Μπραν ντε φερ κυβέρνησης κομμάτων για τις τιμές ενέργειας-Περιμένουν οι πολίτες

Σε πολιτικό μπραντ ντε φερ με άγνωστο μέχρι στιγμής νικητή, εξελίσσεται η συζήτηση σε σχέση με το αβάσταχτο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, όχι μόνο για τα καύσιμα κίνησης αλλά και για τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά για τους μήνες του Καλοκαιριού.  

Πρόκειται για μια μεταβαλλόμενη κατάσταση που εδώ και μήνες εξελίσσεται με την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ψάχνουν τρόπους για το πώς θα απαλύνουν, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις από τα επιπλέον οικονομικά βάρη που καλούνται να επωμιστούν, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών ενέργειας παγκοσμίως.

Ήδη η Κυβέρνηση τρέχει μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα μέτρα που είχε εξαγγείλει στα τέλη Μαΐου και που αφορούν κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε ισχύ παραμένουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και τα μέτρα για  μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% για οικιακούς καταναλωτές και από 19% σε 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές της ΑΗΚ, καθώς επίσης και επέκτασης του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης.

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, βέβαια τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το ύψος του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, τον Ιούλιο ανήλθε στα 1061 ευρώ και πενήντα σεντ σε σύγκριση με 930 ευρώ και 29 σεντ που ήταν τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2021, η μέση σταθμική τιμή καυσίμων ήταν μόλις 521 ευρώ και 31 σεντ, δηλαδή σε ένα μήνα αυξήθηκε 14,1% και σε ένα χρόνο 103,6%. 

Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν ούτε κατ΄ ελάχιστο το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές. Γι αυτό πέραν της κριτικής που άσκησαν στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καταθέσαν και μια σειρά από προτάσεις που θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, όταν οι προτάσεις Νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συζητήθηκαν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συνάντησαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τις απέρριψε υποδεικνύοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που πρώτον θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και δεύτερον ότι πρόκειται για μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια δημοσιονομικά, αφού το κόστος τους ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής τους.

Πάντως η αντιπολίτευση επιμένει παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα για το πρώτο μισό του 2022, όπου το κράτος φαίνεται να έλαβε από φορολογίες, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα που 600 εκ. περισσότερα από τις αρχικές της εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, το κράτος μέχρι το τέλος του 2022, θα έχει έσοδα κατά ένα δις μεγαλύτερα, από αυτά που προβλέφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά από την Κυβέρνηση νέα μέτρα που θα επουλώσουν, ως ένα σημείο τις πληγές της κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μέρος αυτών των χρημάτων που έλαβε μέσω των απροσδόκητων φορολογιών. Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και τη σύσκεψη αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς επίσης και τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ.

Το αποτέλεσμα της τελευταίας σύσκεψης, ήταν μια σειρά από μέτρα, που αναμένεται να πιέσουν προς τα κάτω το κόστος του ηλεκτρισμού σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που αφορούν επενδύσεις και στοχευμένες δράσεις με στόχο να αυξηθεί η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σίγουρα όμως δεν θα επηρεάσουν θετικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα λάβουν οι καταναλωτές εντός καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όχι στη σημερινή αλλά στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα τεθούν προς ψήφιση μια σειρά από προτάσεις Νόμου που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ Συνεργασία. Πρόκειται για τις προτάσεις που έχουν ήδη απορριφθεί από τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες για να ψηφιστούν.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία ήταν η υπαγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων που ενσωματώνεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές.

Επιπλέον η ΔΗΠΑ-Συνεργασία πρότεινε την υπαγωγή των τροφίμων και των φαρμάκων σε μηδενικό ΦΠΑ, καθώς επίσης και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για τις υπηρεσίες των εστιατορίων και του επισιτισμού. Η πρόταση αυτή της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας προνοεί την ισχύ του εν λόγω μέτρου για περίοδο έξι μηνών.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του προτείνει την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σύμφωνα με την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από τον Στέφανο Στεφάνου, μπορεί να γίνει με την μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές που αγοράζουν καύσιμα.

Οι σκέψεις στα κόμματα

Σε μια τέτοια περίπτωση οι Νόμοι θα πρέπει να υπογραφούν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να τους αναπέμψει. Αυτό θα σημαίνει πως η Βουλή θα πρέπει να επανέλθει εντός καλοκαιριού για να εξετάσει τις αναπομπές.

Το θέμα πάντως, που καίει χιλιάδες καταναλωτές, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποπληρωμή τους από τους πολίτες. Αυτό δεν αφήνει αδιάφορο και το κυβερνών κόμμα και τον υποψήφιο του για τις Προεδρικές, αφού το θέμα τίθεται συνεχώς από τους πολίτες. Πέραν των μεσοπρόθεσμων προτάσεων που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ το βράδυ της Δευτέρας, δεν αποκλείεται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες, με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Στο μεταξύ οι πληροφορίες από τα κόμματα συγκλίνουν πως υπάρχει τάση ανάμεσα στα κομματα της αντιπολίτευσης που διαθέτουν την πλειοψηφία, υπάρχει η βούληση για να υπερψηφισθούν κάποιές από τις προτάσεις που θα συζητηθούν.

Αν και αρχικά είχε αποφασισθεί ότι όλα τα θέματα θα πήγαιναν στην Ολομέλεια προς ψήφιση αυτή την Πέμπτη, για διαφορετικούς λόγους, όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν, εκτός απροόπτου στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρία της 14 Ιουλίου θα είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές. 

Σε περίπτωση που οι προτάσεις υπερψηφισθούν και περάσουν από την Ολομέλεια, πλέον το μπαλάκι θα βρίσκεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εάν μείνει σταθερός στην άποψη που εκφράσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών θα τα αναπέμψει πίσω στη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως η Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί εν μέσω καλοκαιριού για να εξετάσει την αναπομπή. 

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα