Συγχαρητήρια, αυτή η πρωτιά ανήκει σε όλους μας!

Πρώτοι, πρώτοι σε όλη την Ευρώπη! Αυτό θα έπρεπε να είναι το σύνθημα που θα δονούσε το απόγευμα της Τετάρτης τις πόλεις της Κύπρου από άκρη σε άκρη. Η πατρίδα μας πέτυχε μια τεράστια ευρωπαϊκή πρωτιά. Κάθε πρωτιά εξάλλου, είτε στον αθλητισμό είτε αλλού, μας κάνει να φουσκώνουμε από περηφάνια, αφού η μοιρασμένη μας πατρίδα, κατάφερε να φιγουράρει το όνομά της πρώτο ανάμεσα σε αυτά των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.   

Αυτή την πρωτιά, ωστόσο, δεν την πανηγύρισε κανείς. Ακόμα και τα κόμματα, οι πολιτικοί ταγοί που τις προηγούμενες εβδομάδες έσπευδαν να χειροκροτήσουν τις πρωτιές των αθλητών μας στους Μεσογειακούς, αυτή τη φορά, είδαν την Κύπρο στο βάθρο, ξεροκατάπιαν και το προσπέρασαν. Κι αυτό διότι, επρόκειτο για μια πρωτιά, που αντί περηφάνια, προκαλεί ντροπή και μόνο ντροπή, με την ευθύνη να βαραίνει πρώτα τους ίδιους.

Μια… σημαντική πρωτιά για την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να είναι περήφανη, αφού σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 92% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θεωρούν διαδεδομένο το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο. Δεν αποκλείεται το 4% που απάντησε πως το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο είναι σπάνιο, απλά να... τρόλαραν.

Έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι το 66% των Κυπρίων ερωτηθέντων, δήλωσε ότι η διαφθορά τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί, ενώ το 92% δήλωσε πως συμφωνεί πως υπάρχει διαφθορά στα εθνικά δημόσια όργανα της χώρας. Πρώτη επιλογή για το πού είναι πιο διαδεδομένη διαφθορά στην Κύπρο, οι ερωτηθέντες έδειξαν τα κόμματα με 70%. Επιπρόσθετα. το 53% των ερωτηθέντων, αναφορικά με τους λόγους που κάποιο δεν καταγγέλλει υπόθεση διαφθοράς, απάντησε γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, αφού οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την δυσπιστία τους ως προς το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.  

Τα στοιχεία αυτά πέρασαν στα ψηλά, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις. Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βρήκε σκόπιμο να εκδώσει ανακοίνωση, παρά μόνο κάποιοι υποψήφιοι. Σε άλλες περιπτώσεις τα κόμματα, θα έσπευδαν να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση, ρίχνοντας λάσπη για τα κακώς έχοντα. Ωστόσο το κριτήριο των πολιτών, δεν τους άφησε περιθώρια.

Πρόκειται για μια πρωτιά. Για μια πανευρωπαϊκή πρωτιά. Το κριτήριο των Κυπρίων μίλησε και όχι μόνο έβαλε την Κύπρο στην κορυφή του σχετικού πίνακα, αλλά κάρφωσε και τα κόμματα ως τους πιο σημαντικούς φορείς της διαφθοράς, χωρίς να βγάζουν από το κάδρο κανένα.

Η επιλεκτικότητα με την οποία τα κόμματα προσεγγίζουν τα ζητήματα είναι μοναδική. Όταν τα στοιχεία αφορούν τους άλλους, τότε σπεύδουν να κρίνουν και να προδικάσουν, να κάνουν δηλώσεις, να δημοσιεύσουν αναρτήσεις στα social media. Όταν όμως τα στοιχεία «καίνε» το σπίτι τους, τότε κάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν.

Αυτή η συμπεριφορά τους είναι ανάλογη με τη στάση τους απέναντι στα σκάνδαλα. Στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, το ΑΚΕΛ κλείστηκε στο καβούκι του και του πήρε μέρες να τοποθετηθεί. Από την άλλη ο ΔΗΣΥ πήρε τηλεβόα. Όταν άλλα σκάνδαλα άγγιζαν την Πινδάρου, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κόμματα και αν μέλος τους εμπλέκεται σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.  

Με απλά λόγια, όταν η φωτιά καίει το σπίτι του γείτονα, τα κόμματα στην Κύπρο τρέχουν να ρίξουν καύσιμη ύλη. Όταν όμως η φωτιά εξαπλώνεται και στο δικό τους σπίτι, τρέχουν να την σβήσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν σχολίασε επίσημα από τα κόμματα την έρευνα του Ευρωβαρόμετρού για τη διαφθορά. Πώς να τη σχολιάσουν όταν το 70% των ερωτηθέντων από την Κύπρο δείχνουν ως τη πιο διαδεδομένη τακτική για δωροληψίες και κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος, τα κόμματα;

Εξάλλου αυτή η πρωτιά στο Ευρωβαρόμετρο δεν βαραίνει αυτούς που απάντησαν, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς του κράτους που για δεκαετίες αποτυγχάνουν να πείσουν τους πολίτες πως θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά. Πλέον, ο κόσμος μπούχτισε από λόγια. Γνωρίζει πως αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Βλέπει τα κόμματα ως την πιο εύκολη διαδρομή για να εξυπηρετηθούν προσωπικά ή άλλα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα και όχι ως φορείς παραγωγής πολιτικής για την πρόοδο της χώρας.

Οι πολίτες βλέπουν τους πολιτικούς - και ειδικά τους νέους πολιτικούς - ως επίδοξους διαδόχους αυτών που έφεραν τα ποσοστά διαφθοράς στη σημερινή κατάσταση. Είναι μετρημένες οι περιπτώσεις νέων πολιτικών που έδειξαν να διαθέτουν κότσια για να τα βάλουν με ανθρώπους από το ίδιο τους το κόμμα, ώστε να αλλάξουν την κατάσταση. Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι στις πρώτες σειρές ως χειροκροτητές ή υμνητές του έργου τους.

Ποιος μπορεί να πείσει τον πολίτη που περίμενε για έναν ολόκληρο χρόνο να διαφανεί εάν όντος υπήρχαν στοιχεία για να οδηγηθεί ο Γιάννης Γιαννάκη ενώπιον του Δικαστηρίου; Ότι η υπόθεση ήταν τόσο σοβαρή που έχρηζε μιας τόσο χρονοβόρας μελέτης, ώστε να διαπιστωθεί το πασιφανές, ότι δηλαδή οι βαθμοί του απολυτηρίου του ήταν πλαστογραφημένοι; Ποιον πείθουν ότι όντως έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια και κάτι για να οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου οι πρωταγωνιστές του βίντεο του Al Jazeera; Ποιος πιστεύει ότι ορθά λήφθηκε η απόφαση, ώστε να τερματιστούν όλες οι ενέργειες και να μην αρθεί η ασυλία του Μαρίνου Σιζόπουλου, έτσι ώστε να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, έστω ο άνθρωπος που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην πλαστογραφία συμβολαίων για να εξασφαλιστεί διαβατήριο σε Ιρακινό επενδυτή; Πώς μπορούν να πειστούν οι πολίτες περί ίσης απονομής της Δικαιοσύνης, όταν είδαν την μια υπόθεση μετά την άλλη, με την εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων, να καταρρέει, χωρίς τιμωρίες; 

Όλα αυτά ο κόσμος τα παρακολουθεί. Τα παρακολουθούν και τα ίδια τα κόμματα. Τα γνωρίζουν όλοι. Ωστόσο, αφενός επειδή εάν βγουν τα άπλυτα των άλλων, υπάρχει κίνδυνος να βγουν και τα δικά τους, και αφετέρου, επειδή οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στην πολιτική είναι ευμετάβλητες, επιλέγουν το δικαίωμα της σιωπής., Και αυτό διότι, γνωρίζουν πως «γιορτή δική μου, παραμονή δική σου».

Αυτός είναι και ο λόγος που σε προεκλογικές περιόδους, ακούει κανείς πολλά. Μόνο τότε οι αντιστάσεις της ομερτάς που επικρατούν κάμπτονται και παρασέρνουν τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής σε αποκαλύψεις. Μόνο τότε υπάρχει η ευκαιρία για να βγουν στην επιφάνεια σκάνδαλα που ενδεχομένως να κρατούνταν καλά κρυμμένα, ακόμα και για χρόνια. Κι αυτές οι εκλογές δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση και θα το αποδείξει ο χρόνος… Μέχρι τότε μπορούμε να πανηγυρίσουμε την πανευρωπαϊκή πρωτιά μας στον δείκτη της διαφθοράς.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα