Πέμπτη 29 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Α. Λουκά: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

  07/08/2022 16:42
Α. Λουκά: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

Α. Λουκά: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

  07/08/2022 16:42

Μαζί με τις προσπάθειες για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, το πρόβλημα των οποίων αποτελεί την πιο βαθιά πληγή που άφησε η τουρκική εισβολή, ύψιστη προτεραιότητα και μεγάλη εθνική πρόκληση, παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, στο Εθνικό Μνημόσυνο των Hρώων της Αλάμπρας και στη Δέηση για τους Aγνοούμενους της Kοινότητας.

Όπως είπε, η καλή θέληση και βούληση της δικής μας πλευράς δεν μπορεί να αμφισβητείται. "Απεδείχθη αυτό επανειλημμένα με τη στάση και τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί που προσκρούουν όλες οι προσπάθειες είναι στην αδιάλλακτη και αρνητική στάση της άλλης πλευράς, ιδιαίτερα της Τουρκίας που κλιμάκωσε κατά το τελευταίο διάστημα τις απαράδεκτες προκλήσεις της τόσο στο έδαφος όσο και στη θαλάσσια μας περιοχή, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί ιδιαιτέρως προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τουρκική  πλευρά παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και ενεργεί στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και της νεοοθωμανικής προσέγγισης της ηγεσίας της.

"Αμετάθετος δικός μας στόχος είναι και παραμένει μια ελεύθερη επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικούς στρατούς και χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας", πρόσθεσε.

Η κοινότητα της Αλάμπρας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στις μάχες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, με οκτώ ηρωικώς πεσόντες στις μάχες και δυο αγνοούμενους:

Ο Παντελής Νικηφόρου, ο Αντρέας Γεωργίου Σάββα, ο Αντρέας Παύλου Χατζηχριστοδούλου, ο Γεώργιος Κυπριανού, ο Νίκος Νικολάου, ο Σοφοκλής Γεωργίου, ο Στυλιανός Κυριάκου και ο Σωτήρης Σπύρου Ιωάννου, έπεσαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Όπως είπε ο κ. Λουκά, οι έξι από τους οκτώ της Αλάμπρας θυσιάστηκαν καθώς πολεμούσαν στην αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς- Κουτσοβέντη τη μαύρη ημέρα της έναρξης της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974, ενταγμένοι στο 305 Τάγμα Πεζικού με Διοικητή τον Ήρωα Ταγματάρχη τους Τάσο Μάρκου.

Επιπλέον, ο Αγαθάγγελος Λαζάρου και ο Μιχάλης Ηλία Γεωργίου είναι ακόμα αγνοούμενοι.

"Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο, όπως θα την ήθελαν οι ήρωες μας, με ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και με το λαό μας να αποφασίζει και να διαχειρίζεται την τύχη του, με γνώμονα πάντα το δικό του και μόνο συμφέρον", σημείωσε ο κ. Λουκά.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας