Ξεσπαθώνει η Ένωση Καταναλωτών για τη σύσκεψη για την ακρίβεια-«Τhis is Cyprus»

Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση και κατ' επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξαπολύει η Ένωση Καταναλωτών, με αφορμή τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Προεδρικό, για την ακρίβεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «απόν θέλει να πα στον μύλο, πέντε μέρες κοσιινίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα για μείωση των λογαριασμών της ΑΗΚ-Σκέψεις για κουπόνια σε πολίτες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής σε σχέση με τις ελπίδες που έτρεφαν για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της περασμένης Παρασκευής, αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, αναφέρει ότι «διαψευστήκαμε οικτρά» .

«Δυστυχώς διαψευσθήκαμε οικτρά. Τελικά είχαμε μια από τα ίδια. Απόν θέλει να πα στον μύλο, πέντε μέρες κοσιινίζει. Για ακόμα μια φορά φάνηκε πως δεν είχαν σκοπό να ζυμώσουν και να δώσουν ψωμί στον κόσμο, άρα γιατί να παν στον μύλο; Εκείνοι τα είπαν σαν σε κλαμπ, εκείνοι τα άκουσαν και τί αποφάσισαν; Ξανά ένα μεγάλο ΘΑ… Ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό του προφήτου λέγοντος This is Cyprus…», αναφέρει η Ένωση σε σημερινή της ανακοίνωση.

Επικρίνει τόσο την Κυβέρνηση όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν «έχουν αντιληφθεί την απόγνωση και την αγανάκτηση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων που υποφέρουν».

«Από την μια οι συνεχείς ανεξήγητες, άδικες και απαράδεχτες αυξήσεις στα καύσιμα (ακόμα και σε περιόδους που θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις) και από την άλλη η αλόγιστη μέχρι εκμετάλλευσης των πολιτών-καταναλωτών υπερτιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν οδηγήσει σε οριζόντιες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στις κατασκευές, στις υπηρεσίας και γενικά και χωρίς εξαίρεση στα πάντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς χάθηκε άλλη μια ελπίδα και άλλη μια ευκαιρία του Προέδρου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών-καταναλωτών. Και τώρα τί; Η μόνη σοφή που απέμεινε σε τούτο τον δύσμοιρο τόπο, η λαϊκή ρύση έχει και πάλι την απάντηση: ‘Κάτσε γάρε ψόφα ώσπου να βκει τσαΐριν’», καταλήγει η Ένωση Καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναζητούν λύσεις για να μην... παθαίνουν ηλεκτροσόκ οι καταναλωτές

Οι αποφάσεις της σύσκεψης

Όπως αναφέρθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, βασικός πυλώνας της στρατηγικής αποτελεί η επιτάχυνση της απεξάρτησης της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα σε συνδυασμό με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και τα Σχέδια χορηγιών που παραχωρήθηκαν ή είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό ή προγραμματίζεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

  •    Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο.  
  •    Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού.  
  •    Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί   η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. Ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.  

Τα τρία πιο πάνω μέτρα θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό  μίγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

  •    Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
  •    Θα αξιολογηθούν νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
  •    Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.
  •    Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε  εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 για την εγκατάσταση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζει τα 100 εκ. Ευρώ. Επίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα με συντελεστή 5% για ευάλωτα νοικοκυριά και 9% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση