Ανακούφιση στη Λευκωσία, φωνές στην Άγκυρα-Γιατί χαμήλωσε τους τόνους ο Ερντογάν

Ανακούφιση σε Λευκωσία, Αθήνα και ενδεχομένως σε Βρυξέλλες, έφεραν οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την πρώτη γεώτρηση του τέταρτου γεωτρύπανου που αγόρασε η Τουρκιά, Abdulhamid Han. Ο Τούρκος Πρόεδρος διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ειδικών, Ελλήνων και Τούρκων, ανακοίνωσε γεώτρηση εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, μόλις 55 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μικράς Ασίας.  

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του γεωτρύπανου είναι μια θαλάσσια περιοχή μόλις 55 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζίπασά, βορειοδυτικά της χερσονήσου του Ακάμα, σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πολύ μακριά από τις περιοχές, τόσο του τουρκολιβυκού μνημονίου, όσο κι από τις περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ουσιαστικά ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό ως μια κίνηση που δεν εμπεριέχει το στοιχείο της προκλητικότητας, αφού το συγκεκριμένο σημείο δεν αμφισβητείται από κανένα και όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν ενοχλεί κανένα. Η συγκεκριμένη δήλωση του Ερντογάν, ερμηνεύθηκε από αρκετούς ως μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να δείξει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση πως δεν επιθυμεί την μετωπική σύγκρουση, ούτε με την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτά της Τουρκίας, εκτός ΑΟΖ της ΚΔ η γεώτρηση του Abdulhamid Han (χάρτης)

Κι αν στη Λευκωσία και την Αθήνα, άκουσαν τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου με ανακούφιση, εντός της Τουρκίας, εντός του ίδιου του κόμματος του, αλλά και σε ακραίους κύκλους, η ανακοίνωση του πρώτου στόχου του Abdulhamid Han προκάλεσε οργή και έφερε έντονες αντιδράσεις, αφού θεωρήθηκε ως ήττα της Άγκυρας έναντι των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα από διεθνείς παράγοντες.

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά το σημείο που επιλέχθηκε για την πρώτη γεώτρησης του υπερσύγχρονου γεωτρύπανου είναι εντελώς αδιάφορο από γεωπολιτικής άποψης για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν λησμόνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να επαναλάβει το προκλητικό του αφήγημα για το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της ικανοποίησης του εσωτερικού ακροατηρίου από τη μια, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τις όποιες σχέσεις επιχείρησε να κτίσει το τελευταίο διάστημα με παράγοντες εντός της Ε.Ε. όπως είναι ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος. Πάντως ήδη στο εσωτερικό ασκείται σκληρή κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον βασικό εμπνευστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας να κάνει λόγο για ήττα και για επιβεβαίωση των φόβων του σε σχέση με τις αναθεωρημένες απόψεις του Τούρκου Προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han

Συγκεκριμένα ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, που σήμερα εμφανίζεται ως ο διευθυντής του Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Αυτή η αντίδραση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού άνθρωποι όπως ο Γιαϊτζί και άλλοι ανάλογοι κύκλοι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα φιλοκυβερνητικοί. Ενόψει και των τουρκικών εκλογών, στο εσωτερικό της Τουρκίας, παίζονται διάφορα παιχνίδια, σε σχέση με το τι κάνει και τι δεν κάνει σωστά ο Ερντογάν, την ώρα που και ο συγκυβερνήτης του των Γκρίζων Λύκων, άρχισε να κρατά αποστάσεις.

Σημειώνεται πως το Abdulhamid Han σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε με χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2022, με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ανοικτά όλα τα σενάρια για τα επόμενα βήματά του. Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο σημείο προηγήθηκαν θαλάσσιες έρευνες από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνεπώς ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί δεδομένα, που υποχρέωσαν, σε επιστημονικό επίπεδο την ΤΡΑΟ να επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974, λείπει η συμφωνία

Ωστόσο υπάρχει και η άποψη πως η επιλογή ακόμα και σε αυτή την περίπτωση του σημείου της γεώτρησης, έγινε καθαρά με πολιτικά κριτήρια, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αφού εμφανίζεται ως συνομιλητής του Τζο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και συναντάται με την πρώτη ευκαιρία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο.

Συνεπώς δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που προκαλεί νέες εντάσεις και δημιουργεί αποσταθεροποίηση για κανένα λόγο, δημιουργώντας ο ίδιος μια νέα οξύτατη κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν φιέστα, βγάζουν το φύλλο πορείας του Abdulhamid-Συναγερμός στη Λευκωσία

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα