Σφοδρή επίθεση ΡΤΚ στο Τ/Κ ηγέτη-«Η Άγκυρα παίζει, ο Τατάρ χορεύει»

Η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προς τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tραβά το σχοινί o Τατάρ-Διαβίβασε μέσω Γιέτζια πρόταση συνεργασίας «δύο κρατών»

Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές «προτάσεις» και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο, σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη «βουλή», απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που «είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».

«Ο Τατάρ, που απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αντί να συναντηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Νίκο Αναστασιάδη και να μοιραστεί τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ προτιμά να σιωπά για μέρες και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποτάσσεται στις παρεμβάσεις και να εφαρμόζει ό,τι λέγεται. Ο Ερσίν Τατάρ μιλάει με όσα τον έβαλαν να λέει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, και κωφεύει στη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη στάση του Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων».

Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει το ΡΤΚ, έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι πρέπει να αρχίζουν να διαπραγματεύονται τα ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει χώμα και η ανεργία στους νέους χτυπάει ταβάνι.

Όπως είναι τα ΜΟΕ, αναφέρει το ΡΤΚ, δεν γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος και για τα δικαιώματα των Τ/κ. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει συζήτηση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας (της ΚΔ) για τα παιδιά μεικτών γάμων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν διορίζει απεσταλμένο ο Γκουτέρες, αναλαμβάνουν αξιωματούχοι των ΗΕ

Το ΡΤΚ καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το μέλλον του τ/κ λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας!»

Παρόμοια είναι και η είδηση πρωτοσέλιδα σήμερα της εφημερίδας «Αβρούπα» που με τίτλο «Η Άγκυρα παίζει ο Τατάρ χορεύει» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρότεινε τις προτάσεις της Άγκυρας στην ε/κ πλευρά λες και είναι της τ/κ πλευράς και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τις στηρίζει.

Λίγο νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του είναι μια «ρεαλιστική προσέγγιση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις στις ειδήσεις του καναλιού TRT ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία του ζήτησε να την μεταφέρει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τις προτάσεις που κατέθεσε, στηρίζει πλήρως η Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή.

Αυτές οι προτάσεις είναι απαίτηση της νέας του πολιτικής και ενισχύουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aπειλεί ξανά ο Ερντογάν-Θυμήθηκε την εισβολή στην Κύπρο και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δειτε Επισης

ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση