«Αποχαιρετώντας μια γυναίκα-πρότυπο»

«Η αγαπημένη μας Ζέτα τάχθηκε από νωρίς στην καριέρα της στην υπηρεσία του πολίτη. Τίμησε οποιαδήποτε θέση κλήθηκε να υπηρετήσει και το έπραξε αποτελεσματικά και χωρίς να επιζητά το χειροκρότημα και την προβολή. Με το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει τις γυναίκες παλιάς κοπής. Αυτή ήταν η γυναίκα, ο άνθρωπος Ζέτα». 

Αυτά είναι τα λόγια της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, για την Ζέτα Αιμιλιανίδου. Την υπουργό και γυναίκα, τον άνθρωπο Ζέτα Αιμιλιανίδου. Δούλεψαν μαζί και έθεσαν στόχους, με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες. 

Η κα. Ανθούση, χαρακτηρίζει την εκλιπούσα υπουργό δυναμική, εργατική, ακούραστη, με ενσυναίσθηση, σεβασμό και αγάπη, σε ένα κείμενο, μέσα από το οποίο λέει αντίο στην μέντορά της. Χαρακτηριστικά που ο καθένας μπορούσε να διακρίνει, από την μακροχρόνια πορεία της στην πολιτική αυτού του τόπου. 

Το κείμενο της κας. Ανθούση δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue».

Αυτύσιο το κείμενο:

«Δυναμική, εργατική, ακούραστη, με ενσυναίσθηση, σεβασμό, αγάπη κι έξυπνο χιούμορ. Αυστηρός κριτής, πετυχημένη σε όλους τους ρόλους, που κλήθηκε να υπηρετήσει.     

Ως υπουργός ήταν η Ζέτα του απλού κόσμου, των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών. Όσοι τη γνωρίζαμε, “ζηλεύαμε” την ικανότητα και την οξυδέρκειά της, που της επέτρεπαν να επιτυγχάνει τον στόχο της και να εξισορροπεί τις καταστάσεις, χωρίς κανένας να δυσαρεστείται.  Είχε ως αρχή της πως όλα έχουν τη λύση τους και έλεγε ότι, ως υπουργοί, έχουμε καθήκον να βρίσκουμε τις λύσεις εκείνες, που να ικανοποιούν όλα τα μέρη. 

Αυτό της το χαρακτηριστικό και σημαντικό χάρισμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε γυναίκα, που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο. Θυμάμαι ότι μια από τις πρώτες συμβουλές, που μου είχε δώσει, ήταν να μεριμνώ πάντοτε για τον κόσμο. Κάθε μας απόφαση και ενέργεια, έλεγε η Ζέτα, πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τον άνθρωπο και να είναι προς όφελος των δυσπραγούντων, των κοινωνικά ευάλωτων.  

Η Ζέτα έβαλε τον πήχη ψηλά για όλους μας με την έντονη προσωπικότητά της, το έργο και τον τρόπο ζωής της. Φεύγοντας, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Άφησε όμως και σπουδαία παρακαταθήκη, η οποία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τους υπόλοιπους. Ως οραματίστρια και με υψηλό αίσθημα ευθύνης οδήγησε τη χώρα μας στις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο δρόμος ήταν μακρύς και επίπονος, όμως το πείσμα και η αποφασιστικότητά της, η ανάγκη της να προσφέρει και να βοηθά, αποτέλεσαν τον φάρο για τις μεγάλες τομές: την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας, τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική, τη λειτουργία των σπιτιών στην κοινότητα και την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία, την ανάπτυξη πληθώρας νέων προγραμμάτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, την προώθηση δράσεων με στόχευση στη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας και τόσα άλλα. Ο ρόλος της ως μαμάς και γιαγιάς ενίσχυαν την ευαισθησία της απέναντι στις γυναίκες και τα παιδιά. 

Πολλές πολιτικές που σχεδίασε είχαν ως στόχο την κοινωνική συνοχή, βάζοντας στο επίκεντρο την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, την οικογένεια και την κοινωνία, αλλά και την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βία, διασφαλίζοντας πως όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και φροντίδα σε ασφαλές περιβάλλον, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την κοινωνικοποίησή τους.

Η αγαπημένη μας Ζέτα τάχθηκε από νωρίς στην καριέρα της στην υπηρεσία του πολίτη. Τίμησε οποιαδήποτε θέση κλήθηκε να υπηρετήσει και το έπραξε αποτελεσματικά και χωρίς να επιζητά το χειροκρότημα και την προβολή. Με το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει τις γυναίκες παλιάς κοπής. Αυτή ήταν η γυναίκα, ο άνθρωπος Ζέτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση