Ερευνητική για τις παρακολουθήσεις ζητά ο Κολοκασίδης-Αιχμές από Τριανταφυλλίδη

Τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής με διευρυμένες ανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλες τις πτυχές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και να διερευνήσει ενδελεχώς κατά πόσον γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης. Δεσμεύτηκε, ταυτόχρονα, πως εάν εκλεγεί ο ίδιος, θα προχωρήσει στη σύστασή της και στην απονομή ευθυνών.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την στάση που τηρεί η Κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, στον απόηχο των εξελίξεων στην Ελλάδα και τη διασύνδεση του ζητήματος με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παρακολουθήσεις-«Θεσμική εκτροπή»

«Αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κολοκασίδης, «τα στοιχεία που καθημερινά αποκαλύπτονται για το διεθνές σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η Κύπρος, θα έπρεπε να ξυπνήσουν επιτέλους τους κυβερνώντες. Είτε εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι, είτε κόμματα, είτε οποιοσδήποτε άλλος, είναι προς το δημόσιο συμφέρον να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης». Υπέδειξε ότι η διαβεβαίωση ότι δεν γίνονταν στην Κύπρο παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων κάθε άλλο είναι παρά καθησυχαστική. Και όσο υπάρχει αυτή η σκιά, τόσο παραμένει υπό αίρεση η Δημοκρατία μας.

«Για το σκοπό αυτό, προτείνω όπως διοριστεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή με διευρυμένες ανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλες τις κυπριακές πτυχές του σκανδάλου και να εξετάσει  ενδελεχώς κατά πόσο γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια. Προτείνω όπως στην επιτροπή συμμετάσχουν πρόσωπα ακεραίου χαρακτήρος, τα οποία να χαίρουν της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου αλλά και των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας (λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας εξ αυτών θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου σε λίγους μήνες)», δήλωσε ο κ. Κολοκασίδης.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ετοιμότητά του, να προτείνει συγκεκριμένα ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ερευνητική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Περιττό να σημειώσω ότι σε μια τέτοια επιτροπή δεν μπορούν να συμμετάσχουν πρόσωπα ή αξιωματούχοι οι οποίοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο», πρόσθεσε.   «Εάν η κυβέρνηση φοβάται και έχει κάτι να κρύψει, οφείλει ξέρει ότι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε ο υποψήφιος.

«Εν πάσει περιπτώσει το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που δίδω προσωπική ανάληψη να προχωρήσω στη σύσταση τέτοιας ερευνητικής επιτροπής και στην απονομή ευθυνών όταν και αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε ο Γιώργος Κολοκασίδης.

«Κρύψε να περάσουμε»

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αιχμές κατά της Κυβέρνησης και του τρόπου που προσεγγίζει το ζήτημα άφησε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, και ο νομικός και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης. Επεσήμανε ότι η επιστολή της Υπουργού (σ.σ. Δικαιοσύνης) που έδινε οδηγίες/εισηγείται παρακολουθήσεις τηλεφώνων «εξαφανίστηκε» από την επικαιρότητα, χαρακτηρίζοντας το «τέλεια συσκότιση». «Εδώ ισχύει το ‘κρύψε να περάσουμε’ αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ‘δύσκολα θα περάσουν όσο και να σκύψουν’».

Οι αντιδράσεις αυτές προστέθηκαν στην χθεσινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ, στην οποία τονιζόταν ότι «έχει αποκαλυφθεί, εδώ και καιρό ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία είτε είναι εμπλεκόμενοι είτε δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα. Όποιο και αν ισχύει, όμως, είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος της Αριστεράς, Ελένη Μαύρου, σημείωσε πως έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο και διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση «θα επιμένει για πολύ καιρό ακόμα ότι πρόκειται για… ατεκμηρίωτο λαϊκισμό» η διασύνδεση με την υπόθεση του βαν. «Θα συνεχίσει, όπως έκανε με  το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, να αγνοεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά από τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων; Ή μήπως θα ακολουθήσει την προσφιλή μέθοδο του κουκουλώματος όπως έκανε με το κατασκοπευτικό βαν;», πρόσθεσε. Διερωτήθηκε, επίσης, εάν «ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα σιωπούν για πολύ καιρό ακόμα για τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους ισραηλινούς κατασκόπους;», καθώς και για τη μη τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για το ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»