Στήνουν φιέστα, βγάζουν το φύλλο πορείας του Abdulhamid-Συναγερμός στη Λευκωσία

Πανηγυρικό τόνο, αναμένεται να δώσουν στη σημερινή τελετή απόπλου του Abdulhamid Han η τουρκική Κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να θέλουν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει στο Λιμάνι της Τασούτσου στην επαρχία της Μερσίνας και να ανακοινώνει ο ίδιος προσωπικά το σημείο της γεώτρησης του νέου γεωτρύπανου.  

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Κυβέρνηση, επένδυσε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά στη συγκεκριμένη γεώτρηση από το Abdulhamid Han, αφού πέραν από το τεράστιο οικονομικό κόστος αγοράς, εξοπλισμού και επάνδρωσης ενός γεωτρύπανου τέταρτης γενιάς, το στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη μετρά οκτώ με εννέα αποτυχημένες απόπειρες γεωτρήσεων. Αντίθετα, θα μπορούσε να το στείλει για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα όπου έχει ήδη εντοπίσει κάποιες ποσότητες Φυσικού Αερίου, ωστόσο επιμένει να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή όπου προεξάρχοντα ρόλο παίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει να αποστείλει και όχι το οικονομικό όφελος.

Το Abdulhamid, είναι ένα γεωτρύπανο τέταρτης γενιάς, κάτι που το καθιστά ως ένα από τα πλέον σύγχρονα. Η τουρκική Κυβέρνηση, θεωρεί πως με ένα τέτοιο γεωτρύπανο, οι πιθανότητες εντοπισμού ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου αυξάνονται κατακόρυφα, την ίδια ώρα που όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, έγιναν μεγάλες επενδύσεις και σε ότι αφορά την τεχνογνωσία και την επαγγελματική αρτιότητα του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένεται να λάβει χώρα ένα μικρό πανηγύρι, υπό τον τύπο φιέστας, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των μέσων ενημέρωσης θα ανακοινώσει το σημείο της νέας γεώτρησης. Μέχρι αυτή την ώρα, ο τουρκικός σταθμός έκδοσης Navtex, της Αττάλειας, δεν έχει ανακοινώσει το σημείο που θα κατευθυνθεί το πλοίο, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις του, που εδράζονται στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να γίνει και η επιλογή του σημείου της γεώτρησης, αφού ήδη τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για γεώτρηση ακόμα και στα όρια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός αδειοδοτημένων οικοπέδων.

Μάλιστα είναι υπαρκτό ακόμα και το σενάριο η τουρκική παράνομη γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του οικοπέδου έξι της ΑΟΖ, βόρεια του σημείου όπου τις προηγούμενες ημέρες, το Turgsten Explorer, για λογαριασμό της ΕΝΙ-Total φέρεται να έχει εντοπίσει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Ένα άλλο σενάριο είναι το νέο γεωτρύπανο να κατευθυνθεί δυτικότερα του οικοπέδου έξι, εντός ή στα όρια του οικοπέδου πέντε το οποίο είναι αδειοδοτημένο για λογαριασμό της ExxonMobil. To γεγονός αυτό από μόνο απομακρύνει κάπως αυτό το σενάριο, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να δοκιμάσει τις ήδη οριακές σχέσεις του με την αμερικανική διοίκηση. Η γεώτρηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί, πάντως, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα σύνορά της με την ελληνική, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των θαλάσσιων ζωνών που αναγνωρίζουν σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου πλην της Τουρκίας και της Λιβύης.

Αναλυτές πάντως σε Κύπρο και Ελλάδα θεωρούν πως η γεώτρυση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, ή νότια της Αμμοχώστου.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρθηκε στην επικείμενη γεώτρηση και στις νέες προκλήσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση του. Υπενθύμισε πως το Abdulhamid Han είναι το τέταρτο γεωτρύπανο που διαθέτει η χώρα, ενώ αναφερόμενος στο σημείο της νέας γεώτρησης περιορίστηκε να δηλώσει πως, «θα το στείλουμε στο πρώτο σημείο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Εντολή του θα είναι για περιοχή εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Ελπίζω ο πρόεδρος μας να ανακοινώσει το σημείο».

Σε συναγερμό η Λευκωσία

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ήδη άρχισε σε διεθνές επίπεδο τις κρούσεις προς διάφορες πλευρές, έτσι ώστε να υπάρξει καταδίκη των νέων πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επόμενες κινήσεις θα λάβουν χώρα αφού προηγουμένως διευκρινιστεί το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατευθυνθεί τις επόμενες ώρες το Abdulhamid για να διεξάγει την παράνομη γεώτρηση. 

Με τις πιθανότητες αυτή τη στιγμή να γέρνουν στο σενάριο της γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως συνέβη εξάλλου και σε όλες τις προηγούμενες παράνομες γεωτρήσεις. Σημειώνεται επίσης, πως το τουρκικό γεωτρύπανο, αναμένεται ότι θα συνοδεύεται από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 

Συνεπώς η όποια αντίδραση θα πρέπει να αναμένεται σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό με ποιους τρόπους θα αντιδράσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν από τις συνήθεις καταδίκες που ζητά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς έχει εγκαταλειφθεί και η πολιτική των κυρώσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον