Καταγγελία Φουρλά στην ΕΕ-«Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Την παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Αρμενίας - Ευρωκοινοβουλίου, Λουκάς Φουρλάς.

Σε ερώτηση του προς την Επιτροπή, με την μορφή του κατεπείγοντος, ο κ. Φουρλάς αναφέρει ότι «νέες εχθροπραξίες σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.  Την εκεχειρία έσπασε, για άλλη μια φορά, το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επιτέθηκε σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, παραβιάζοντας τις σχετικές συμφωνίες». 

Όπως τονίζει, η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, παρομοιάζεται ως ηφαίστειο έτοιμο και πάλι να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες και σημειώνει την έκκληση του Γερεβάν το οποίο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά και οι παράνομες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίδραση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο και λόγο στην περιοχή και επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί την εκεχειρία.  Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιήσει εκείνους τους μηχανισμούς  που μπορούν να πείσουν το Μπακού να τερματίσει την παραβίαση της εκεχειρίας». 

Για να απευθύνει το ερώτημα προς την Επιτροπή «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα ώστε να προστατεύσει τους αμάχους και να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή και κατά πόσο θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα διπλωματικοί χειρισμοί έχουν φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα».

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη