Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία η Ε.Ε.-«Να συμμετάσχουν επoικοδομητικά στα ΜΟΕ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορελ σε απαντητική επιστολή του ύστερα από γραπτή παρέμβαση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών με θέμα «Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από Τατάρ-«Θα ωφελήσουν και τους Ελληνοκύπριους οι προτάσεις μου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, στην παρέμβασή τους οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές τόνισαν ότι σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ, ενεργώντας ορθά, προχώρησε σε μέτρα, εφόσον όμως η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ είπε πως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση.

«Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας στο θέμα αυτό παραμένει κρίσιμη. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ τονίζει συνεχώς στους Τούρκους ομολόγους ότι πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρότεινε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης», προσέθεσε.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την κατάσταση στα Βαρώσια είναι ανησυχητική, διευκρινίζοντας ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής δεν αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός.

«Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτές προκαλούν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει το γεγονός αυτό σε όλες τις επαφές με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές», τόνισε σχετικά.

«Απαιτούνται πραγματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος», κατέληξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για τα όσα έπραξα στο Κραν Μοντανά

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»