Δυσαρέσκεια για τη συνάντηση Τατάρ-Αλίγιεφ, οδηγίες Κασουλίδη για διαβήματα

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη αλλά και για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης παρουσιάζοντας τον κ. Τατάρ ως Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Η εν λόγω ενέργεια είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Ψευδοκράτους της “ΤΔΒΚ” και τα οποία αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, με τη συγκεκριμένη αναφορά η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης έχει ήδη δώσει οδηγίες για διενέργεια διαβημάτων διαμαρτυρίας σε διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για αυτή την εξέλιξη, ζητώντας την διόρθωσή της.

De facto αναγνώριση;

Παρόλο που η συνάντηση των δύο αντρών έγινε χωρίς τα σύμβολα του ψευδοκράτους, ωστόσο καμπανάκια κινδύνου κρούουν τα όσα αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν.

Συγκεκριμένα, άρθρο που αναφέρεται στην επίμαχη συνάντηση, τιτλοφορείται «Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Ικόνιο».

Την ίδια ώρα, το αναρτημένο κείμενο κάνει λόγο για τη σημασία της διεύρυνσης των σχέσεων ψευδοκράτους – Αζερμπαϊτζάν, με βάση τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών του τουρκικού κόσμου, στον ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό τομέα.

Μόνο η αναβάθμιση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σε «Πρόεδρο της ΤΔΒΚ» σε επίσημη κρατική ιστοσελίδα τρίτης χώρας, αποτελεί πρόκληση και κακό οιωνό για το τι μέλλει γενέσθαι.   

Το alter ego της Τουρκίας

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία απ’ τις χώρες, (μαζί με Πακιστάν, Λιβύη και Γκάμπια), που εδώ και χρόνια φημολογείται ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το στίγμα της πρόθεσης του Αζερμπαϊτζάν έδωσε, στο πρόσφατο παρελθόν, και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κατεχόμενη Λευκωσία τον Νοέμβριο του 2020.

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται το alter ego της Τουρκίας. Οι δύο χώρες διατηρούν στενότατους δεσμούς σε όλους τους τομείς και κυβερνούνται από αυταρχικούς ηγέτες. Αρκεί κανείς ν’ αναλογιστεί ότι με την έμπρακτη στήριξη της Άγκυρας, το Μπακού διαπράττει τα εγκλήματά του κατά το αρμενικό έθνος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ