Τις τουρκικές ενέργειες κατήγγειλε στον ΟΑΣΕ ο Χρίστος Σενέκης

Τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι των γειτονικών της κρατών, οι οποίες επιτείνουν την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν μέσω των σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών που επισυμβαίνουν, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, κατήγγειλε, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, κατά τις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), οι οποίες συνεχίζονται στο Μπέρμιγχαμ, ο Βουλευτής Χρίστος Σενέκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβαση του ο κ. Σενέκης επισήμανε ότι η Άγκυρα επικαλείται το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν, όπως στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, εδώ και 48 χρόνια.  

Αφού εξέφρασε πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών αιτιάσεων στο Αιγαίο, ο κ. Σενέκης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Τόνισε ότι το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής συνιστά παραβίαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καλούν για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε περαιτέρω ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή και έχει ήδη απορριφθεί από τα ΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο λεγόμενο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Σενέκης επισήμανε ότι αποτελεί ακόμη μια ενέργεια της Τουρκίας για να θέσει από τον πλήρη έλεγχο της τα κατεχόμενα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, συνεχίζει να προωθεί τις συνεργασίες σε περιφερειακό, τριμερές και πολυμερές επίπεδο, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σενέκης συμμετείχε επίσης σε συζήτηση, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και η διεθνής κοινότητα καλείται να εξεύρει άμεσα λύσεις. Ειδικότερα όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σενέκης υπογράμμισε ότι οι ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εναλλακτική πηγή για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Συναφώς, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου Euro-Asia Interconnector, που θα καταστήσει δυνατή την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Τέλος, ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, η οποία διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δέχεται τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.     

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα