Φ. Φωτίου: Όσο υπάρχει θωρακισμένη ΚΔ, η Τουρκία δεν θα πετύχει το στόχο για νέο κράτος

Όσο υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, θωρακισμένη από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος της Τουρκίας για πλήρη πολιτικό έλεγχο του νησιού δεν θα επιτευχθεί ποτέ, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κύριο και βασικό όπλο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή.  

Μιλώντας σε σεμινάριο στο Λονδίνο για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την προσπάθεια για οριστική τουρκοποίηση των κατεχομένων, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι μένει ανεκπλήρωτος ο στόχος που έχει θέσει το βαθύ κράτος της Τουρκίας, γιατί, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες των συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου, είμαστε και παραμένουμε κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος που συνάπτει ομότιμα και ισότιμα συμφωνίες και συνεργασίες με άλλα κράτη.

«Και η απόφαση όλων μας είναι να προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ύπαρξη και τη λειτουργία της στο σημερινό κόσμο, χωρίς σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε τα δίκαια μας για την επιδίωξη μιας λύσης η οποία να μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως αυτό είναι χρέος μας και προς εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και προς τις επόμενες γενιές του Κυπριακού Ελληνισμού, το μέλλον του οποίου θα πρέπει να διασφαλίσουμε, όπως επιβάλλει η ιστορία μας των 35 αιώνων σε αυτή τη γη.

Ο Επίτροπος είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πως η οριστική τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, με την καταστροφή της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αλλαγή των τοπωνυμίων, την προσπάθεια παραγραφής κάθε άλλου στοιχείου της ιστορικής μας κληρονομιάς και της σύνδεσης μας με την γη των προγόνων μας, αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που άρχισε συγκεκριμένα να λειτουργεί από το 1956.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως απώτερος στόχος της ‘Άγκυρας είναι η πλήρης και οριστική τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας, προσπάθεια που πήρε κατά τα τελευταία χρόνια το χαρακτήρα της ισλαμοποίησης των κατεχομένων, όπως εκδηλώνεται με τον πλήρη έλεγχο που ασκεί η Τουρκία ειδικά και στα θέματα της θρησκείας και της παιδείας.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον