Ευχαριστεί για τα εναέρια μέσα, αλλά ζητά να μην τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης ο Τατάρ

Το βράδυ της Παρασκευής η «προεδρία» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την δικοινοτική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα.

«Όταν έγινε σαφές ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Καντάρα αναπυτσσόταν υπό την επήρεια του ανέμου και ότι οι υπάρχουσες επίγειες και εναέριας κατάσβεσης που στάλθηκαν από την Τουρκία δεν θα ήταν αρκετές για την κατάσβεση πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο Μαρμαρίς, το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε αρχικά βοήθεια από τη Βρετανική Διοίκηση της Περιοχής των Κυρίαρχων Βάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώθηκε σε δύο μέτωπα η φωτιά στα κατεχόμενα-Εκκενώνεται το Φλαμούδι

«Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το αίτημα, δύο ελικόπτερα από την περιοχή της Βρετανικής Κυρίαρχης συμμετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης», αναφέρει η ανακοίνωση της τ/κ «προεδρίας».

Προστίθεται «έγινε κατανοητό ότι η υποστήριξη από τις βάσεις δεν θα ήταν αρκετή για την κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς» η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου συζήτησε το θέμα με τον Αρχηγό Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και την ε/κ πλευρά και ζήτησε την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς», αναφέρεται.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και παρείχε υποστήριξη (αρχικά) με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια σε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η τ/κ πλευρά μεταβίβασε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστής Στίβεν Λίλι και στον Ε/κ Διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου τις ευχαριστίες της για αυτήν την υποστήριξη, και ο «πρόεδρος» Τατάρ, όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη, «κάλεσε για να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη. Ωστόσο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό».

Στην συνέχεια, η «προεδρία» αναφέρεται στο αίτημα βοήθειας προς το Ισραήλ, για το οποίο, όπως υποστηρίζει, διαμεσολάβησαν οι κ. Στιούαρτ και Λίλι.

Εκφράζονται ευχαριστίες προς το Ισραήλ ενώ αναφέρεται επίσης ότι «η επιθυμία μας είναι η συνεργασία με αυτή την επείγουσα ανάγκη στήριξης που μας παρέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς να είναι αμοιβαία και να μην αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα κατεχόμενα-Υπάρχουν αναζωπυρώσεις

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»