Ετοιμάζονται Μνημόνια Συναντίληψης Κύπρου-Ισραήλ για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Η ετοιμασία Μνημονίων Συναντίληψης με το Ισραήλ σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών αλλά και για θέματα βιολογικής καταπολέμησης τρωκτικών και άλλων επιβλαβών για τη γεωργία οργανισμών, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε, στις 3 και 4 Ιουλίου 2022, το Ισραήλ, μετά από πρόσκληση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Καδής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το επιτυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το Ισραήλ για τη βιολογική καταπολέμηση τρωκτικών με τη χρήση ανθρωποπουλιού, παρακολουθώντας, παράλληλα, δράσεις του προγράμματος στο πεδίο. Κατά τις συναντήσεις του κ. Καδή με τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας και άλλους αξιωματούχους του Ισραήλ, αποφασίστηκε η ετοιμασία και υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών για θέματα βιολογικής καταπολέμησης τρωκτικών και άλλων επιβλαβών για τη γεωργία οργανισμών.

Στις ίδιες συναντήσεις, συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο της οποίας θα ετοιμαστεί, επίσης, μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών. Θα περιλαμβάνονται θέματα όπως η ανταλλαγή πτητικών μέσων για δασοπυρόσβεση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς και η περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού των δύο χωρών στη δασοπυρόσβεση.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η επίσκεψη του Κώστα Καδή στο Ισραήλ κρίνεται ως πολύ παραγωγική, αφού είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους και στελέχη τριών υπουργείων της γειτονικής χώρας, να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών σε κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ο Υπουργός συνοδευόταν από λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και μέλη του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο υλοποιείται ήδη το Εθνικό Σχέδιο καταπολέμησης της ποντίκας με τη χρήση του ανθρωποπουλιού, με σκοπό τη μείωση της χρήσης τρωκτικοκτόνων. Στο Σχέδιο συμμετέχουν το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Γεωργίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η Υπηρεσία Θήρας και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη