Κατσάδιασαν την Τουρκία στα λόγια και τώρα… περιμένουν αποκλιμάκωση οι Ευρωπαίοι

Στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, αναφέρθηκε σε δήλωση του μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του «σχετικά με την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για τις νέες έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και τη δημιουργία άλλων τετελεσμένων επί του εδάφους, την απαράδεχτη εμμονή της Τουρκίας να προωθεί την απαράδεχτη λύση στη βάση δύο κρατών, αλλά και γενικότερα την επιθετική στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, επιτρέποντας την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των όσων προβλέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ενέργειες Τουρκίας-Καλεί σε αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις απειλές της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως στα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη ρητορική και τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας, καλώντας την να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ σημειώνουν πως αναμένουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Οκτάι από τα κατεχόμενα-«Να γελάσουμε ή να κλάψουμε με τα ΜΟΕ;»

Οι ηγέτες συζήτησαν ακόμα την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, ως πλατφόρμας συζητήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής συνεργαζόμενη και με τρίτες χώρες από την ευρωπαϊκή ήπειρο οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υποστήριξε πως εκ των βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής τρίτων χωρών σε μια τέτοια κοινότητα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών».

Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση των ηγετών για παραχώρηση καθεστώτος υπό ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, και πως ο δρόμος και για την Γεωργία παραμένει ανοιχτός νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λεκτική υποστήριξη από ΕΕ-«Απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες»

«Οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης και να καταστούν κράτη μέλη εφόσον πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς του κράτους δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και γενικότερα εφόσον εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα» σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.

Επίσης, σε συνέχεια της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την ετοιμότητά του να παραχωρήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας προς τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, μετά που η τελευταία θα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη βάση των προτεραιοτήτων που περιέχονται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια