Στα χαρακώματα ΠτΔ-Τσιελεπής για Κρανς Μοντάνα με φόντο τις Προεδρικές

Άνοιξε για τα καλά το νέο μέτωπο μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ με φόντο τι έγινε και τι δεν έγινε πριν από πέντε χρόνια στο Κρανς Μοντάνα. Η συζήτηση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, μέσα από τις αναφορές του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο debate των τριών βασικών υποψηφίων, πυροδοτήθηκε εκ νέου χθες με τις δηλώσεις του Τομάζου Τσιελεπή και κορυφώθηκε σήμερα με την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανταπάντηση του στελέχους του ΑΚΕΛ.     

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στους ισχυρισμούς Τσιελεπή, που έγιναν χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, τους χαρακτήρισε αβάσιμους και κακόβουλους σε σχέση με τα διαμειφθέντα στο Μοντ Πελεράν ενώ υπέδειξε πως για τα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντάνα οι απαντήσεις δίνονται από τα πρακτικά του ΟΗΕ, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και συνεντεύξεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

«Σαφής ήταν και παραμένει η θέση μου ότι, παρά το γεγονός πως ξεκάθαρη απόφαση μου είναι η στήριξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εμπλακώ κατά την προεκλογική περίοδο σε αντιπαραθέσεις με υποψηφίους ή τα επιτελεία τους, εκτός εάν κάποιοι εμπλέξουν το όνομα μου χάριν εκλογικών σκοπιμοτήτων», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γραπτή του δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαψεύδει τον Τσελεπή ο Πρόεδρος-«Αβάσιμοι και κακόβουλοι ισχυρισμοί»

Συνεχίζει αναφέροντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τουμάζου Τσιελεπή, «δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να αφήσω αναπάντητους ανυπόστατους ισχυρισμούς που θέλουν να επαναφέρουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ ότι για το ναυάγιο των συνομιλιών την ευθύνη φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά ή κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «οι ισχυρισμοί που προβάλλονται για τα όσα έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν είναι παντελώς αβάσιμοι και κακόβουλοι, αφού σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών εκείνων, οδηγηθήκαμε τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκαν χάρτες επί του εδαφικού, με αποκλίνουσα διαφορά το 1%».

Για τα όσα αναφέρονται για τα συμβάντα στο Κραν Μοντανά περί ενημέρωσής του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη επιστολής της Τουρκίας που αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει πως ανάλογοι ισχυρισμοί διαψεύδονται από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου, από δηλώσεις του ιδίου του κ. Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά το κρίσιμο δείπνο, από δεκάδες συνεντεύξεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη που διέψευδε ανάλογα αφηγήματα.

Επισημαίνει ότι «οι γραπτές μας προτάσεις υποβλήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 Ιουλίου από τον κ. Άιντε για τα 6 σημεία του πλαισίου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».

«Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ετοιμάστηκαν, με οδηγίες μου, από τον διαπραγματευτή και την ομάδα του, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσιελεπής», αναφέρει. Συνεπώς, προσθέτει, «ο ισχυρισμός πως «υποβάλαμε μυθιστόρημα» αποτελεί προσβολή για το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας και τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ που στις 5 Ιουλίου, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, επικροτούσε και χαιρέτιζε την πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει επίσης ότι «όταν άλλοι επέλεξαν το όχι για να τσιμεντώσουν το ναι, εγώ τόλμησα, απέναντι στο ρεύμα, να πάρω ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απόψεις συμβούλων μου».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στις εκλογές του 2018, το ίδιο αφήγημα του ΑΚΕΛ απορρίφθηκε από το 56% του Κυπριακού Ελληνισμού με την επανεκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Επανήλθε ο Τσιελεπής

Απαντώντας στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Τουμάζος Τσιελεπής, αντί άλλης απάντησης, όπως σημειώνει, παραθέτει αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021.

«1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγύησης θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.

2. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις για την τουρκική πρόταση και κατά πόσο πραγματικά η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιζόταν.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.

4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.

5. Ο Γ.Γ. είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.

6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα.

7. Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα

8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης. Θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

9. Ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγύησης ήταν ελαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει (…). Ο τερματισμός της παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση.

(…)11. Ο Γ.Γ. επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης ως πρώτο βήμα (…)».

«Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μακρηγορώ και ως εκ τούτου αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Προέδρου θα επανέλθω αν χρειαστεί», καταλήγει ο κ. Τσιελεπής.

Ζητά δημοσίευση εγγράφων ο Κολοκασίδης

Θέση για τα τεκταινόμενα, έλαβε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασιδης, ο οποίος επαναλαμβάνει το αίτημα του για να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που κατέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαμαρτύρεται για τις δηλώσεις Τσιελεπή και γιατί του αποδίδεται κακή πρόθεση στη διαπραγμάτευση την οποία διεξήγαγε για τόσα χρόνια. Όμως μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να διασαφηνιστεί η στάση που τήρησε. Να δημοσιοποιήσει εδώ και τώρα τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης του. Το ζήτησα και στο παρελθόν το ζητώ και τώρα. Γιατί ο Πρόεδρος αρνείται να δώσει τα έγγραφα στη δημοσιότητα; Τι έχει να φοβηθεί; Διότι για να αρνείται προφανώς κάτι τον φοβίζει».

Και προσθέτει: «Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο βασικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου και κάθε φορά που κερδίζει έδαφος στο τραπέζι των συνομιλιών επανέρχεται με νέες αυξανόμενες απαιτήσεις. Η πολιτική των δώρων και των υποχωρήσεων, που ακολούθησε τα τελευταία 14 χρόνια η δική μας πλευρά και που υπηρέτησαν πιστά οι κύριοι Νεοφύτου-Μαυρογιάννης-Χριστοδουλίδης, δεν ανατρέπει τα εις βάρος μας δεδομένα και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή αγώνα για την απελευθέρωση του τόπου μας».

«Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν την ύστατη ίσως ευκαιρία για να αλλάξουμε πορεία και να υιοθετήσουμε μια στρατηγική απελευθέρωσης και μια πολιτική η οποία θα εξυγιάνει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα βαρίδια της διαφθοράς. Μόνο μια Κυπριακή Δημοκρατία ενισχυμένη αμυντικά, οικονομικά και σε σύμπνοια με την Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει συνολικά την τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού», καταλήγει ο κ. Κολοκαδίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις η Λευκωσία-Ενδείξεις για το στόχο γεώτρησης

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων