Καταδικάζουν την 48η μαύρη επέτειο του Αττίλα 2 κόμματα και υποψήφιοι Προέδροι

Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι Πρόεδροι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.  

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καταδικάζουν τη δεύτερη φάση της εισβολής, ενώ κάνουν αναφορά και στις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε τo δικό του μήνυμα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της εισβολής.

«48 χρόνια που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της επιμένουν στην κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα», ανέφερε σε ανάρτηση του ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για επανένωση της Κύπρου»

Η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο στόχος όλων των Κυπρίων και επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να το καταφέρουμε, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την 48η επέτειο της β' φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Δημητρίου ανέφερε: «14η Αυγούστου. Τα λόγια δεν φτάνουν για να εκφράσουν τον πόνο. Δεν αρκούν ούτε γι' αυτό που πρέπει να πετύχουμε αλλάζοντας τα δεδομένα της κατοχής».

«Η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο στόχος όλων των Κυπρίων και επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να το καταφέρουμε», σημείωσε.

«Ο λαός θυμάται τη δεύτερη εισβολή και τη δεύτερη προδοσία»

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως η επέτειος της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 συμπληρώνει τις μαύρες επετείους που σημάδεψαν τον κυπριακό λαό και τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προδοσία του πραξικοπήματος και εξασφάλισε το πράσινο φως από τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς, προκειμένου να οδηγήσει, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, σε ναυάγιο τη Διάσκεψη της Γενεύης ώστε να εξαπολύσει στις 14 Αυγούστου νέα στρατιωτική επίθεση. Η 14η Αυγούστου σηματοδότησε την τελική φάση για την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό Αττίλα και για τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Ο λαός μας θυμάται με οδύνη την προσφυγιά και τον όλεθρο που έσπειραν οι ορδές του Αττίλα. Θυμάται τις βαρβαρότητες και τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός και οι Τουρκοκύπριοι σοβινιστές σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το ΑΚΕΛ τιμά τη θυσία των παλικαριών της Κύπρου που υπερασπίστηκαν την Κύπρο και την ελευθερία απέναντι στους πάνοπλους εισβολείς. Τιμά και συμπαραστέκεται στους παθόντες του 1974, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στις βιασθείσες γυναίκες στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο και στους εγκλωβισμένους μας.

Παράλληλα, σημειώνει πως «ο κυπριακός λαός θυμάται ότι κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, συντελέστηκε και μια δεύτερη προδοσία πάνω στην προδοσία του Ιούλη. Οι πραξικοπηματίες εγκατέλειψαν την πόλη της Αμμοχώστου στον τουρκικό στρατό που προέλαυνε, ο οποίος την κατέλαβε παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στα σχέδια του, ώστε να την χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως πράττει μέχρι σήμερα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες των ανδρείκελων του εοκαβήτικου φασισμού και για το γεγονός ότι αντί να προστρέξουν στην υπεράσπιση της πατρίδας από τον Αττίλα που οι ίδιοι προσκάλεσαν, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων.

Η επικίνδυνη και αποκαρδιωτική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό πρέπει να αφυπνίσει κάθε Κύπριο. Οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εντάσσονται σε ένα νέο κύκλο επιθετικότητάς της, με στόχο να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του δίδυμου της κατοχής, Ερντογάν-Τατάρ. Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και να δυναμώσουμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τον αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας».

ΔΗΚΟ: Οι εχθρικές επιδιώξεις της Τουρκίας παραμένουν αναλλοίωτες 

Tο Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει για ακόμη μια φορά την τουρκική κατοχή και τις πάγιες απαράδεκτες τουρκικές επιδιώξεις.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «πριν από 48 χρόνια, στις 14 Αυγούστου του 1974, η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και αντίθετα με κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, εξαπέλυσε τον δεύτερο Αττίλα, θέτοντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τότε μέχρι και σήμερα, το έγκλημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της, συνεχίζεται με την Τουρκία να επιχειρεί νέα τετελεσμένα. Τη βάρβαρη τουρκική εισβολή διαδέχθηκαν η κατοχή, ο εποικισμός, η παράνομη και μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι παραβιάσεις της ΑΟΖ της ΚΔ, οι επεκτατικές ενέργειες στην περίκλειστη Αμμόχωστο και η ωμή προώθηση της απαράδεκτης λύσης δύο κρατών».

Στη συνέχεια το ΔΗΚΟ προσθέτει πως «οι εχθρικές επιδιώξεις της Τουρκίας παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια χώρα επιθετική, επεκτατική και παντελώς αναξιόπιστη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο χρόνο να αποδυναμώσει τις αντιστάσεις μας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διολίσθηση και την αποξένωση από τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Tέλος, τονίζει ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε να αντικρούουμε την τουρκική προπαγάνδα, να κρατούμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, να προασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και να κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση».

Διακήρυξη από ΕΔΕΚ για τη μαύρη επέτειο 

Σύμφωνα με το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου που είχε καταρτίσει η Τουρκία τη δεκαετία του 1950, η πόλη της Αμμοχώστου ήταν εκτός της περιοχής που η Τουρκία ήθελε να καταλάβει. Η προδοσία όμως του 1974 και η εγκατάλειψη της πόλης της Αμμοχώστου κατά την δεύτερη εισβολή έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να συμπεριλάβει εκ των υστέρων την Αμμόχωστο στα σχέδιά της και να την αξιοποιήσει ως ένα εργαλείο άσκησης πίεσης.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας ήταν ακόμα μία λανθασμένη ενέργεια η οποία ενίσχυσε τους τουρκικούς στόχους για τον παράνομο σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Τόσο ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όσο και οι επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  επιβάλλουν την λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος που θα αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. 

Την ίδια στιγμή η διεκδίκηση της εφαρμογής όσων προνοούνται στην Συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 καθώς και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (ψήφισμα 550 και 789) που προνοούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την «θωράκιση» της Αμμοχώστου.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από τη δεύτερη τουρκική εισβολή»

«Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την κατάληψη, από τον Αττίλα, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του «από τότε ζούμε σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα. Οι πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων.Επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επιμένουμε να παλεύουμε ενάντια στην κατοχή και στα σχέδια της Τουρκίας όπως εξαγγέλλονται, με τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα, την εισβολή στην ΑΟΖ μας και στον εποικισμό της Αμμοχώστου».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των κατοχικών και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις, βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους».

«Καλούμε το λαό και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σε  κοινό αγώνα»

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως «σαν σήμερα 14 Αυγούστου -και εν μέσω εκεχειρίας- η Τουρκία προχώρησε σε στρατιωτική προέλαση και κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και της Μεσαορίας. Η Τουρκία έχει επιτύχει και με το παραπάνω τους στόχους της επί του εδάφους. Η τουρκική εισβολή έχει ολοκληρωθεί, η προδοσία της Κύπρου το ίδιο, με την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της έκτοτε να παλεύουν για δικαιοσύνη και εθνική επιβίωση».  

Στη συνέχεια προσθέτει πως «σχεδόν μισός αιώνας προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού έχει περάσει χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η φετινή επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής βρίσκει την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε αναβρασμό και την πατρίδα μας αλλά και τον Ελληνισμό ευρύτερα σε εγρήγορση. Με την Τουρκία να απειλεί ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις όπου η ίδια επιθυμεί -με βάση το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο- να απειλεί την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, να αξιώνει λύση δύο κρατών στην Κύπρο, να προχωρεί ακάθεκτη στην Αμμόχωστο.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η φετινή επέτειος του Αττίλα 2 βρίσκει την Τουρκία σε έξαρση αναθεωρητισμού, τον δε Ερντογάν να φαντασιώνεται σταδιακή επαναφορά της εποχής της αυτοκρατορίας των Οθωμανών.

Ως Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, καλούμε το λαό και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σε συστράτευση και κοινό αγώνα, με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας, απέναντι στις τουρκικές επιβουλές.

Απευθύνουμε μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας, αλλά και αγωνιστικότητας με στόχο την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή και θα επιτρέπει στο λαό μας να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος, το οποίο και θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Α. Νεοφύτου: Όχι στη μοιρολατρία, ναι στην επιστροφή.

«Σαν σήμερα ο τουρκικός στρατός πάτησε την Αμμόχωστο. Δυστυχώς, η στρατηγική ν’ αναμένουμε να νιώσει κόστος η Τουρκία είναι στρατηγική ήττας. Κι εμείς θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο πριν να είναι αργά», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε ο υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές «όσοι ποντάρουν στην αδράνεια για να διατηρήσουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες, ουσιαστικά μας καλούν να την ξεχάσουμε. Δεν θα το κάνουμε ποτέ.

Η πρωτοβουλία μας αξιοποιεί τη συγκυρία, θέτει την ασφάλεια και την ενέργεια στην εξίσωση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί όφελος για όλα τα μέρη. Όχι στη μοιρολατρία, ναι στην επιστροφή».

Ν. Χριστοδουλίδης: Αποτελεί χρέος η συνέχιση των προσπαθειών μας,

Γραπτή δήλωση από τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για την 48η επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Όπως αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Χριστοδουλίδης «σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου, της Μεσαορίας. Η σημερινή θλιβερή επέτειος, αλλά και οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την αναθεωρητική της στάση και την επαναλαμβανόμενη αξίωση για λύση δύο κρατών επιβάλλει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ενότητα».

Προσθέτοντας ότι «μόνο με πνεύμα σύμπνοιας και ομοψυχίας, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις, συνθέτοντας και ενώνοντας δυνάμεις, θα καταφέρουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά, διεκδικώντας μια Κύπρο επανενωμένη, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Παράλληλα, ο υποψήφιος Πρόεδρος τονίζει ότι «αποτελεί χρέος η συνέχιση των προσπαθειών μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, για να πετύχουμε το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου, και στοχεύοντας σε μια πατρίδα που θα αποτελεί χώρο συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας».

Α. Μαυρογιάννης: Η Αμμόχωστος πρέπει να αποτελέσει τη λυδία λίθο

«Πέρασαν 48 χρόνια από τότε που το μαύρο σύννεφο της κατοχής έφτασε και σκέπασε και την Αμμόχωστο. Σκόρπισε θλίψη, τραγωδία, απελπισία, απόγνωση. Η πόλη σκοτείνιασε και κρύφτηκε στην άμμο. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και μέχρι σήμερα ζουν με την προσδοκία της επιστροφής», τόνισε σε ανακοίνωση του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές, Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Όπως είπε «πρέπει πλέον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτή την επιστροφή. Για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα νήματα της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

Η Αμμόχωστος πρέπει να αποτελέσει τη λυδία λίθο, όπως είναι πραγματικά, για να φτάσουμε επιτέλους στη λύση και την επανένωση του τόπου μας».

«Η ευθύνη μας να αποτρέψουμε την διχοτόμηση»

Σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος Πρόεδρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, αναφέρει πως «συμπληρώνονται σήμερα, 14 Αυγούστου, 48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 που οδήγησε στην κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Μεσαορία, η Καρπασία προστέθηκαν στον κατάλογο των κατεχομένων περιοχών, μαζί με την Κερύνεια και τα χωριά της επαρχίας της».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την τραγωδία εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν και των δεκάδων χιλιάδων που ξεσπιτώθηκαν. Ο πόνος παραμένει ζωντανός στους συνοικισμούς και στη  μνήμη μας. Η γραμμή κατοχής που χωρίζει την πατρίδα μας, βαθαίνει. Σαν πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο αγώνας για την μία και ενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα.

Μέσα στη διαδρομή του χρόνου πολλά άλλαξαν και μερικά από αυτά έχουν ανησυχητικές διαστάσεις. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας και έχουν κουραστεί να ασχολούνται με το ζήτημα. Δυστυχώς αυτό οδηγεί τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια της διχοτόμησης και την εκχώρηση στην Τουρκία του 37% της Κύπρου. Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή για όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε».

Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η Αμμόχωστος δέχεται νέες, πιο μεγάλες πιέσεις με το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. 

«Άστοχες εκτιμήσεις, ουτοπικές αναφορές σε «πυροτεχνήματα», δείχνουν πως η διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Η τουρκική αδιαλλαξία συνάντησε τη δική μας απραξία και το αποτέλεσμα φαίνεται από την παράλυση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για πέντε χρόνια. Με τα ίδια πρόσωπα, μόνο τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε. Να γιατί υποστηρίζω πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με αλλαγή προσώπων στην ηγεσία, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επανάληψη των συνομιλιών βασισμένη στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, και Να αγωνιστεί για να κάνουμε την χώρα μας ένα κανονικό κράτος-μέλος της ΕΕ, κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.

Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ. Κολοκασίδης

«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα κατοχικά δεδομένα ούτε με την επιβολή ΔΔΟ»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει πως «η 48η επέτειος του Αττίλα 2 και της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, βρίσκει τον τόπο μας σε ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό υποδούλωσης και συμβιβασμού. Μας θυμίζει ξανά την Αμμόχωστο, που μετατράπηκε από κατεχόμενη σε παιχνίδι των Τούρκων για τις συνομιλίες, τη Μόρφου, την Καρπασία και όσους εκτοπίστηκαν μετά την υποτιθέμενη εκεχειρία.

Τότε, στη Γενεύη μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής είχαμε απορρίψει το τουρκικό τελεσίγραφο παράδοσης της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα παραμένουμε αποφασιστικοί. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα κατοχικά δεδομένα ούτε με την επιβολή της ρατσιστικής Διζωνικης Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ούτε με την αποδοχή της διχοτόμησης και του στάτους κβο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, με την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Ώστε να ανακτήσουμε τη δημοκρατία μας και να κερδίσουμε επιτέλους την ελευθερία και την περηφάνεια μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας ο εκσυγχρονισμός κράτους και θεσμών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή