Ξεκαθαρίζει η Ελεγκτική-Από 12 Αυγούστου στα χέρια Νουρή η έκθεση για διαβατήρια

Απάντηση με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση της, δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με την ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ευρήματα της γύρω από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων από τις αρχές Μάϊου, ενώ δεκαπέντε μέρες πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης, παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού, Νίκος Νουρής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά Κυβέρνησης-«Ήταν ενήμερη εδώ και μέρες»

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η επιστολή ελέγχου στάλθηκε στις 2.5.2022, ενώ προσχέδιο της Έκθεσης στάλθηκε στις 29.6.2022. Επιπρόσθετα σημειώνει πως στις 12.8.2022 «παραδόθηκε στο Γραφείο του υπουργού και του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ advance copy της Έκθεσης, όπως δημοσιεύτηκε».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιεύει την σελίδα της έκθεσης όπου αναφέρεται στις ενέργειες της και στην οποία υποδεικνύεται πως «η επιστολή με τα κατ’ αρχήν ευρήματά μας στάλθηκε στις 2.5.2022 στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ. Λόγω καθυστέρησης υποβολής σχολίων από μέρους του, στάλθηκε στις 29.6.2022 προσχέδιο της παρούσας Έκθεσης για τυχόν σχόλια του. Την επομένη ημέρα (δηλαδή στις 30.6.2022) λάβαμε επιστολή του που έφερε ημερομηνία 29.6.2022 ως απάντηση στην επιστολή μας ημερ. 2.5.2022. Στις 22.7.2022 λάβαμε απάντηση και στο προσχέδιο της Έκθεσης (η επιστολή έφερε ημερομηνία 18.7.2022), το περιεχόμενο της οποίας λήφθηκε υπόψη και ενσωματώθηκε καταλλήλως, όπως αυτό ενδείκνυτο».

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως «λόγω της επιλογής του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ, να διαβαθμίσει ως «Απόρρητη» την επιστολή του ημερ. 18.7.2022 (η επιστολή του, ημερ. 29.6.2022, με ανάλογο περιεχόμενο είχε διαβαθμιστεί ως «Εμπιστευτική»), δεν ήταν δυνατό αυτή να επισυναφθεί αυτούσια (μετά τη δέουσα ανωνυμοποίηση για σκοπούς προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα) στην παρούσα Έκθεση, ως ήταν η πρόθεσή μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νόμος Vs Οικονομικό όφελος σημειώσατε διπλό-Στην ακίδα Οδυσσέα ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ

Με την ίδια επιστολή του, ημερ. 18.7.2022, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ ζήτησε από την Ελεγκτική Υπηρεσία να λάβει υπόψη ότι επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει εναντίον της Δημοκρατίας διαδικασία επί παραβάσει για το ΚΕΠ και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τη νομική υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, με επιστολή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, ημερ. 22.7.2022, ανέφερε πως η «Υπηρεσία μας προτίθεται να ενημερώσει η ίδια την Επιτροπή για τα ευρήματά μας, όπως έχουμε ήδη πράξει με τις προηγούμενες Ειδικές Εκθέσεις μας. Εκφράσαμε δε τη βεβαιότητα ότι, με την αναφορά του αυτή ο ΓΔ του ΥΠΕΣ, δεν υπονοούσε ότι η Δημοκρατία προτίθεται να αποκρύψει από την Επιτροπή τα πραγματικά γεγονότα, και ότι, αυτό που θα πράξει η Δημοκρατία, είναι μόνο να καταθέσει νομικά επιχειρήματα προς υποστήριξη της θέσης της ότι οι ενέργειές της δεν συνιστούσαν παράβαση υποχρέωσής της που απορρέει από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσχέδιο της παρούσας Έκθεσης στάλθηκε επίσης στις 29.6.2022, για σχόλια, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στον Έφορο Φορολογίας και στον Διευθυντή ΤΚΧ. Από τους δύο πρώτους δεν λήφθηκαν καθόλου σχόλια, ενώ o Διευθυντής ΤΚΧ μας διαβίβασε σχόλια στις 27.7.2022 (η επιστολή φέρει ημερ. 19.7.2022) τα οποία και λήφθηκαν υπόψη και παρατίθενται αυτούσια στο κείμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβατήρια σε καταζητούμενους, €γκληματίες και ύποπτο τρομοκράτη-Οι 65 υποθέσεις

Πάντως κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο Μάριος Πελεκάνος, παραδέχθηκε ότι «όντως έγιναν λάθη και παραλήψεις από πλευράς Κυβέρνησης», εξέφρασε την εκτίμηση οτι δεν καταλογίζονται ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως υπενθύμισε δη έχει απολογηθεί προς τον λαό και παραδέχθηκε τα λάθη της διακυβέρνησης του.

Σε σχέση με την έκθεση ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι  «άρχισε η μελέτη και η καταγραφή των όσων αναφέρονται και όταν τελειώσει, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καρφιά Οδυσσέα κατά Εισαγγελέα και η αντεπίθεση στο κατσάδιασμα Νικολάτου

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ