Περιμένοντας τους βαρβάρους...Τα σενάρια για τη νέα τουρκική γεώτρηση

Βήμα βήμα οι Τούρκοι συνεχίζουν να αναβαθμίζουν σταδιακά το επίπεδο συναγερμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, ύστερα από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από σχετικές δεσμεύσεις που είχαν δώσει στην προηγούμενη Καγκελάριο της Γερμανίας, έτσι ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις, σήμερα προγραμματίζουν τα επόμενα τους βήματα.  

Σε μια περίοδο που, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμπρακτα επιχειρούν να βάλουν στην εξίσωση και τους Τουρκοκύπριους, αναιρώντας το επιχείρημα της απομόνωσης, η Τουρκία, ρίχνει λάδι στη φωτιά, με την επικείμενη παράνομη γεώτρηση από το γεωτρύπανο Αμπτουλαμίντ Χάν, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας.

Την περασμένη Κυριακή, έκαναν την εμφάνιση τους στον ελλαδικό Τύπο, δημοσιεύματα, τα οποία στη συνέχεια αναμεταδόθηκαν και από κυπριακά μέσα, σε σχέση με την έξοδο του γεωτρύπανου από το λιμάνι της Τασούτσου. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν υφίστατο, αφού το πλοίο βγήκε από το λιμάνι για να πραγματοποιήσει μια σειρά από δοκιμές και όχι για να αποπλεύσει προς τον στόχο της γεώτρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνουν την ένταση οι Τούρκοι-Ανακοίνωσαν Νavtex ανοικτά της Κύπρου

Επρόκειτο επί της ουσίας για λανθασμένο συναγερμό στην Ελλάδα, ο οποίος μεταφέρθηκε και στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο δεν θα πρέπει να αναμένεται να σηκώσει άγκυρα πριν από τις 9 Αυγούστου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει ο ίδιος το σημείο της γεώτρησης.

Πάντως, η νέα γεώτρηση, προστίθεται σε μια σειρά παρανομία της Άγκυρας η οποία προαναγγέλθηκε εδώ και μήνες. Το ζήτημα ωστόσο είναι πόσο έτοιμη είναι η δική μας πλευρά, η οποία γνώριζε για αυτή τη νέα πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, να την αντικρούσει με οποιοδήποτε τρόπο, κυρίως διπλωματικά.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα ότι ήδη έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να καταγγελθούν οι νέες τουρκικές προκλήσεις εκεί και όπου πρέπει. Μια ενέργεια όμως που επί της ουσίας γίνεται για τυπικούς λόγους, αφού δεν αναμένεται να αποφέρει οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα η μη διεξαγωγή γεώτρησης.

Το σημαντικό στο όλο ζήτημα, είναι προς τα που θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο. Τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται η Λευκωσία, είναι, (α) να πραγματοποιηθεί εντός οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ, που αμφισβητείται από την Άγκυρα, (β) να πραγματοποιηθεί εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και (γ) να πραγματοποιηθεί κοντά στο τριεθνές σημείο, όπου συνορεύουν οι θάλασσες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και που η Τουρκία αμφισβητεί, ή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες δημόσια η Λευκωσία, περιορίστηκε να δώσει σε γενικές γραμμές την εικόνα πως έχει ενδείξεις για το σημείο της γεώτρησης, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το χειρότερο σενάριο για τη Λευκωσία, είναι η παράνομη γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο εξάλλου επαναλήφθηκε και στο παρελθόν η Τουρκία ουσιαστικά αμφισβητεί όχι μόνο τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και τη νομιμότητα των ξένων κολοσσών που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκαλεί ο Καλίν για το νέο γεωτρύπανο-«Δεν έχουν νομική βάση όσα λένε Έλληνες και Κύπριοι»

Σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν θα ήθελε με τίποτα να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις της, ειδικά με τις ΗΠΑ, τα σενάρια που φέρουν το τουρκικό γεωτρύπανο να εισέρχεται για τις παράνομες έρευνες τους στο οικόπεδο δέκα, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Γλαύκος» ή στο οικόπεδο πέντε, που επίσης δραστηριοποιείται η ExxonMobil, στην παρούσα φάση μοιάζουν απομακρυσμένα.

Κάτι τέτοιο θα πρόσθετε απλά, ένα ακόμα λόγο για να δοκιμαστούν, ακόμη περισσότερο οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τα αδειοδοτημένα τεμάχια, επτά στο σύνολο τους, στα οποία δραστηριοποιείται η γαλλική Total με την ιταλική ΈΝΙ. Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι, πριν ακόμα οι δύο εταιρείες γίνουν κοινοπραξία και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, αμφισβήτησε ανοικτά με στρατιωτικά μέσα, τον Φεβρουάριο του 2018, τα δικαιώματα της ιταλικής ΈΝΙ στο οικόπεδο τρία της ΑΟΖ.

Συνεπώς αν η Τουρκία, επιδιώκει μέσα από τη νέα γεώτρηση να ισορροπήσει μεταξύ της διεκδίκησης μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να διασαλεύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τις κυβερνήσεις Μακρόν και Μπάιντεν.

Συνεπώς ενδεχομένως η όποια πρόκληση να επικεντρωθεί εντός μεν της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά σε σημείο που δεν θίγονται δικαιώματα τρίτων χωρών. Ανάλογη θα είναι και η εικόνα αν η παράνομη γεώτρηση πραγματοποιηθεί εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης έχει γίνει στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα ουσιαστικά θα στέλνει το μήνυμα της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα θα επιχειρεί τη νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η διεθνής κοινότητα, αναμένεται να περιοριστεί σε λεκτικές καταδίκες, χωρίς να παρεμβαίνει σε επιπλέον ενέργειες, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν.

Το τρίτο σενάριο, ενδεχομένως να εμπεριέχει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Τουρκία, αφού σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα δηλώνει τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, ότι θα αντιδράσει δυναμικά και δεν θα επιτρέψει την απεμπόληση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τέτοιο τρόπο. Μια τέτοια ενέργεια, θα προκαλούσε σύρραξη πολεμικών πλοίων, όπως άλλωστε έγινε και στο παρελθόν, όταν το Oruc Reis εισήλθε για σεισμικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες.

Το σίγουρο τουλάχιστον για τα δύο σενάρια που αφορούν τη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πως δεν υπάρχουν τα μέσα για να επιδειχθεί ανάλογη αντίδραση. Αυτή θα περιοριστεί σε καταγγελίες και καταδίκες, χωρίς πάντως να υπάρχει καμία προσδοκία, ότι τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιδειχθεί διάθεση για έντονη αντίδραση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισκέφθηκε το «Αμντουλχαμίντ Χαν» ο Τατάρ και επανέλαβε το τροπάρι με τα δύο κράτη

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων