Πέμπτη 29 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τραβάνε το σχοινί στα κατεχόμενα-Λαμβάνουν μέτρα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  30/07/2022 09:56
Τραβάνε το σχοινί στα κατεχόμενα-Λαμβάνουν μέτρα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τραβάνε το σχοινί στα κατεχόμενα-Λαμβάνουν μέτρα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  30/07/2022 09:56

Την πληροφορία ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ετοιμάζεται να λάβει «μέτρα» για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έδωσε στην δημοσιότητα ο «υπουργός εξωτερικών». Ο Ταχσίν Ερτουγρούογλου άσκησε κριτική στον ΟΗΕ σχετικά με το νέο ψήφισμα που παρέχει παράταση στο έργο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ», ο κ. Ερτουγρούογλου, ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης με βάση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας τα εξής: «Αυτό το λάθος δεν είναι νέο. Είναι ένα λάθος που έχει γίνει από την αρχή, εδώ και χρόνια. Προετοιμάστηκε το έδαφος για την Ειρηνευτική Δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί με βάση την θεωρία ότι υπάρχει μια κεντρική αρχή που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους ‘λαούς’ του. Εδώ έγκειται άλλωστε και η ουσία του Κυπριακού Προβλήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμός στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Φωνάζουν για «μεροληψία»

Ο «υπεξ» ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της οποίας καλύπτεται από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκτελεί το καθήκον της ως προκατειλημμένη δύναμη. Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν υπηρετεί ως ουδέτερη δύναμη στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούογλου μαζί με την έγκριση της ε/κ πλευράς, για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση της τ/κ πλευράς.

«Τους επιτρέψαμε να υπηρετούν στο έδαφος της ‘τδβκ’ για χρόνια, δείχνοντας φιλοξενία με την καλή μας θέληση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πια», ανάφερε στην συνέχεια ο κ. Ερτουγρούογλου, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής: «Έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι αν μας αγνοήσουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα. Τώρα έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Όταν μεταβιβάσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε στα Ηνωμένα Έθνη, θα ενημερωθεί και το κοινό. Αλλά η ουσία είναι η εξής: η αντίληψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτελούν υπηρεσία στο έδαφος της ‘τδβκ’ με την έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να εξαφανιστεί. Εάν η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρόκειται να υπηρετήσει στο έδαφος της ‘τδβκ’, θα πρέπει να έχει την έγκριση της ‘τδβκ’, του Τουρκοκυπριακού ‘λαού’. Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Εκφράζει απογοήτευση η τουρκοκυπριακή ηγεσία

Ανακοινωθέν για το νέο ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέδωσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Σύμφωνα με την ηγεσία του Ερσίν Τατάρ το νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι προβληματικό από πολλές απόψεις.

Στην εισαγωγή του γραπτού κειμένου αναφέρονται τα εξής: «Με το ψήφισμά του αριθ. 2646(2022) που εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παράτεινε την εντολή της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει τη διατήρηση του status quo, το οποίο θεωρεί απαράδεκτο. Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στις δύο εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέφερε τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των τελευταίων έξι μηνών, η επανάληψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παλαιότερων θέσεων αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Συμβούλιο συνεχίζει να αγνοεί την (υφιστάμενη) πραγματικότητα στο νησί.»

Σύμφωνα με ηγεσία του κ. Τατάρ «σκοπός της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας διευθέτησης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής βούλησης, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση Κυβέρνησης για το περιεχόμενο του ψηφίσματος των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Παρ' όλα αυτά, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Συμβούλιο, στο ίδιο ψήφισμα, υπαγορεύει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διευθέτησης, παραπέμποντας στο ψήφισμά 1251 του 1991, πριν από 31 χρόνια, σε μια προσπάθεια να επιβάλει ένα μοντέλο διευθέτησης το οποίο, παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις, κατέληγε πάντα σε αποτυχία και για το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ανοιχτά ότι έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της» συνεχίζει το νέο ανακοινωθέν της τ/κ ηγεσίας, στο οποίο αναφέρονται και τα εξής: «Ο ‘πρόεδρός’ μας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να υιοθετεί μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση προκειμένου να διασφαλίσει κοινό έδαφος στο πλαίσιο της αποδοχής της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού ‘λαού’. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τατάρ απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την 1η και την 8η Ιουλίου 2022 έξι προτάσεις».

Σύμφωνα με την ηγεσία του κ. Τατάρ το νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι προβληματικό και επειδή δεν «επέστησε την προσοχή στις ελληνοκυπριακές ‘παραβιάσεις’ στη νεκρή ζώνη, δεν καταδίκασε τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων και δεν τόνισε ότι οι πόροι υδρογονανθράκων ανήκουν και στους δύο ‘λαούς’. Η αποτυχία του Συμβουλίου να ζητήσει την άρση της άδικης απομόνωσης στην οποία υπόκειται ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ είναι επίσης απαράδεκτη».

Κατηγορώντας το ΣΑ του ΟΗΕ με το πρόσχημα της προκατάληψης και υπερασπιζόμενη το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι, η τ/κ ηγεσία στο ανακοινωθέν της αναφέρει και τα εξής: «Μπροστά στην παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για άλλη μια φορά με αυτή την απόφαση, χωρίς τη συγκατάθεση της ‘τδβκ’, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, η ‘τδβκ’ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψει αυτή την ‘παρανομία’ και την αδικία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν ‘ανεξάρτητο κράτος’ δεν είναι κοινότητα, αλλά ‘λαός’ με ίση κυριαρχία.»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ για έξι μήνες

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας