Τρίτη 27 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αντίδραση ΕΕ για συνάντηση Τατάρ και Αλίγιεφ-«Διεθνή πολιτική ασκεί μόνο η ΚΔ»

  11/08/2022 18:14
Αντίδραση ΕΕ για συνάντηση Τατάρ και Αλίγιεφ-«Διεθνή πολιτική ασκεί μόνο η ΚΔ»

Αντίδραση ΕΕ για συνάντηση Τατάρ και Αλίγιεφ-«Διεθνή πολιτική ασκεί μόνο η ΚΔ»

  11/08/2022 18:14

Ο Ερσίν Τατάρ ως εκπρόσωπος κοινότητας από μη ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προχωρά σε συναντήσεις, ωστόσο οι νόμιμες εξωτερικές σχέσεις με την Κύπρο μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε συναντήσεις εκπροσώπων κοινοτήτων. Ο κ. Τατάρ είναι ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχών ενός κράτους μέλους μας. Ως εκ τούτου ως ηγέτης κοινότητας μπορεί να έχει συναντήσεις», σημείωσε.

«Όμως όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή πολιτική ενός κράτους μέλους μας, της Κύπρου, αυτή φυσικά ασκείται από Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ, ο εκπρόσωπος επεσήμανε πως «οι νόμιμες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν στο κατάλληλο επίπεδο», πως αυτό «συζητήθηκε και καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν» και πως οι παράμετροι της σχέσης αυτής περιγράφονται στα σχετικά έγγραφα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την προστασία της πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν τον έλεγχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, καθώς και τις αντιδράσεις για αυτό το θέμα από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Άνταλμπερτ Γιανς, αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η συνολική λύση.

Αφού σημείωσε πως η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε λύση στη βάση των παραμέτρων της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα τη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, ο κ. Γιανς πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού είναι μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την καθοδήγηση των ΗΕ για μια συνολική συμφωνία».

Όπως είπε, η ΕΕ θα συνεχίσει «να στηρίζει όπως μπορεί τη διαδικασία καθώς και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών» και ο ρόλος της Κομισιόν αφορά την «τεχνική και νομική στήριξη στη διαδικασία επίλυσης μέσω των ΗΕ, και με τη χρήση του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα» για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με συγκεκριμένα οφέλη για όλους τους Κύπριους, ενώ αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση τον Ιούλιο του ετήσιου προγράμματος βοήθειας για την Τ/κ κοινότητα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να πει τι μπορεί να κάνει η Κομισιόν σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει προοπτική γρήγορης επανέναρξης συνομιλιών, ο κ. Γιανς τόνισε πως «πρόκειται για διαδικασία υπό την καθοδήγηση των μερών και των Ηνωμένων Εθνών» και πως «ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός».

«Συνεχίζουμε σε αυτή την πορεία σταθερά. Δίνουμε τη στήριξή μας με όλους τους τρόπους που μπορούμε» σημείωσε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν έχει επίσης ρόλο στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

«Αυτές είναι οι ενέργειές μας και εξαρτάται από τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν» υπογράμμισε.

Νεός κύκλος προκλήσεων

Προηγουμένως, σε δηλώσεις του, ο Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως «ήταν μια ειλικρινής συνάντηση με τον κ. Αλίιεφ», είπε ο Τατάρ σημειώνοντας ότι ανέφερε πως θεωρεί την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως «ένα έθνος τρία κράτη» και πρόσθεσε: «Και ο κ. Αλίιεφ ανέφερε ότι στηρίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό. Είπε ότι θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των σχέσεων της ΤΔΒΚ με τον Αζερμπαϊτζάν και ότι με περιμένει στο Μπακού κατά την προσεχή περίοδο». 

Σημείωσε ότι στο Ικόνιο συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Έρντογαν προς τιμή των αρχηγών κρατών που παρέστησαν στην τελετή έναρξης των αγώνων. «Σε αυτό το γεύμα μοιράστηκα με τον κ. Έρντογαν και τους άλλους ηγέτες την λύπη που νιώθω για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι της τδβκ στους αγώνες. Εξήγησα τα αθλητικά εμπάργκο και την απομόνωση. Είμαστε μέλος παρατηρητής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτό που επιθυμούμε όλοι μας είναι να λαμβάνουν μέρος οι νέοι μας σε τέτοιους αγώνες. Όμως υπάρχουν προβλήματα. Για να ξεπεραστούν αυτά πρέπει να αναβαθμιστεί το καθεστώς της ΤΔΒΚ. Αυτοί οι αγώνες θα διεξαχθούν ξανά το 2025 σε μια άλλη ισλαμική χώρα. Θα συνεχίσει ο αγώνας μας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι νέοι μας».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας (ΑΤΟ) σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη εκεί του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γκιουρσέλ Μπαράν είπε ότι διεξάγουν εντατικές εργασίες και διάλογο για ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας με το ψευδοκράτος.

Οδηγίες Κασουλίδη για διαβήματα

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης είχε αντιδράσει για τη συνάντηση, δίδοντας οδηγίες για διαβήματα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την συνάντηση, αλλά και για τη δημοσιοποίηση της.

«Η εν λόγω ενέργεια είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Ψευδοκράτους της “ΤΔΒΚ” και τα οποία αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Επιπρόσθετα, με τη συγκεκριμένη αναφορά σημειώνει, «η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης έχει ήδη δώσει οδηγίες για διενέργεια διαβημάτων διαμαρτυρίας σε διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για αυτή την εξέλιξη, ζητώντας την διόρθωσή της», κατέληγε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας