Δευτέρα 15 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

«Όχι» Ερντογάν σε τετ α τετ με Πρόεδρο στο Παρίσι-Αντιπρότεινε κατεχόμενα

  02/07/2022 11:52
«Όχι» Ερντογάν σε τετ α τετ με Πρόεδρο στο Παρίσι-Αντιπρότεινε κατεχόμενα

«Όχι» Ερντογάν σε τετ α τετ με Πρόεδρο στο Παρίσι-Αντιπρότεινε κατεχόμενα

  02/07/2022 11:52

Μέρος του διαλόγου που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του δείπνου της Συνόδου ΕΕ-ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος όπως δήλωσε σήμερα, πέραν από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, δεν έχει καμία ενημέρωση σε σχέση με τις αντιπροτάσεις Τατάρ, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον Γλαύκο Κληρίδη, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στους οικοδεσπότες του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ώστε να μη συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί πρέπει εγώ να συζητώ ή να αναφέρομαι στις αποτυχίες των άλλων;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάτι κινείται στο Κυπριακό-Αντιπροτάσεις και διάλογος δια της πλαγίας με παγίδες

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπήρχε οτιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση.

Τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή, και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι».

Ερωτηθείς αν αυτό το πρότεινε στον κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, ενώ κληθείς να πει τι απάντησε σε αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «(ο Ερντογάν) είπε ότι μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις που υπέβαλε χθες το απόγευμα ο κ. Τατάρ στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη. Ό,τι είδα στον Τύπο κάποιες πληροφορίες. Χθες το πρωί που είχα συναντηθεί με τον Βοηθό ΓΓ, δεν τις είχε κατά νου, εξάλλου το απόγευμα του επιδόθηκαν. Όταν τις παραλάβω θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aπειλεί ξανά ο Ερντογάν-Θυμήθηκε την εισβολή στην Κύπρο και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο Γκουτέρες

Στο μεταξύ όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος, ο κ. Γιέτζα τον ενημέρωσε πως με απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Έθνη θα ενεργούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου δια της Γενικής Γραμματείας. «Δηλαδή είτε του συγκεκριμένου αξιωματούχου, είτε άλλων που εκπροσωπούν τον ΓΓ, και δεν χρειάζεται διορισμός».

Ας ευχηθούμε, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ότι και οι Τ/κ θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως, που κατευθύνει τους Τ/κ, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεση μιας λύσης στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ερωτηθείς για το θέμα του Ειδικού Απεσταλμένου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αντί να συζητούμε για διορισμό Ειδικού, Προσωπικού ή άλλως πως Απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχου των ΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν διορίζει απεσταλμένο ο Γκουτέρες, αναλαμβάνουν αξιωματούχοι των ΗΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας