Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε με ρεύμα τα κατεχόμενα-Αλληλοκατηγορούνται στο ψευδοκράτος

Δίωρες, από τετράωρες χθες, είναι οι διακοπές ρεύματος σήμερα στα κατεχόμενα με την «αρχή ηλεκτρισμού» να ανακοινώνει και πάλι ότι αυτό οφείλεται σε «ανεπάρκεια παραγωγής».  

Ο «πρόεδρος» της «αρχής», Χασάν Άκγιγιτ ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ έφτασαν στα κατεχόμενα 100 τόνοι καυσίμων και αύριο Πέμπτη θα φθάσουν 14.000 τόνοι. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παραγωγή μπήκαν από τα ξημερώματα και οι δύο γεννήτριες που η Τουρκία δώρισε στο ψευδοκράτος.

Επέρριψε κι αυτός ευθύνες για τις περικοπές στην εταιρεία Sideral Denizcilik που είχε αναλάβει τη μεταφορά των καυσίμων. Στην εταιρεία, πρόσθεσε, είχε επιβληθεί πρόστιμο για την μη έγκαιρη μεταφορά καυσίμων και υποστήριξε ότι το επανέλαβαν από αντίδραση. Ανέφερε επίσης ότι αναγκάστηκαν ν’ αγοράσουν πιο ακριβά τα καύσιμα και γι’ αυτό θα γίνει αναπροσαρμογή του κόστους του ηλεκτρισμού τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν ο «διευθυντής» της εταιρείας Sideral Denizcilik, Ουλούς Γκιοκέρ, είπε ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» χρωστά στην εταιρεία 540,000 δολάρια και πρόσθεσε ότι είχαν διαμηνύσει ότι θα συνέχιζαν την παροχή καυσίμων σε περίπτωση που αποπλήρωνε το χρέος της. «Παρόλα αυτά, αντί να πληρώσει το χρέος, συνέχισε να ζητά καύσιμα», δήλωσε ο Γκιοκέρ.

Κατηγόρησε επίσης την «κυβέρνηση» ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά καυσίμων στα κατεχόμενα από την Αλεξανδρέττα, με πλοίο που δεν έχει τα κατάλληλα διεθνή πιστοποιητικά. Υποστήριξε επίσης ότι η «κυβέρνηση» έλαβε αυτή την απόφαση και ακολούθως άσκησε πίεση στα «μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αρχής ηλεκτρισμού» να την αποδεχθεί. 

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, το ψευδοκράτος έχει πάρει ηλεκτρικό ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές, 50 μέγκαβατ μέχρι σήμερα το πρωί κι αναμενόταν εντός της ημέρας να φτάσει στα 80 μέγκαβατ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διακοπές ρεύματος με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο να δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι αυτές αποτελούν μια απτή απόδειξη της ανεπάρκειας διοίκησης στο ψευδοκράτος.

Το θέμα της ενέργειας, προστίθεται, πρέπει να συζητηθεί «στο ανώτατο ενεργειακό συμβούλιο» και θα πρέπει να καθορισθεί μέσω αυτού του «συμβουλίου» μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αναπόσπαστο στοιχείο τόσο της καθημερινής ζωής όσο και της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς ρεύμα δεν γίνεται τίποτα, αναφέρει το τ/κ επιμελητήριο. Η αδυναμία του ψευδοκράτους να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να επιλυθεί με μια κοινωνική προσέγγιση πέρα ​​από κάθε πολιτική συζήτηση, προστίθεται.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε χθες βράδυ ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την «κυβέρνηση» και με «αρχή ηλεκτρισμού».

Σε δηλώσεις του μπροστά από την «πρωθυπουργία» σήμερα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε την «κυβέρνηση» για τους χειρισμούς, τη χαμηλότερη των αναγκών προμήθεια καυσίμων και ανέφερε ότι θα μείνουν εκεί μέχρι απόψε στις 8 καλώντας την «κυβέρνηση» μέχρι τότε να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των συμφωνιών με τις εταιρείες PetCo, İçKale και AlkaGesta για την απευθείας αγορά καυσίμων «με παράτυπη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», όπως ανέφερε.

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, είπε, από αύριο το πρωί όλο και περισσότερος κόσμος θα συγκεντρώνεται μπροστά από το «πρωθυπουργικό γραφείο». Τον κ. Ερχιουρμάν συνόδευαν σήμερα «βουλευτές» κα στελέχη του ΡΤΚ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΡΤΚ προσφεύγει στο «συνταγματικό δικαστήριο» για το «διάταγμα» της 20ης Μαίου με το οποίο η «κυβέρνηση» προέβη σε αγορά καυσίμων για την «αρχή ηλεκτρισμού» χωρίς να προσφύγει σε διαγωνισμό. Το έπραξε νωρίς το απόγευμα.

Ανέφερε επίσης ότι είναι γνωστό πως το ντίζελ που αγόρασαν είναι με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 1%, και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια εξήγηση του τύπου «αγοράσαμε καύσιμα καλύτερης ποιότητας, άρα είναι ακριβό», όπως είπε.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι βλέπει στα ΜΚΔ μηνύματα νέων που λένε ότι θα εγκαταλείψουν τη «χώρα» και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε: «μην εγκαταλείψετε εσείς την πατρίδα που αγαπάτε γιατί πολύ σύντομα θα φύγουν αυτοί (η «κυβέρνηση»)».

 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου