Βαριές κουβέντες μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης-«Δεν θα παραδώσουμε κράτος όπως παραλάβαμε»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με φόντο την ακρίβεια, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να κατηγορεί το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι αλλάζει τη σειρά των λέξεων για να επαναλάβει τον εαυτό του, ενώ τα ερωτήματα που τίθενται έχουν απαντηθεί πολλάκις. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν έχει πλάνο για να αναχαιτίσει τις αυξήσεις ούτε στο ρεύμα, ούτε στα καύσιμα, ούτε πουθενά. Η σημερινή διασταύρωση ξιφών κορυφώθηκε με την αναφορά από πλευράς ΑΚΕΛ σε εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών και από πλευράς Κυβέρνησης στην κατάσταση που παρέδωσε η Αριστερά το 2013.

Στην ανακοίνωσή του ο Μάριος Πελεκάνος υπέδειξε ότι «το ΑΚΕΛ μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει ανακοινώσεις αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων για να επαναλάβει τον εαυτό του.  Τα ερωτήματα του ΑΚΕΛ έχουν απαντηθεί πολλάκις από την Κυβέρνηση και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί εξακολουθούν να ισχύουν».

Η Κυβέρνηση, είπε, έχει ήδη λάβει τόσο οριζόντια όσο και στοχευμένα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ και έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να εφαρμόσει, με τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων, νέα μέτρα με έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Με τη λογική και τη σοβαρότητα με την οποία πορευτήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία δύο μεγάλες κρίσεις, που μας έφεραν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, που μας επιτρέπουν να είμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή του ελάχιστου κατώτατου μισθού, που έφεραν το ΑΕΠ στο ψηλότερο του επίπεδο από καταβολής της Δημοκρατίας και τόσα άλλα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αμβλύνοντας το πρόβλημα που δημιουργεί η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διακινδυνεύουμε από εκτροχιασμό που θα μας οδηγούσε εκεί που μας έστειλε το ΑΚΕΛ το 2013», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει με τη λογική ότι η θητεία της λήγει σε οκτώ μήνες και δεν θα παραδώσει το κράτος στην κατάσταση που το παρέλαβε από το ΑΚΕΛ το 2013.

«Όλα αυτά πληρώνονται από τον λαό»

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι «νέες αυξήσεις στο ρεύμα που φτάνουν το 24% προαναγγέλλει η ΑΗΚ αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει κανένα πλάνο για να αναχαιτίσει τις αυξήσεις ούτε στο ρεύμα, ούτε στα καύσιμα, ούτε πουθενά».

Βέβαια, πρόσθεσε, ειδικά η τιμή του ρεύματος βρίσκεται στα ύψη στην Κύπρο, όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά λόγω των επιλογών και της αποτυχίας αυτών που κυβερνούν τα τελευταία 9 χρόνια. Κατηγόρησε, δε, την Κυβέρνηση πως «δεν φτάνει που απέτυχαν στην εισαγωγή φυσικού αερίου και στη διείσδυση των ΑΠΕ, επέλεξαν κιόλας να μην κάνουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ρεύμα από ΑΠΕ αφού συνειδητά ήθελαν να εξυπηρετήσουν μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι να μειώσουν την τιμή για τους καταναλωτές». Όλα αυτά πληρώνονται σήμερα από τον κυπριακό λαό, είπε, θέτοντας τα ακόλουθα τέσσερα ερωτήματα:

-        Άραγε η Κυβέρνηση του Συναγερμού θεωρεί πραγματικά ότι μπορούν τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να αντέξει σε αυτό το κόστος ζωής;

-        Αν η Κυβέρνηση θεωρεί δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνει για την ακρίβεια, τι εισηγείται τελικά στον κυπριακό λαό; Να υπομένει την εξαθλίωση του;

-        Αν η ίδια η Κυβέρνηση δεν βρίσκει τίποτε άλλο να κάνει, γιατί συνεχίζει να αρνείται τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας;

-        Και τι θα κάνει ο Συναγερμός αύριο στη Βουλή που θα τεθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που στοχεύουν να ανακουφίσουν την κοινωνία;

«Δεν θα αντιμετωπιστεί με λαϊκισμό»

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος επεσήμανε πως μόλις πριν 12 μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Όπως καλά θυμούνται στο ΑΚΕΛ, επρόκειτο για στοχευμένα μέτρα τόσο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την ανακούφιση των καταναλωτών. Είναι προφανές ότι το μαγικό ραβδί του ΑΚΕΛ θα είχε ήδη επιλύσει και αυτό το πρόβλημα», ανέφερε.

Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε. Οι πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν και τη δική μας χώρα, δεν θα αντιμετωπιστούν με τον λαϊκισμό αλλά με στρατηγική και προγραμματισμό, τόνισε. «Αυτό πράξαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση για να έχει πραγματικό όφελος η κοινωνία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά», κατέληξε.

«Ελάχιστο δίχτυ προστασίας»

Σημειώνεται ότι, παρέμβαση υπήρξε και από το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, που τονίζει την ανάγκη για εφαρμογή κάθε αποτελεσματικού μέτρου προς ανακούφιση των πολιτών.  

H εκτίμηση ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, θα κυμανθεί γύρω στο 24%, σε σύγκριση με την τελευταία διμηνία αναμένεται να οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Μπροστά στο κύμα ακρίβειας που έχει γονατίσει τους πολίτες, απαιτείται η εφαρμογή κάθε αποτελεσματικού μέτρου που μπορεί να ανακουφίσει όσους πλήττονται από αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των τιμών του ρεύματος, είναι η διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από το Υπουργείο Εμπορίου και η ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από την καύση μαζούτ.

«Την ίδια ώρα, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και ο καθορισμός πλαφόν στην ειδική φορολογία κατανάλωσης καυσίμων, είναι δύο άμεσα μέτρα που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας απέναντι στην αισχροκέρδεια και τις συνεχείς αυξήσεις», καταλήγει ο υποψήφιος

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου
Βλέπει γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ξεδίπλωσαν το πλάνο της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους Ιωάννου, Βαφεάδης και Παναγιώτου στη Βουλή
Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
Νέες καταγγελίες για μετακινήσεις ψηφοφόρων-«Υπέδειξαν ως διαμονή δημαρχείο, κολυμβητήριο και αποθήκες»