Τουρκοκύπριοι εναντίον Τατάρ-Μια απόσταση που όλο και μεγαλώνει

Η απόσταση που χωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τον Ερσίν Τατάρ όλο και μεγαλώνει. Ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας στα κατεχόμενα είναι ακριβώς αυτό: Ένας εντολοδόχος του τουρκικού κράτους, που είναι αμφίβολο αν εκπροσωπεί οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο πέραν από τις επιθυμίες της Άγκυρας.

Ανέκαθεν οι επικεφαλής της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων λειτουργούσαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ως μαριονέτες της Τουρκίας, ακόμα κι αν σε προσωπικό επίπεδο είχαν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, λόγω της πλήρους εξάρτησης του ψευδοκράτους -και της πολιτικής τους επιβίωσης- από την κατοχική χώρα. Όμως η περίπτωση του Τατάρ είναι ιδιαίτερη, αφενός γιατί ευθυγραμμίζεται τόσο πολύ με την τουρκική γραμμή, που αποκλίνει ουσιαστικά από πολλούς Τουρκοκύπριους και αφετέρου επειδή η εξάρτηση έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον αγγίζει τα όρια της προσάρτησης.

Ο Ερσίν Τατάρ φαίνεται να ζει σε ένα σύμπαν παράλληλο με τους Τουρκοκυπρίους και με πολλούς από αυτούς οι θέσεις του δεν συναντιούνται ποτέ. Μιλά συνεχώς για «τουρκοκυπριακό λαό» αλλά δείχνει να έχει γραμμένους τους Τ/κ στα παλαιότερα των υποδημάτων του και λειτουργεί αποκλειστικά ως φερέφωνο της Άγκυρας. Δεν δείχνει να ασχολείται ιδιαίτερα με τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα, την ίδια στιγμή που οι μόνες προσπάθειες που καταβάλλει αναφορικά με το Κυπριακό είναι για να σαμποτάρει κάθε πιθανότητα λύσης. Επιμένει στη λογική των δύο κρατών και στην προκλητική ρητορική, ενώ προτιμά να αφήνει τη γη που διατείνεται ότι «ανήκει στον τ/κ λαό» να καίγεται, παρά να ζητήσει εγκαίρως βοήθεια από τις νόμιμες Αρχές του τόπου.

Οι τελευταίοι μήνες στα κατεχόμενα ήταν εκρηκτικοί. Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Η ανικανότητα του «κράτους», που τόσο διαφημίζει ο Τατάρ, άφησε τους Τουρκοκύπριους χωρίς ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αύξηση, μάλιστα, στους λογαριασμούς που αγγίζει το 60%. Όλα δείχνουν να βρίσκονται σε αποσύνθεση. Όμως ο Τατάρ στρογγυλοκάθεται στον θρόνο του, αναζητώντας photo ops για να αποτυπώσουν την εξουσία του. Και το κάνει άξεστα και προκλητικά, όχι μόνο έναντι της νομιμότητας αλλά και έναντι των Τουρκοκυπρίων.  

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την χαμογελαστή του φάτσα, ενώ έκανε περιοδεία με ελικόπτερο πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές τον Ιούνιο, όπου πόζαρε περήφανα πλάι στον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ενώ η Κύπρος έκλαιγε την καμένη γη; Σίγουρα όχι Γιουντούμ Μισιόν, μια Τουρκοκύπρια που τον έκραξε στα social media για την στάση του και τώρα διώκεται για ύβρη κατά «της προεδρίας της τδβκ». Γιατί και η κριτική φαίνεται σταδιακά να καταλήγει σε πολυτέλεια για τους Τουρκοκύπριους, που βλέπουν κάθε τι θυμίζει Ευρώπη σταδιακά να χάνεται στο ψευδοκράτος και να αντικαθίσταται από την ίδια έλλειψη ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει τον Ερντογάν. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η «Αβρούπα» τον Ιούνιο, η Τουρκία έστειλε 200 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με βασικό αντικείμενο την καταστολή διαδηλώσεων.  

Ο Τατάρ ενδεχομένως να πίστευε πως το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία θα τον εξύψωνε. Επιδίωκε, άλλωστε, να αντλήσει αναγνώριση από τον τουρκόφιλο Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον οποίο συναντήθηκε κι έβγαλε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσε. Μεταξύ των φωτογραφιών του εξήγησε το αυτονόητο, ότι ενεργεί σε απόλυτη σύμπλευση με την Τουρκία. Οι επαφές αυτές έγιναν στο πλαίσιο των πέμπτων αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης που διοργανώνονται φέτος στην Τουρκία. Κι ο Τατάρ πόζαρε όπου έβρισκε, ως «πρόεδρος» ενός υποτιθέμενου «κράτους» που δεν αναγνωρίζεται από τους αγώνες και που αποκλείστηκαν οι αθλητές του.

Στα κατεχόμενα κάθε άλλο παρά εκτίμησαν τις φωτογραφήσεις του. Ο κόσμος βρήκε άλλον ένα λόγο να διαμαρτυρηθεί. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Τατάρ κοκορευόταν για την παρουσία του σε αγώνες, στους οποίους δεν επιτράπηκε στους Τουρκοκύπριους αθλητές να αγωνιστούν. Ούτε πως εκθείαζε την Τουρκία, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στους Τουρκοκύπριους αθλητές συμμετοχή σε αγώνες που η ίδια διοργάνωνε. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και δεν άργησαν να ξεκινήσουν οι αντιπαραθέσεις. Συγκρούστηκε με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης «ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», Χασάν Σέρτογλου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από τη σημαία και την Τουρκία όποτε δυσκολεύεται» και ότι προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως εχθρό της Τουρκίας.

Κατηγορίες εκτοξεύθηκαν και από τα κόμματα, που έριξαν το φταίξιμο στις «αποσχιστικές πολιτικές», ενώ ο πρόεδρος της ισχυρής εκπαιδευτικής συντεχνίας KTOS έκανε λόγο για «ντροπή» και είπε πως αισθάνεται πολύ πιο βαριά κάθε μέρα που περνά την απελπισία. Δήλωσε ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα και η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος μιας άλλης συντεχνίας, της KTAMS, που εκπροσωπεί τους «δημοσίους υπαλλήλους», χαρακτήριζε τους πολιτικούς ηγέτες των κατεχομένων «ανεύθυνους υπεύθυνους», προειδοποιώντας ότι «λίγο έμεινε για την κοινωνική έκρηξη». Ανέφερε πως οι οικογένειες λυγίζουν από τις οικονομικές δυσκολίες και συνθλίβονται κάτω από τις αυξήσεις και η «κυβέρνηση» είναι αναίσθητη.

Κανείς δεν γνωρίζει αν οι αντιδράσεις έναντι του Τατάρ αλλά και της ψευδοκυβέρνησης, που αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, θα μετατραπούν όντως σε κοινωνική αναταραχή. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται υπό τον κλοιό των εποίκων. Όπως δεν είναι μυστικό πως αυτός που παρουσιάζεται ως «ηγέτης της τ/κ κοινότητας» δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση ούτε μαζί της, ούτε με το όραμα των που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι να είναι Κύπριοι πολίτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση