Τραβά το σχοινί o Τατάρ-Διαβίβασε μέσω Γιέτζια πρόταση συνεργασίας «δύο κρατών»

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρουσίασε τις προτάσεις του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο κοινοτήτων, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή, στα κατεχόμενα, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μιροσλάβ Γιέτζια. Έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο και στη βάση της «ισότητας», ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του το τουρκοκυπριακό κανάλι «Γκεντς», καθώς και άλλα τ/κ ΜΜΕ, στη συνάντηση, ο κ. Τατάρ «σημείωσε ότι το πρώτο από τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί», ως δεύτερο σημείο, η τ/κ πλευρά προτείνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, ενώ προτείνεται η «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως ο τρίτος τομέας συνεργασίας». Η τέταρτη πρόταση της τ/κ πλευράς αφορά την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aπειλεί ξανά ο Ερντογάν-Θυμήθηκε την εισβολή στην Κύπρο και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σχετικά με αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «ως τ/κ πλευρά, παρουσίασα σήμερα τις προτάσεις μας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μιροσλάβ Γιέτζια. Οι προτάσεις μας διαβιβάζονται επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Κάνοντας αναφορά σε συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο σε διάφορα πεδία, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η πρώτη πρόταση που έχω παρουσιάσει εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορά τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί».

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».

«Όπως θα θυμόμαστε, το 2011, το 2012 και τέλος στις 13 Ιουλίου 2019, οι προτάσεις μας για συνεργασία σε αυτό το θέμα τέθηκαν επί τάπητος. Ο γενικός κανόνας αυτών των προτάσεων που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η θέσπιση ενός μηχανισμού για την από κοινού λήψη αποφάσεων σχετικά με τους φυσικούς πόρους γύρω από τη νήσο, οι οποίοι ανήκουν και στα δύο μέρη, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, της εξόρυξης, της χρήσης και της εμπορίας αυτών των πόρων, με βάση την αρχή της ισότητας, με μια επιτροπή που θα συσταθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων αρχών των δύο μερών» πρόσθεσε. 

Στην συνέχεια για το ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη άνοιγμα και λέμε ότι μετά τη θέσπιση του μηχανισμού συνεργασίας, οι εταιρείες με τις οποίες τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει ξεχωριστές συμβάσεις μπορούν να εγκριθούν και να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον μηχανισμό σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό το σημαντικό άνοιγμα εξαλείφει επίσης, τις ανησυχίες και τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην επιστολή μου, εξήγησα με τον σαφέστερο τρόπο ότι εγώ, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαι έτοιμος να μετατρέψω αυτήν την κρίση που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έχει γίνει μία από τις αιτίες αστάθειας στην περιοχή μας σε ευκαιρία, καθώς και ότι είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρότασή μας το συντομότερο δυνατό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνητική αποστολή για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αναλαμβάνει ο Γέτζια

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ δια μέσου της Τουρκίας, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο πλευρών είναι επί του παρόντος διασυνδεδεμένα και τα μέρη μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια το ένα στο άλλο εάν χρειαστεί. Η συμπερίληψη στο σύστημα της ΕΕ έχει αναδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των δυο πλευρών. Το σύστημα που μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και μπορεί να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό είναι η διασύνδεση μέσω της Τουρκίας. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει επίσης, μια σημαντική ευκαιρία για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία των δυο πλευρών στο πεδίο της πράσινης ενέργειας, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «μέσω μιας μικτής επιτροπής που προβλέπεται να συσταθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με στόχο το μέγιστο όφελος από την ηλιακή ενέργεια».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην προοπτική συνεργασίας για την διαχείριση των υδάτινων πόρων (γλυκού, πόσιμου νερού) του νησιού προσθέτοντας ότι  «εξέφρασα την ετοιμότητά μας να συστήσουμε μια επιτροπή που θα συσταθεί με βάση την αρχή της ισότητας, από τους αρμόδιους θεσμούς των δύο πλευρών και να εργαστούμε για την ορθολογική χρήση και ανάπτυξη των πόρων γλυκού νερού και στις δύο πλευρές του νησιού της Κύπρου. Πρότεινα επίσης, ότι το νερό που παραδίδεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία στη χώρα μας, στο πλαίσιο του 'έργου του αιώνα' θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας». 

Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ακόμη ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει σύντομα δύο ακόμη προτάσεις συνεργασίας για την παράτυπη μετανάστευση και την αποναρκοθέτηση της Κύπρου» και ότι «με αυτές τις προτάσεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε όχι μόνο με λόγια, αλλά στην πράξη ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές της, στη βάση της ισότητας».

«Εξέφρασα επίσης την ετοιμότητά μου να προωθήσω αυτήν την αποφασιστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Ζήτησα επίσης, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ενθαρρύνει τον Αναστασιάδη να εξετάσει τις προτάσεις μας με καλή θέληση. Τώρα η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά. Το κάλεσμά μου προς τον κ. Αναστασιάδη είναι το εξής: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα για το μέλλον του νησιού μας και της περιοχής μας, ας συνεργαστούμε σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα». Τέλος, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του περί «κυριαρχικής ισότητας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν άρεσε ούτε στα κατεχόμενα η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν στη Μαδρίτη

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα