«Σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου, αλλά δεν μπήκε στην ουσία»-Πώς σχολιάζει το Προεδρικό

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστή και τώρα εξαρτάται από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα κατά πόσον επιθυμούν να προβούν στην οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με βάση τα δικαιώματά τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου.  

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως "το Ανώτατο, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, δεν μπήκε στην ουσία των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων προσώπων και κατ’ επέκταση στην ουσία της υπόθεσης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κενό η προσφυγή Προέδρου για συνεργάτιδες του-Επικυρώθηκε η απόλυση τους

"Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου", ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας πως "είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος ουσιαστικά τότε που έλαβε την απόφαση για να υπογράψει τον προϋπολογισμό επέλεξε να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομία του κράτους".

"Ήταν βεβαίως προτεραιότητα να προχωρήσει ο προϋπολογισμός για να μην είναι το κράτος χωρίς προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως έπειτα από γνωμάτευση που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις επιλογές που είχε, ο Πρόεδρος προχώρησε με την επιλογή του να υπογράψει τον προϋπολογισμό και να προσφύγει μέσω του άρθρου 139 στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσέφυγε στο Ανώτατο για τις συνεργάτιδες του ο ΠτΔ-Δείχνει σύγκρουση εξουσιών  

Με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το ΑΚΕΛ εξαπολύει πυρά τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τους υποψίφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου Αναστασιάδη για τις τέσσερις συνεργάτιδές του. Ούτε από αυτή την οδό βρίσκει τρόπο η κυβέρνηση του Συναγερμού να μονιμοποιήσει στο Δημόσιο τις τρεις έμμισθους της Πινδάρου και την αδελφότεκνη του κ. Αναστασιάδη που είχαν προσληφθεί με πολιτικό διορισμό ως ειδικοί σύμβουλοι. Είναι αποκαλυπτικό πάντως ότι οι κυβερνώντες συγκρούστηκαν με τη Βουλή, περιφρόνησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία και έφτασαν μέχρι το Ανώτατο προκειμένου να νομιμοποιήσουν ένα καραμπινάτο ρουσφέτι που προκαλεί όλη την κοινωνία».

Προσθέτοντας πως «βέβαια το βιογραφικό της κυβέρνησης του Συναγερμού είναι πλούσιο. Διαθέτει Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Γιαννάκη Γιαννάκη. Την υπόθεση Σιάλου στον ΚΟΑ και την υπόθεση Μιχαηλίδου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τις προαγωγές στην Αστυνομία και ένα ολόκληρο σύστημα που οργανωμένα λαφυραγωγεί το κράτος.  Δέκα χρόνια τώρα αλώνουν την κρατική μηχανή. Τσαλαπατούν θεσμούς και ανθρώπους. Εξευτελίζουν κάθε ίχνος ισονομίας και αξιοκρατίας».

Τέλος, αναφερόμενος στους δύο υποψήφιους για τις Προεδρικές Εκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημειώνει πως «είναι αυτά που θέλουν να συνεχίσουν οι δύο συναγερμικοί υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης που διεκδικούν να συνεχίσουν τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη;».

«Να πρυτανεύσει η αξιοκρατία στον τόπο μας»

«Ακόμη μία περίπτωση έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αναξιοκρατίας της παρούσας κυβέρνησης, αυξάνοντας τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το κράτος και τους θεσμούς του», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης «η απόρριψη της προσφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία ανατρέπει την απόφαση του να μονιμοποιήσει τις τέσσερις συνεργάτιδές του, καταδεικνύει την απουσία διαφάνειας, αφήνοντας σημάδια ευνοιοκρατίας».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «για να ενισχυθούν περισσότερο τα εργαλεία που αποτρέπουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση με την εισαγωγή σχετικών προνοιών, που θα στοχεύουν σε μία αποδοτική και χρηστή διοίκηση».

Τέλος, σημειώνει ότι η απόφαση του Ανωτάτου, «αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για αλλαγή, που θα σέβεται πρωτίστως τους πολίτες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ηγείται της προοδευτικής αλλαγής, υπηρετώντας τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ