Εκνευρισμός στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Φωνάζουν για «μεροληψία»

Το νέο ψήφισμα για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο προκάλεσε την δυσαρέσκεια του «υπουργείου εξωτερικών». 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το παράνομο «Μπαϊράκ» μεταδίδει ότι το «υπουργείο εξωτερικών» σε σχετικό ανακοινωθέν ισχυρίστηκε ότι «το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αριθμό 2646 (2022) και ημερομηνία 28 Ιουλίου 2022, που αφορά την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, παραγνωρίζει την βούληση και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού», όπως αναφέρεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση Κυβέρνησης για το περιεχόμενο του ψηφίσματος των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι το ΣΑ του ΟΗΕ τηρεί μια «εξαιρετικά μεροληπτική στάση» στο Κυπριακό και ότι στο νέο ψήφισμα παραγνωρίστηκαν οι «νέες και άνευ όρων» προτάσεις που διαβιβάστηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολές με ημερομηνία 1 και 8 Ιουλίου. 

Το «υπουργείο» αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή» και η αντίδραση που υπάρχει στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στο άνοιγμα το οποίο γίνεται στο περίκλειστο Βαρώσι με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, όπως ισχυρίζεται.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται επίσης ως «κομμάτι της προσπάθειας να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά» το γεγονός ότι το ΣΑ των ΗΕ παραμένει σιωπηλό στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία με εγκατάσταση περίπου 300 πολυβολείων κατά μήκους της νεκρής ζώνης και της «συνοριακής γραμμής», κατά την έκφρασή του, με τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους πολλών χιλιομέτρων και με παράνομη ανέγερση κινηματογράφου και πανεπιστημίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ για έξι μήνες

«Το γεγονός ότι ανανεώθηκε η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε σχέση με τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο το νησί με συμφωνία μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και πάλι καθιστά απαραίτητη την λήψη κάποιων μέτρων εκ μέρους μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το «υπουργείο», τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ αποφεύγουν να τονίσουν ότι οι πηγές των υδρογονανθράκων ανήκουν στους δύο λαούς που υπάρχουν στο νησί. Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν καταδικάζουν και τις μονομερείς, παράνομες δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τέλος, το «υπουργείο» ασκεί κριτική στον ΟΗΕ ότι παραγνωρίζει την λύση των δυο κρατών. 

Δική της πραγματικότητα έχει η Άγκυρα

Άδικη και εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την απόφαση του ΣΑ για παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Χαρακτηρίζει επίσης τις αναφορές για τα Βαρώσια άσχετες με τα γεγονότα.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της τδβκ σχετικά με την εν λόγω απόφαση», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.

«Η αποτυχία λήψης της συγκατάθεσης της τδβκ κατά την παράταση της εντολής του ΟΗΕ αντίκειται στις καθιερωμένες πρακτικές του ΟΗΕ. Είναι επίσης παραβίαση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού. Η χώρα μας θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που ανακοίνωσαν οι αρχές της τδβκ για τη διόρθωση αυτής της αδικίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η απόφαση του ΣΑ είναι, όπως πάντα, μια άδικη απόφαση αποκομμένη από την πραγματικότητα». Αγνοεί, κατά τα λεγόμενά του, τον «τουρκοκυπριακό λαό» και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του και αγνοεί την απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση αυτού του «λαού».

«Είναι μια ασυνεπής και αντιφατική προσέγγιση ότι το Συμβούλιο προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης που δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση, που δοκιμάζεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Αυτή η προσέγγιση δεν εξυπηρετεί τη λύση, αλλά τη συνέχιση του status quo», συνεχίζει.

«Οι αναφορές για τα Βαρώσια στην απόφαση είναι επίσης άσχετες με τα γεγονότα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τα βήματα των αρχών της τδβκ με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στα Βαρώσια», υποστηρίζει.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στις πραγματικότητες στο νησί και να επιβεβαιώσουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», «δηλαδή την κυριαρχική του ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»