Η καλοκαιρινή ραστώνη των πολιτών και ο ενοχλητικός θόρυβος των πολιτικών

Κύπρος καλοκαίρι 2022. Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, εκεί που νομίζεις πως ήρθε η στιγμή να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τις μικρές και μεγάλες χαρές που προσφέρει το καλοκαίρι σε ένα νησί, αντιλαμβάνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικού και η καλοκαιρινή ραστώνη προσπέρασε κόμματα και υποψηφίους.  

Και μπορεί η Βουλή να έκλεισε και οι βουλευτές να απολαμβάνουν τις δίμηνες διακοπές τους, μπορεί κάποια μέλη του Υπουργικού να ετοιμάζουν βαλίτσες για άλλη γη κι άλλα μέρη, ωστόσο στον πλανήτη των Προεδρικών κόμματα και επιτελεία παραμένουν σε θέσεις μάχης. Θέσεις μάχης για το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί και τον καθοριστικό χειμώνα που θα αναδείξει τους νικητές και τους χαμένους του μαραθωνίου.

Και επειδή σε έναν μαραθώνιο έχει σημασία όλη η διαδρομή και όχι μόνο τα τελευταία χιλιόμετρα, τα επιτελεία θέλουν να είναι όσο το πιο δυνατό πιο έτοιμα για την τελευταία στροφή και την είσοδο στο στάδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα σε κάθε επιτελείο είναι διαφορετικά. Αλλού μελετούν πως θα διατηρήσουν τα κεκτημένα που φαίνεται να κατέχουν με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλού ψάχνουν τον τρόπο για να κερδίσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό που θεωρούν ότι θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στον δεύτερο γύρο, ενώ κάπου αλλού μελετούν τα σενάρια που θα τους μετατρέψουν από αουτσάιντερ, το μεγάλο φαβορί μέχρι τις πέντε Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, αφενός για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους και αφετέρου για να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στους σχεδιασμούς, ενώ το γεγονός ότι η Βουλή έκλεισε, δίνει την ευχέρεια στις βουλευτές να ασχοληθούν ακόμη περισσότερο με τις Προεδρικές και να βάλουν από την πλευρά τους το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα που κάθε υποψήφιος δίνει.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αν κάποιος θέλει και επιδιώκει ως ενεργός πολίτης να εμπλακεί στις δράσεις των επιτελείων και των κομμάτων το πράττει αυτοβούλως. Εάν πάλι επιθυμεί να πάει σε μια παραλία και να ξεχάσει κινητά, εφημερίδες και να απολαύσει τις χαρές του καλοκαιριού μακριά από τον θόρυβο των πολιτικών πάλι μπορεί να το πράξει.

Αν δεν είναι δάσκαλος ή βουλευτής όμως, η εικονική πραγματικότητα των διακοπών θα κρατήσει το πολύ πέντε-δέκα μέρες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επανέλθει στον ρυθμό της ημέρας. Στον ρυθμό που μαζί με το εκρηκτικό κοκτέιλ του καύσωνα, της ακρίβειας και της σκληρής πραγματικότητας θα τον προσγειώσει ανώμαλα. Το τελειωτικό χτύπημα βέβαια θα το δεχθεί όταν αντιληφθεί πως κάποιοι κάπου αντί μεσημβρινής-θερινής σιέστας επιμένουν να κοκορομαχούν από τα παράθυρα των τηλεοράσεων ενώ επιτελεία και κόμματα, βρίσκουν χρήσιμο να εκδίδουν ανακοινώσεις και να κάνουν παρεμβάσεις για πράγματα αυτονόητα. Κι αν αποπειραθεί κάνεις να τους αποφύγει από τις τηλεοράσεις ή τα ραδιόφωνα, ζει με την αγωνία, γιατί γνωρίζει πως θα εμφανιστούν μπροστά του την ώρα που σκρολάρει στην αρχική του στα social media, αφού πλέον είναι παντού.

Και το πιο τραγικό; Αν κάποιος μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα και οι υποψήφιοι ενεργούν, θα διαπιστώσεις πως στις περισσότερες ανακοινώσεις ή δηλώσεις που δημοσιεύουν, το 90% είναι πράγματα αυτονόητα ή πράγματα που επαναλαμβάνουν, απλά με διαφορετικό ύφος και τόνο κάθε φορά. Ελάχιστες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που οι παρεμβάσεις κομμάτων και υποψηφίων έχουν νόημα. Μόνο να σκεφτεί κανείς πως μέχρι πρόσφατα οι ανακοινώσεις εκδίδονταν από επτά γραφεία Τύπου των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλέον θα πρέπει να βάλει στην εξίσωση άλλα εννιά επιτελεία. Κάτι που μεταφράζεται για τουλάχιστον δεκαέξι ανακοινώσεις Τύπου τη μέρα, αφού όλοι πρέπει να δικαιολογήσουν την παρουσία τους. Και είναι και αυτοί που εκδίδουν ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, για να μας ενημερώσουν για τη συνάντηση του τάδε υποψηφίου με την Μαρικού που τα Λεύκαρα ή τον Κωστή που την Πάχνα. Δεκαέξι ανακοινώσεις εκ των οποίων καμία δεν εκφεύγει ανούσιων μηνυμάτων και επαναλήψεων.

Και μπορεί για κάποιους δημοσιογράφους στην απουσία σοβαρών εξελίξεων από την κεντρική πολιτική σκηνή να αποτελεί καταφύγιο για να γεμίσουν οι χρόνοι και οι σελίδες, όμως για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ενοχλητικό θόρυβο στην ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού.

Υπάρχει τουλάχιστον η ελπίδα ότι τον Αύγουστο κόμματα και επιτελεία θα περιοριστούν στα αναγκαία και θα παρεμβαίνουν μόνο εκεί και όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και κάτι άξιο λόγου να ειπωθεί…

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ