Παρασκευή 30 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι-Εναλλακτικά σημεία γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

  11/08/2022 15:23
Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι-Εναλλακτικά σημεία γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι-Εναλλακτικά σημεία γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

  11/08/2022 15:23

«Έπειτα από δύο χρόνια διάλειμμα ξεκινήσαμε χθες τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε 45-60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση του Αμπντουλχαμίντ Χαν στο Γιορεκλέρ 1. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σύντομα και πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση του προγράμματος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακούφιση στη Λευκωσία, φωνές στην Άγκυρα-Γιατί χαμήλωσε τους τόνους ο Ερντογάν

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  υπήρχαν 4-5 εναλλακτικά σημεία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο λήφθηκε απόφαση για το σημείο στο Γιορουκλέρ 1. «Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά έχουμε μια ανακάλυψη, πρώτα ο Αλλάχ θα μοιραστούμε τα καλά νέα με το έθνος μας», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Σε ζωντανή σύνδεση εν μέσω της συνέντευξης, αρμόδιος στο Αμπντουλχαμίντ Χαν δήλωσε ότι έφτασαν στην τοποθεσία Yörükler 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. «Το ταξίδι μας ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. Κατεβάζουμε τον εξοπλισμό μας στον βυθό της θάλασσας για να τοποθετηθεί στο κέντρο της γεώτρησης. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και αν θέλει ο Αλλάχ, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη, ότι πλέον η Τουρκία είναι εξοικειωμένη με τη Μεσόγειο όσο σχεδόν και με τη Μαύρη Θάλασσα. «Ξέρετε, είχαμε κάνει ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, οδηγήσαμε τον στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ βαρύ. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτά της Τουρκίας, εκτός ΑΟΖ της ΚΔ η γεώτρηση του Abdulhamid Han (χάρτης)

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «τα τελευταία 2-3 χρόνια η πρόοδος στον χώρο είναι αρκετά καλή. Ωστόσο, τον τελευταίο ένα μήνα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής εταιρείας που αποτελούν την κοινοπραξία η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανάδοχος».

«Το θέμα αναφέρθηκε σε μας από τις αρχές Ιουλίου. Αμέσως κάναμε κάποιες προσπάθειες να βρεθούμε μαζί και με τις δύο πλευρές για να συνεννοηθούμε γρήγορα, να λύσουμε τα μεταξύ τους προβλήματα, να επιλύσουμε τις συγκρούσεις. Βέβαια σε τόσο πολύ μεγάλα έργα μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς συγκρούσεις και προβλήματα στο χώρο, διοικητικά, οικονομικά δηλαδή. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Συνεχίζουμε ακόμα τις προσπάθειές μας. Αυτό το θέμα τέθηκε επίσης στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Επειδή ξέρετε, και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν μια δέσμευση στην κοινή γνώμη τους για την ολοκλήρωση αυτού του έργου το 2023. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας εδώ; Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Μιλάω για το 2023, τον πρώτο αντιδραστήρα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Άκκουγιου μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την τελετή για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν στις 9 Αυγούστου, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι «η προσδοκία μας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί γρήγορα».

«Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Tην ίδια ώρα, ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, λέγοντας ότι ο ίδιος έπραξε το καθήκον του.

Σε ομιλία του στην τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Τι κάναμε χθες, προχθές; Στείλαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνης. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. ‘Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;’ είπε. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Πράττει το καθήκον του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο. Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να τρυπήσουμε. Τώρα όμως έχουμε 4 πλοία γεωτρήσεων, έχουμε 2 ερευνητικά πλοία. Τώρα είμαστε δυνατοί», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974, λείπει η συμφωνία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας