Συζητούν και στα κατεχόμενα για το χαλλούμι και τα βάζουν με την Κυπριακή Δημοκρατία

Η εξαγωγή του χαλλουμιού απασχολεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Για «μονομερείς ενέργειες» στο θέμα του χαλουμιού κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Αμτζάογλου. Σε νέες δηλώσεις προέβησαν και οι Τουρκοκύπριοι που εστιάζουν στην παραγωγή του τ/κ χαλουμιού. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το παράνομο «Μπαϊράκ» μεταδίδει ότι ο Χουσεγίν Αμτζάογλου, «σύμβουλος πρωθυπουργίας και επικεφαλής του συμβουλίου συντονισμού για το χαλούμι» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για την τροποποίηση του κανονισμού που αφορά στην κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τις εργασίες που αφορούν στην κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο Αμτζάογλου είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τις λεπτομέρειες της «μονομερούς συμφωνίας» που έκαναν οι κτηνοτρόφοι στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και υποστήριξε ότι προέβησαν σε ενέργειες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή την μονομερή προσπάθεια.

Αναφέροντας ότι έγινε ένα πολύ θετικό βήμα όσον αφορά στο αίτημα για σύσταση επιτροπής εργασίας υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν 5 εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά, ο Αμτζάογλου υπογράμμισε ότι η επιτροπή εργασίας που συστάθηκε θα αρχίσει τις εργασίες της εντός του επόμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, ο Αμτζάογλου τόνισε την ανάγκη όπως συζητηθεί στην επιτροπή αυτή το θέμα του κατά πόσον θα γίνει τροποποίηση στο κανονισμό.

Όσον αφορά στο θέμα των υγειονομικών ελέγχων, ο Αμτζάογλου δήλωσε ότι λήφθηκε θετική απόφαση για το διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ανεξάρτητου συμβουλίου που θα διεξάγει τους ελέγχους.

Η εναρμόνιση του τ/κ χαλλουμιού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Για το ίδιο ζήτημα, σύμφωνα με την «Κίπρις», ο πρόεδρος της «ένωσης γαλακτοκόμων», Μουσταφά Μπασλάρ δήλωσε ότι αν ληφθεί ως βάση ο όρος ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται 20% αιγινό/πρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), θα μπορούσαν να παράγουν 10 τόνους χαλλούμι ΠΟΠ ημερησίως με την υφιστάμενη δομή στα κατεχόμενα, όμως θα πρέπει να αυξηθεί γρήγορα ο αριθμός των αιγοπροβάτων και οι τροφές.

Ο κ. Μπασλάρ είπε ότι σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, το ποσοστό αιγινού/πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πρέπει να είναι 10% μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, αργότερα να ανέρθει στο 20% και ύστερα να αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «γαλακτοκομικού ιδρύματος», η ημερήσια παραγωγή γάλακτος στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 400 τόνους και από αυτούς μόνο το 8-10% είναι αιγινό/πρόβειο γάλα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί αιγοτρόφοι και προβατοτρόφοι που δεν δίνουν το γάλα τους στο εν λόγω «ίδρυμα» και το χρησιμοποιούν για να παράγουν οι ίδιοι χαλλούμι και γιαούρτι, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του γάλακτος που δεν δίνεται στο «ίδρυμα» κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Ο κ. Μπασλάρ ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 300 χιλιάδες αιγοπρόβατα στα κατεχόμενα και ότι για να μπορέσει να συνεχίσει η παραγωγή ΠΟΠ χαλουμιού με βάση την πρόνοια ότι θα πρέπει να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5% το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο αριθμός των αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξάνεται κατά 300 χιλιάδες ετησίως.

Σημειώνοντας ότι υπέβαλαν αίτηση πέντε επιχειρήσεις για να μπορούν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ο κ. Μπασλάρ είπε ότι το ποσοστό του του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πρέπει να είναι 51%, γεγονός για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της «ένωσης παραγωγών και εκτροφέων ζώων», Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ θα είναι πλεονέκτημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Ναϊμογλουλαρί, περίπου 400 τόνους γάλακτος που παίρνει ημερησίως το εν λόγω «ίδρυμα» οι μισοί χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χαλλουμιού και αυτό ανάλογα με την εποχή αντιστοιχεί σε 25-50 τόνους, δηλαδή το 10-20% είναι αιγοπρόβειο γάλα. Επομένως, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τα απαραίτητα πρότυπα για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»