Επίσημη ενημέρωση ΥΠΕΞ από το Ισραήλ για την αναβάθμιση σχέσεων με την Τουρκία

Επίσημα ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για την αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με την Τουρκία το Ισραήλ. Όπως δήλωσε στον REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, με τον οποίο βρίσκεται σε συχνή επαφή, για να τους ενημερώσει για το ζήτημα.

Διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα εμπίπτει στην προσέγγιση των μη εκπλήξεων που ακολουθούν και οι δύο πλευρές και «ήταν προτιμότερο να το μάθουμε επίσημα από τους ίδιους. Είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό και ήταν αναμενόμενο». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον ομόλογό του, λόγω της σχέσης που υπάρχει μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κορνηλίου, προγραμματίζεται και μετάβασή του στο Ισραήλ, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που υπάρχουν, ενώ η τελευταία τέτοια συνάντηση ήταν στην Αθήνα τον Απρίλιο. «Υπάρχει αυτός ο συνεχής διάλογος και επειδή οι επόμενοι δύο μήνες είναι απαγορευτικοί για επίσκεψη του Υπουργού, λόγω των εκλογών στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, θα προηγηθεί αυτή η δική μου επίσκεψη», εξήγησε.

Πολλαπλές διαβεβαιώσεις

Η επίσημη αυτή επαφή έρχεται να προστεθεί στις πολλές διαβεβαιώσεις, που λαμβάνει εδώ και καιρό η Λευκωσία στο ανώτατο επίπεδο από το Τελ Αβίβ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως η επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μια διαδικασία που τρέχει εδώ και μήνες και καθ’ όλη τη διάρκειά της υπήρχε διαβούλευση σε διμερές επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται εξάλλου καθησυχαστικές, καθώς τονίζουν ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που ήταν αναπόφευκτη και, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν είναι παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, δεν αναμένεται να διαταράξει τις σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με το Ισραήλ από το 2013 και οι οποίες οδήγησαν σε μία σειρά από πολυμερή περιφερειακά σχήματα, που αποτελούν και τον σημαντικότερο διπλωματικό άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, η Κύπρος διατηρεί σχέσεις και με την Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διμερής και περιφερειακή συνεργασία της με το Ισραήλ, ενώ πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς με τους Παλαιστινίους έχει η Άγκυρα, η οποία από την πρώτη στιγμή έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν θα επηρεαστούν από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, «η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειλικρίνεια και στον αμοιβαίο σεβασμό, τονίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πολυμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, τόσο υπό το τριμερές σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, όσο και υπό το πολυμερές σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»