Πυρά Δένδια στην Τουρκία-«Μάθαμε να ζούμε από το 1974, με μια υπαρξιακή απειλή»

Τη σημασία της διαφύλαξης των διεθνών κανόνων, η παραβίαση των οποίων συνιστά για την Ελλάδα και την Κύπρο μια διαρκή υπαρξιακή απειλή, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ι. Κασουλίδης: Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν πλέγμα συνεργασιών για περιφερειακή σταθερότητα

Μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ειρήνη και τη σταθερότητα», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που αναδεικνύει ακόμα επιτακτικότερα την ανάγκη διαφύλαξης των διεθνών κανόνων.

«Η αμφισβήτηση αυτών των κανόνων αποτέλεσε για πολλές χώρες της Δύσης μία οδυνηρή αιφνίδια αφύπνιση», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν είναι καινοφανής αυτή η αφύπνιση».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «εμείς μάθαμε να ζούμε πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 1974, η Ελλάδα και η Κύπρος, με την αμφισβήτηση αυτών των κανόνων. Μάθαμε να ζούμε με μία υπαρξιακή απειλή».

Σχετικά με το ζήτημα του casus belli, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη δημοκρατία στον πλανήτη που ζει «υπό μία διαρκή, διατυπωθείσα απειλή πολέμου».

Κάνοντας λόγο για έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και για αύξηση των προκλήσεων στο πεδίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «μέχρι πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Διεθνούς Κοινότητας θεωρούσε αυτή την αμφισβήτηση των κανόνων και της νομιμότητας στην περιοχή μας σαν ένα λίγο περιφερειακό, ίσως καμιά φορά, αδιάφορο πρόβλημα».

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ρωσική εισβολή την Ουκρανία καθιστά τις συνέπειες του αναθεωρητισμού ένα βίωμα για το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

Αναφέροντας ως κοινά στοιχεία των χωρών που μετέρχονται τον αναθεωρητισμό, την απειλή χρήσης βίας, την ίδια τη χρήση βίας, την κατοχή ξένων εδαφών, τις υβριδικές επιθέσεις και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις διέρχεται μέσα από την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι να παραμείνει ενωμένη, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις της ενέργειας, του πληθωρισμού και της αμφισβήτησης, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. «Και να λάβει από κοινού τις αποφάσεις που χρειάζονται για την προστασία και των δικών της εξωτερικών συνόρων και να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε.

«Να υπογραμμίσει, δηλαδή, με την πρακτική της αυτή τη δομική της διαφορετικότητα απέναντι σε ετεροχρονισμένους αναθεωρητισμούς άλλων δυνάμεων. Και να πειστεί η ίδια για την ανάγκη συμπαράστασης και προς τα μέλη της όταν απειλούνται», ανέφερε ο ίδιος.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των περιφερειακών και ευρύτερα διεθνών συνεργασιών της Ελλάδας, καθώς και στην πιστή και απόλυτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην οποία βασίζεται η εξωτερική της πολιτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ