Τίμησαν την μνήμη του πρωτομάρτυρα της Δημοκρατίας Κόκο Φωτίου

Εκδήλωση μνήμης για τον πρωτομάρτυρα της Δημοκρατίας Κόκο Φωτίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο χώρο μπροστά από την προτομή του, στη Λάρνακα.

Στην ομιλία του ο Διομήδης Διομήδους, τέως Πρόεδρος της ΔΕΟΚ ανέφερε πως «είναι ελάχιστο καθήκον και υποχρέωση μας η οργάνωση των εκδηλώσεων καταδίκης για το δίδυμο έγκλημα πραξικόπημα και τούρκικη εισβολή του Ιούλη 1974».

Με την ευκαιρία των μαύρων επετείων, ανέφερε, «οφείλουμε να αφυπνίζουμε και να αφυπνιζόμαστε από το λήθαργο και την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, η κοινωνία και η οικονομία έπαψαν να κινδυνεύουν από τους επικίνδυνους ατραπούς που άνοιξε και μας οδηγεί εδώ και 48ολόκληρα χρόνια το δίδυμο έγκλημα Πραξικόπημα – Εισβολή του 1974, και η συνεχιζόμενη μοιραία τουρκική κατοχή του 37% του νησιού μας».

Οι εκδηλώσεις, είπε, τιμούν επίσης με δέουσα ευλάβεια και σεβασμό τους ήρωες της Αντίστασης, και όσους έχασαν τη ζωή τους για την δημοκρατία και ελευθερία της πατρίδας μας το μαύρο Ιούλη και Αύγουστο του 1974.

"Τιμούμε και αφιερώνουμε με περηφάνια την ετήσια εκδήλωση μας στον επιφανή και γενναίο συμπολίτη, συναγωνιστή μας ήρωα Πρωτομάρτυρα της αντίστασης Κόκο Φωτίου" συμπλήρωσε.

Ο αντιστασιακός ΕΔΕΚίτης Κόκος Φωτίου εντάχθηκε το 1972 στην ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη, και από τους πρώτους στη Νεολαία ΕΔΕΝ. Ήταν ο πρώτος ήρωας που θυσίασε την ίδια την ζωή του για την Αντίσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στα εγκληματικά σχέδια της Στρατιωτικής Χούντας των Αθηνών και της ένοπλης φασιστικής ξενοκίνητης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’.

Ο Φωτίου υπήρξε υποστηρικτής του Μακάριου και ένθερμος πολέμιος της ΕΟΚΑ Β’, κάτι που τελικά, οδήγησε στη δολοφονία του.

Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Λάρνακας της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε πως «αποτίουμε σήμερα, 48 χρόνια μετά, φόρο οφειλόμενης τιμής στους ήρωες που αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β' αλλά και σε όσους υπερήφανα αγωνίστηκαν σε ένα προδομένο πόλεμο απέναντι στον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα».

Ανέφερε πως «η Λάρνακα αλλά και η ΕΔΕΚ πλήρωσαν βάρυ τίμημα την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τα μαύρα γεγονότα».

Ο πρωτομάρτυρας της αντίστασης Κόκος Φωτίου, οι ήρωες του Άη Γιάννη, οι ήρωες της μάχη της Αλαμινού, ο Δώρος Λοΐζου και τόσοι άλλοι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες της Επαρχίας μας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου στάθηκαν όρθιοι την ώρα που κάποιοι είτε λιποτάκτησαν είτε ακόμη βοήθησαν με τις πράξεις τους την Τουρκία να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει το έγκλημα της εναντίον του κυπριακού ελληνισμού, είπε.

Προηγήθηκε τρισάγιο ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τους Δημάρχους Λάρνακας και Αθηένου, Ανδρέα Βύρα και Κυριάκο Καρεκλά. Κατέθεσαν επίσης στεφάνι ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Λαρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λαρνακας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή