Τα πάνω κάτω με διορισμό Αγαθαγγέλου-Βάζει παραίτηση στο τραπέζι και ο Αντωνίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, γύρω από το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΣ να κάνει σκέψεις για παραίτηση. Την ίδια ώρα, η εργοδοτική οργάνωση που πρότεινε τον πρόεδρο του ΠΙΣ για τη θέση βγαίνει μπροστά και απαντά σε διάφορες επικρίσεις που δέχθηκε.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου ανέφερε πως έχει ακούσει όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας πως σκέφτεται όλα αυτά που ακούστηκαν και από τους πρώην υπουργούς και από την κα. Πύργου. Κληθείς να σχολιάσει αν σκέφτεται την παραίτηση, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως «υπάρχει μία απογοήτευση και θυμός. Σκέφτομαι τα πάντα και σίγουρα και την παραίτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου-Πιθανό νομικό ντόμινο

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως την Πέμπτη, όταν και ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και στη συνέχεια αποχώρησε, ζητώντας κάποιες μέρες για να σκεφτεί τι θα κάνει. Όπως υπέδειξε, υπάρχουν αρκετά σημεία που να δεικνύουν το θεσμικό ζήτημα με το συγκεκριμένο διορισμό, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για γιατρό, που είναι και πρόεδρος του ΠΙΣ, εκτός του ΓεΣΥ και ένα άτομο που αντιπαρατάχθηκε του ΓεΣΥ.

Πάντως, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ΟΕΒ, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον τρόπο που εργάζεται η συγκεκριμένη οργάνωση εντός του ΔΣ, υποδεικνύοντας πως οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, που εργάζονται στο ΔΣ, δεν  εκπροσωπούν τις οργανώσεις σε κάθε απόφαση. «Από τη στιγμή που διορίζονται, έχουν ευθύνη απέναντι στο νόμο. Κάποιος που δεν πιστεύει σε αυτό το νόμο, οφείλει να μην δεχτεί διορισμό. Τα μέλη που υπηρέτησαν το νόμο, πίστεψαν και τον υπηρέτησαν σωστά. Αυτό αφορά όλα τα μέλη του ΔΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης όψεως ζήτημα συνταγματικότητας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως εκφράστηκαν προβληματισμοί από διάφορα μέλη του ΔΣ, κατά τη συνεδρία που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, με το ενδεχόμενο κι άλλων παραιτήσεων να είναι ορατό.

Υπεραμύνεται των ενεργειών της η ΟΕΒ

Εξάλλου, στο κρατικό ραδιόφωνο μίλησε και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος υπέδειξε πως η οργάνωσή του πρότεινε τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στη συγκεκριμένη θέση. Σημείωσε πως περίμεναν κάποια απάντηση από την Κυβέρνηση για το αίτημά τους, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έγινε καμία δημόσια υπενθύμιση.

Όσον αφορά στο νομικό κομμάτι, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως πριν υποβάλουν την αίτησή τους στον υπουργό Υγείας, είχαν λάβει νομικές συμβουλές, κατά πόσο είναι νομικά ορθό να προχωρήσουν. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι και η Κυβέρνηση από πλευράς της, πριν προχωρήσει με τον εν λόγω διορισμό, θα είχε λάβει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλεγχο του ασυμβίβαστου Αγαθαγγέλου ζητά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών

Βλέπει σύγκρουση συμφερόντων η Μελίνα Πύργου

Από πλευράς της, η Μελίνα Πύργου, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από τη θέση της στο ΔΣ του ΟΑΥ, αναφερόμενη στα γεγονότα, σημείωσε πως πριν από δύο μήνες έγινε η ίδια συζήτηση για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν, δεν προχώρησε το θέμα.

«Προχθές είδαμε ότι διορίστηκε. Εγώ θεωρώ ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Αν υπήρχε η πρόθεση του νομοθέτη να συμμετέχει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου στο ΔΣ του ΟΑΥ θα αναφερόταν στο νόμο. Αυτό δεν αναφέρεται. Το Συμβούλιο είναι συγκεκριμένο, όπως το ορίζει ο νόμος. Αν υπήρχε πρόθεση να συμμετέχουν οι γιατροί, θα υπήρχε πρόνοια. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει».

Κληθείσα να αναφερθεί στο σχόλιό της, περί διαπλοκής δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, ενώ υπέδειξε πως γιατροί είχαν κληθεί πολλές φορές να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, πριν την έναρξη του ΓεΣΥ και δεν ήθελαν.

«Ειδικά ο κ. Αγαθαγγέλου ήταν πολέμιος του ΓεΣΥ. Δεν θεωρώ ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να συμβληθούν αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και γι’ αυτό υπέβαλα παραίτηση. Να δούμε και την έρευνα για τη διαφθορά και να σκεφτούμε τί μήνυμα θέλουμε να στείλουμε;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, η κα. Πύργου σημείωσε πως θεωρεί ότι είναι θέμα αρχής και γι’ αυτό παραιτήθηκε. «Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύει το ΓεΣΥ. Πάντα θα υπάρχουν πολέμιοι, υπάρχουν πολλές γνώμες, ξέρουμε τις απόψεις. Κάποιοι είναι εναντίον με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, αλλά αυτό είναι το σύστημα, αυτός είναι ο νόμος και αυτόν υπερασπιζόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί από τον διορισμό Αγαθαγγέλου-Παραιτήθηκε πυροβολώντας μέλος του ΟΑΥ

«Θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ»

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ στο ΔΣ του ΟΑΥ, Μιχάλης Μιχαήλ, στη δική του τοποθέτηση, εξέφρασε φόβους ότι θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ, λόγω αυτού του διορισμού. Υπέδειξε πως ως συντεχνία είχαν εκφράσει μεγάλη απογοήτευση και αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης να διορίσει στο ΔΣ του ΟΑΥ άτομο που ουσιαστικά δεν πίστεψε στο ΓεΣΥ.

«Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε την τεράστια εμπειρογνωμοσύνη του συγκεκριμένου ατόμου. Η αποτελεσματικότητα του ΔΣ στηρίχτηκε σε ένα δεδομένο κατά βάση, ότι τα άτομα που συμμετέχουν στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια και έδωσαν την ψυχή του για το ΓεΣΥ, πίστεψαν στο ίδιο όραμα και δούλεψαν αφοσιωμένα. Βασική μας έγνοια είναι η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Από εδώ ξεκινά και η αντίδρασή μας. Αμφισβητούμε κατά πόσο, ένα άτομο που ουδέποτε πίστεψε  και ταυτίστηκε το ΓεΣΥ και είχε εναντιωθεί, μπορεί να προσφέρει να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά το ΓεΣΥ. Έχουμε έγνοιες ότι θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ, ανεξάρτητα από την εμπειρογνωμοσύνη του γιατρού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά ασθενών σε Πρόεδρο και Υπ. Υγείας-«Το αποκορύφωμα σειράς αποφάσεων»

Ο κ. Μιχαήλ υπέδειξε πως στον ΟΑΥ υπάρχουν πολλές  ομάδες ιατρών που εργάζονται σε διάφορα επίπεδα και επιτροπές και στηρίζουν την καθημερινή λειτουργία του ΟΑΥ. «Έχουμε ανώτερο λειτουργό που είναι γιατρός, εδώ και αρκετό καιρό και είναι δίπλα μας σε πολλά θέματα. Δεν απουσιάζει ιατρική εμπειρογνωμοσύνη. Το ΔΣ πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Είναι μία πολυσύνθετη ομάδα, υπάρχουν οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί φορείς, η Κυβέρνηση. Καταφέραμε να λειτουργούμε ως ομάδα επειδή πιστέψαμε στο ΓεΣΥ και έχουμε έγνοια ότι αν ενταχθούν άτομα που δεν πιστεύουν, θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος».

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πως οι αντιδράσεις που υπάρχουν δεν αφορούν τόσο το νομικό ζήτημα, αλλά το πολιτικό. «Η αντίδρασή μας εδράζεται στο πολιτικό κομμάτι, επειδή είναι ένα συμβολισμός που δημιουργείται όταν ένα άτομο που ήταν πολέμιος του ΓεΣΥ να συμμετέχει σε ένα σώμα που λαμβάνει αποφάσεις για το ΓεΣΥ. Συμμετέχουν αυτοί που εισφέρουν στο ΓεΣΥ συν οι ασθενείς. Είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα. Κάθε μήνα καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και συζητάμε τις αμοιβές των παρόχων. Αυτό σημαίνει ότι όποτε συζητάμε το θέμα ο γιατρός θα πρέπει να αποχωρεί. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει νόημα να συμμετέχει ένας γιατρός στο ΔΣ του ΟΑΥ, για να απουσιάζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για Αγαθαγγέλου ο Πρόεδρος-«Δεν θα ανεχθώ αλλοίωση του ΓεΣΥ» 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»