Άρχισαν τις προκλήσεις οι Τούρκοι-Εξέδωσαν Navtex για έρευνες ανοικτά της Κύπρου

Θαλάσσια περιοχή βόρεια από τη χερσόνησο της Καρπασίας, δέσμευσε με Navtex η Τουρκία, με στόχο να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες, από το σκάφος Bilim 2 από τις τέσσερις μέχρι τις 22 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη Navtex, έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού προετοιμάζει την κάθοδο του τέταρτου γεωτρύπανου της στην περιοχή για παράνομες έρευνες.

Οι έρευνες σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε θα πραγματοποιηθεί από το σκάφος γεωλογικών ερευνών και θα αφορούν θαλάσσιες γεωλογικές μελέτες που διεξάγονται με σεισμικό σύστημα τύπου σόναρ πλευρικής σάρωσης και διάφορους πυρήνες. Επίσης το Bilim 2 διαθέτει μια τηλεχειριζόμενη υποβρύχια κάμερα που χρησιμοποιείται επίσης σε έρευνες βυθού.

Στην τουρκική Navtex απάντησε ο σταθμός του Ράδιο Κύπρος στη Λάρνακα, ο οποίος σε αντι-Navtex που εξέδωσε, αναφέρει ότι το μέρος της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Τουρκία για επιστημονικές έρευνες από το Bilim 2, επικαλύπτει περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σημειώνει πως αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη και αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για ασφάλεια στη θάλασσα, ενώ τονίζει πως αποτελεί ποινικό αδίκημα βάσει των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος το Ράδιο Κύπρος, καλεί την Τουρκία να ακυρώσει άμεσα την εν λόγω Navtex.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, η Τουρκία, όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του Ράδιο Κύπρος, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, καταδεικνύοντας και τις προθέσεις της Άγκυρας για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και ενόψει και της έλευσης του τέταρτου γεωτρύπανου που θα διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο εντός Ιουλίου.

Ο σταθμός της Αττάλειας απάντησε πως η Κύπρος, που αναφέρεται στη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960. Επομένως, δηλώνουν οι Τούρκοι ο όρος «Κύπρος» δεν υποδηλοί οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης, μέσω του σταθμού της Λάρνακας και της Navtex που εκδόθηκε, είναι άκυρες και δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία», προστίθεται.

Τέλος, ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρει ότι οι επιστημονικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι νόμιμες και σε ισχύ και ο σταθμός θα συνεχίζει να ενημερώνει με μηνύματα τους ναυτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον