Ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ για έξι μήνες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα σε ανοιχτή συνεδρίαση, ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, η έκθεση της ειρηνευτικής δυναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ενώ παράλληλα ζητά από το ΓΓ να υποβάλει νέα έκθεση στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Με ενισχυμένο το λεκτικό για τα Βαρώσια, επανάληψη της αναφοράς για ενθάρρυνση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο αλλά και το ότι δεν έγινε καμία παρείσφρηση που να παραπέμπει σε απομόνωση, το ψήφισμα χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικό από κυπριακές διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα ξεκινά με την φράση «Λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση...» και όχι «Καλοσωρίζοντας την έκθεση...» διότι η Ρωσία δεν ήθελε να καλωσορίσει την έκθεση λόγω των αναφορών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμενα, όσον αφορά στα Βαρώσια, το ΣΑ υπενθυμίζει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και της Προεδρικής Δήλωσής του (S/PRST/2021/13) που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου 2021 από Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την περαιτέρω επαναλειτουργία τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, εκφράζεται η δυσαρέσκεια του ΣΑ για μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του για τα Βαρώσια και ζητείται η άμεση ανατροπή αυτής της πορείας και όλων των μέτρων που πάρθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020.

Το ΣΑ λυπάται βαθύτατα που οι πρόσφατες ενέργειες δεν συνάδουν με αυτήν την έκκληση για άμεση ανατροπή και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του ενώ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση.

Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διάλογο μεταξύ των μερών και του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διερεύνηση πιθανής συμφωνίας σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης και την απομάκρυνση των θέσεων που γειτνιάζουν με την νεκρή ζώνη και εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου από αυτή την άποψη μέχρι σήμερα.

Ένα σημείο που η πλευρά της Κύπρου ήθελε να ενισχυθεί και δεν έγινε μέσα από το τελευταίο ψήφισμα είναι το λεκτικό για τους αγνοούμενους.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 3 Ιανουαρίου 2023 έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ιδιαίτερα σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη συναίνεσης αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση.

Πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου επέδωσε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιστολή συγκατάθεσης της Κυπριακής Κυβέρνησης, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

 

Ικανοποίηση Υπουργείου Εξωτερικών για υιοθέτηση του Ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, στο Ψήφισμα του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του και επαναλαμβάνει τη σημασία επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει επίσης την στάση του αναφορικά με το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα και την Προεδρική Δήλωση ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2021 που καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής, προσθέτει το Υπουργείο. 

Σημειώνει ότι στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη την σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP), ενώ επισημαίνει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και επαναλαμβάνει την σημασία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα