Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

«Κόμμα» στα κατεχόμενα καταγγέλλει παρεμβάσεις από την Τουρκία

  05/07/2022 18:26
«Κόμμα» στα κατεχόμενα καταγγέλλει παρεμβάσεις από την Τουρκία

«Κόμμα» στα κατεχόμενα καταγγέλλει παρεμβάσεις από την Τουρκία

  05/07/2022 18:26

Τις αυξανόμενες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα κατήγγειλε ο γγ του κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί, που συμμετείχε στη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (EL) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 και 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα πως στην ομιλία του ο κ. Κανατλί είπε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει ακόμη και στα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και στην «αλλαγή πρωθυπουργού».

Καταγγέλλοντας επίσης τις παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά τις «προεδρικές εκλογές» το 2020, όπου ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη με διαφορά 4.000 ψήφων, ο Κανατλί εξέφρασε την έντονη ανησυχία του γι’ αυτά που γίνονται στα κατεχόμενα και κάλεσε όλους να είναι πιο ευαίσθητοι.

Στο μεταξύ, η Χαλκίν Σεσί αναφέρει σήμερα ότι ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου είναι η Αγγλία, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου.

Ο Τζεβχερί ισχυρίστηκε επίσης ότι οι 200 αστυνομικοί από την Τουρκία, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι θα στέλνονταν στα κατεχόμενα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταστείλουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσάρτηση.

«Η Αγγλία βγήκε από την ΕΕ. Μετά την έξοδό της άλλαξε η προοπτική της και επιθυμεί να επικρατεί μονίμως ένταση στην Κύπρο καθότι δε θέλει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της στο νησί. Επιθυμεί να συνεχιστεί το καθεστώς της ως εγγυήτρια δύναμη. Ο λόγος είναι ότι αν επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ των δύο λαών η Αγγλία ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι η θέση της στην Κύπρο».

Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό να γίνουν μέλος της ΕΕ ο Γκιουβέν προσθέτει: «Αν η Κύπρος στο σύνολό της γίνει μέλος της ΕΕ αυτό θα αποτελέσει το χειρότερο σενάριο για την Αγγλία. Ένα από τα καλά ενδεχόμενα για την Αγγλία είναι να μη γίνει μέλος της ΕΕ μια ενιαία Κύπρος και το μισό κομμάτι του νησιού να μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικούς καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δε θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας