Δηλώνει απογοητευμένος ο Τατάρ για την στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ άσκησε κριτική στην Βρετανία για την στάση που τηρεί στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Today"  γράφει ότι την θέση ότι η Βρετανία απέτυχε να βοηθήσει στην άμβλυνση της ούτω καλούμενης οικονομικής απομόνωσης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ελτάν Χαλίλ, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι απογοητεύτηκε από τις βρετανικές αρχές, αφού εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του ότι κατά την μετά την περίοδο του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρούσε μια πιο ισορροπημένη, κατά τον ίδιο, προσέγγιση στις σχέσεις του με τους Τουρκοκύπριους, ειδικά στα θέματα του απευθείας εμπορίου και των απευθείας πτήσεων.

Στην συνέντευξη του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι ανέμενε κάτι μετά το Brexit και επέκρινε τις αναφορές του Βρετανού τέως Ύπατου Αρμοστή Stephen Lillie σε ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη βάση για λύση στην Κύπρο.

«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι λίγο πριν αναχωρήσει από την χώρα δήλωσε ότι το μοναδικό μοντέλο λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ο κ. Τατάρ χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι εξήγησε σε διάφορες περιπτώσεις στον Stephen Lillie και σε άλλους Βρετανούς αξιωματούχους την «βασική ανάγκη επιβεβαίωσης της κεκτημένης κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων πριν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.  Επανέλαβε την θέση ότι αν ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η «ανισορροπία» ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο και δεν θα βελτιωθεί «ούτε ίντσα» η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Τατάρ επέκρινε εκ νέου την ΕΕ κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους σε σχέση με την «απομόνωσή τους» πριν από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν καθώς και ότι δέχτηκε τους Ελληνοκύπριους στους κόλπους της παρά το ηχηρό όχι στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι σε μια σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με την «Cyprus Today», η «Ένωση Βρετανών Κατοίκων της κατεχόμενης Κύπρου (BRS)» ανακοίνωσε ότι «τα μέλη της έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Επιτροπή που αφορά στήριξη σε εκστρατεία και ψήφισμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και Βουλευτές, με σκοπό να τους υποδειχθεί ‘η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων του ΗΒ να μεταχειριστούν τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ισότιμη βάση’».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραχαράζει την ιστορία και πάλι ο Τατάρ-«Τ/κ πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ