Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Άγκυρα–Τι κρύβεται πίσω από τον «χάρτη Μπαχτσελί»

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίσει εκ νέου η Τουρκία καθώς τις τελευταίες ώρες έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ ακραίων προκλήσεων.

Η αρχή έγινε με τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία έκανε λόγο για επιθετική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ , συνέχισε τις προκλήσεις τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου.

Διπλή πρόκληση

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Μεσογείου, ο αρμόδιος Υπουργός θα πάει και θα κάνει τις σχετικές εργασίες εκεί».

Η Άγκυρα δεν λέει να «χωνέψει» ακόμη την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ερωτηθείς ο σχετικά με τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Τώρα όλοι θα παρατήσουν τη δουλειά τους και θα ασχολούνται με το τι λέει ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο; Εντάξει, μπορεί να έχουν τις απόψεις τους αλλά το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κογκρέσο ενός κράτους, πιστεύουμε ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση, αφού κάνει τις παγκόσμιες αξιολογήσεις του, λάβει υπόψη του τις σχέσεις του με την Τουρκία, τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Και δεν είναι καθόλου όπως είπε ο Μητσοτάκης».

Υποστήριξε  ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ειρήνη και σε ευημερία με τους γείτονές της. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο στην Ελλάδα – και δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό- κάποια συγκεκριμένα άτομα για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τείνουν να χρησιμοποιούν την ένταση με την Τουρκία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Πρέπει να απαλλαγούν από αυτό τον έρωτα τους για εξοπλισμούς, για συμμαχίες. Κάνει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό. 

Τι κρύβεται πίσω από τις ακραίες προκλήσεις

Ο «χάρτης Μπαχτσελί» πάντως , δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας καθώς  ακροδεξιός εταίρος του τούρκου προέδρου και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) που στεγάζει τους «Γκρίζους Λύκους», Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν από αυτούς που φρόντιζαν και σε καιρούς ηρεμίας να διατηρούν το ζήτημα «Ελλάδα» στην ατζέντα τους.

Ακόμα και πριν ο Ερντογάν κηρύξει «ανένδοτο» με το «Μητσοτάκης γιοκ» και επιχειρήσει να αναζητήσει κι αυτός μία πρακτική ανάλογη με τους χάρτες που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά σε εταίρους και συμμάχους, στην προσπάθεια της να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Τα ελληνοτουρκικά και η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας για πολλούς αναλυτές συνδέεται άμεσα με τις εκλογές του 2023 και την τάση στις δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως ηττημένο σε αυτή την αναμέτρηση.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν συντηρείται μία εμπρηστική ρητορική από πλευράς Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τότε ο Ερντογάν θα διασωθεί επικοινωνιακά ενόψει των εκλογών.

Η ανάγκη του τούρκου προέδρου για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού αφηγήματος, το οποίο θα του επιτρέπει να ξεπεράσει – επικοινωνιακά – το ζήτημα της οικονομίας ενισχύεται διαρκώς καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών τους οδηγεί σε απελπισία.

Ρητορική επεκτατισμού

Το επιχείρημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και η σύνδεση του με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, χρησιμοποιείται μάλιστα από την κυβέρνηση Ερντογάν για να υποστηρίξει το αφήγημα περί αύξησης της τουρκικής επικράτειας, της πρώτης από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 σε σύνορα που της επιβλήθηκαν και ήταν πολύ μακριά από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

«Επιθετική ενέργεια» λέει η Αθήνα

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στη  δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό.

Η Αθήνα κάνει λόγο για  ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Πηγή: in.gr 

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»