Εκτός κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική φιέστα που οργανώνει η Κυβέρνηση Ερντογάν για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε εκδήλωση που ξεκίνησε γύρω στις 12 και 30 το μεσημέρι στο λιμάνι της Μερσίνας στην παρουσία του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζεται το τέταρτο γεωτρύπανο της χώρας πριν το παρθενικό του ταξίδι στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα περιλαμβάνει νέες προκλήσεις και προκλητικές ενέργειες, σε θαλάσσια περιοχή κυπριακής δικαιοδοσίας.      

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της φιέστας ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ένα σπάνιο και πολύτιμο στόλο γεωτρύπανων στον κόσμο με πλοία όπως το Fatih, Kanuni, Yavu και Abdulhamid Han. «Η γεώτρηση», είπε ο Ερντογάν, «θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο σε περιοχή της δικαιοδοσίας μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανένα για αυτό».

«Η χώρα μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, βρίσκεται σε φάση εξερεύνησης φυσικού αερίου με τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο ερευνητικά πλοία». 

Ο στόχος στον οποίο θα κατευθυνθεί το τέταρτο γεωτρύπανο ονομάστηκε Yörükler-1 και βρίσκεται πενηντά πέντε χιλιόμετρα από τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, δηλαδή σε περιοχή βόρεια της Κύπρου, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν φιέστα, βγάζουν το φύλλο πορείας του Abdulhamid-Συναγερμός στη Λευκωσία

Δείτε τη φιέστα για τον απόπλου του Abdulhamid Han

Λίγο πριν την φιέστα για το γεωτρύπανο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες απειλές, και  αναφερόμενος στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, επανέλαβε πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», ο Ακάρ  είπε πως «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό». 

Σε ανάλογο ύφος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ενόψει του απόπλου του Abdulhamid Han ότι «το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι» αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2020 χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η Ελλάδα έστειλε 9 πλοία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε o ίδιος την εκδήλωση για τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han από το λιμάνι της Μερσίνας. «Αύριο (σήμερα) θα αποχαιρετήσουμε, από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, το νέο 4ο γεωτρύπανο μας. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός ελέγχου ο Τατάρ-«Έχουμε δικαίωμα όπου δηλώσουν Κυπριακή Δημοκρατία»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως «δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι σχέσεις Ε.Ε – Toυρκίας είναι τόσο στρατηγικές που δεν μπορούν να μειωθούν στα συμφεροντολογικά επίπεδα και στενόμυαλες θέσεις ένα-δύο μελών της Ε.Ε. Η ασφάλεια είναι όπως η αναπνοή. Καταλαβαίνεις την αξία της όταν σου λείψει. Γι’ αυτό η ασφάλεια της Ευρώπης έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην ασφάλεια της ηπείρου στην οποία βρίσκεται. Διότι η Τουρκία είναι Ευρώπη. Ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, στη δύσκολη στιγμή της Ευρώπης δίνουμε βαρύτητα και πάλι στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική