Το περιεχόμενο της συζήτησης Αναστασιάδη-Ερντογάν και η κατανόηση του Μπαίντεν

Την ευκαιρία να έχει σύντομο τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο στον οποίο έθεσε την ανάγκη για επανέναρξη ου διαλόγου στο Κυπριακό, είχε κατά τη διάρκεια των εργασιών του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Μαδριτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας, η οποία έγινε μέσω της διερμηνέα του Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε στον Τούρκο Πρόεδρο την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να εισέλθει στην ουσία όσων του ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης και περιορίστηκε να του αναφέρει πως, οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι καταθετιμένες επίσημα, ενώ σε σχέση με το ζήτημα για επανέναρξη του διαλόγου, τον παρέπεμψε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η συνάντηση των δύο, σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, έγινε σε καλό κλίμα και διήρκησε λίγα λεπτά. 

Στα θετικά της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προσμετράται και η οπισθοχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από τις απειλές και τους λεονταρισμούς που καλλιεργούσε στο εσωτερικό της Τουρκίας, προαναγγέλλοντας επίθεση και από το βήμα της Συνόδου στη Μαδρίτη, όπου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο αναθεωρητικό του αφήγημα και δεν εκστόμισε καμία από τις ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, που μονότονα επαναλαμβάνει ο ίδιος και οι "συν αυτώ" προς εσωτερική κατανάλωση του εθνικιστικού ακροατηρίου τους.

Μπορεί τελικά ο Τούρκος πρόεδρος να πέτυχε τον πολυπόθητο στόχο της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο και να άρχισε να λιώνει ο πάγος των αμερικανικο-τουρκικών σχέσεων, μετά την υποχώρηση Ερντογάν για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο στο τετ α τετ των δύο ηγετών, έλαβε το σαφές μήνυμα από τον Τζο Μπάιντεν διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

Οι επαφές με άλλους ηγέτες

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο του δείπνου, πέραν από τον Ταγίπ Ερντογάν είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Όπως έγραψε στο twitter o Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό συμφώνσηαν για να επανέλθουν στο θέμα το συντομότερο δυνατό. 

Στο σύντομο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Νίκος Αναστασιάδης, συζήτησε μαζι του για την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας του την ανάγκη όλες οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να ενταχθούν στο σύστημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε αυτές να είναι αποτελεσματικές.

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο και τον κ. Μπάιντεν να ανταλλάζουν απόψεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε πως με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και των εταίρων μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ειναι πράγματι εφικτή. Ο Τζο Μπάιντεν αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών και την εμπειρία του από το ταξίδι του στην Κύπρο το 2014, έδειξε κατανόηση στα όσα του ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε στον Αμερικανό Πρόεδρο τη στήριξη στις πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα των αμβλώσεων, τονίζοντας πως οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να έχουν επιλογή, ενώ εξέφρασε την ανάγκη για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξέφρασε ετοιμότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στον Ερντογάν ο Πρόεδρος

Η τοποθέτηση του ενώπιον του Ερντογάν

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως και οι υπόλοιποι 36 ηγέτες που συμμετείχαν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τυς ο Πέδρο Σάντσεθ, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε εντός της αίθουσας και άκουσε όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που στην Άγκυρα η αντιπολίτευση, του ασκουσε δριμεία κριτική για αυτήν του την απόφαση. 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια, η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα περιέγραψε στους παρευρισκόμενους τα τέσσερα σημεια που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα:

(α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες

(β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές

(γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης 

(δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως επιδίωξή του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

«Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην παρουσία Ερντογάν η ομιλία Αναστασιάδη-Τα βασικά σημεία που θα εστιάσει

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»