Στο επίκεντρο του κάδρου του τουρκικού αναθεωρητισμού η Κύπρος

Πιο θερμό από κάθε προηγούμενο αναμένεται να είναι το Καλοκαίρι του 2022, αφού μετά από μια μακρά περίοδο νηνεμίας, που προέκυψε κυρίως λόγω της πανδημίας, η Τουρκία ετοιμάζει μια σειρά από ενέργειες για να παγιώσει τα τετελεσμένα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα μέτωπα στα οποία θα γίνουν αυτές οι ενέργειες είναι πολλά. Το πρώτο και πιο σοβαρό από κάθε άλλο, είναι τα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Αμμόχωστο. Το Βαρώσι δεν θυμίζει πια την εγκαταλελειμμένη πόλη σύμβολο που για χρόνια αποτελούσε το σημείο αναφοράς των Ελληνοκυπρίων, αλλά μια υπό εκκόλαψη πόλη θέρετρο, που θα χρησιμοποιείται από τους εισβολείς και τους καταπατητές των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι παράνομες εργασίες των Τούρκων, που αναμένεται να κορυφωθούν εντός Ιουλίου ενόψει των εορτασμών που κάθε χρόνο ετοιμάζουν οι κατοχικές δυνάμεις. Μάλιστα πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο Τατάρ, είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ώστε να βρίσκεται στην Κύπρο για παράνομη επίσκεψη και ο Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου. Είναι κάτι που έγινε και τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Η στήριξη από τον Ερντογάν

Κι αυτό διότι ο Ερσίν Τατάρ, αναζητά στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου την απαραίτητη νομιμοποίηση των αντιδράσεων στα κατεχόμενα, για τις πολιτικές που αναπτύσσει και που έχουν ως στόχο να μετατρέπουν το ψευδοκράτος σε τουρκική επαρχία. Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, αφενός κατευνάζει κάπως αντιδράσεις από πρόσωπα που τον στήριζαν ή ακόμα τον στηρίζουν αλλά κι από την άλλη πλευρά, λειτουργεί εκφοβιστικά για εκείνους τους Τουρκοκύπριους που δεν συμβιβάστηκαν με την παρούσα κατάσταση και με τα νέα δεδομένα που Τουρκία και ψευδοκράτος επιχειρούν να παγιώσουν, απορρίπτοντας λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και υιοθετώντας την κυριαρχική ισότητα και την λύση δύο κρατών.

Πάντως το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι φωνές στο ψευδοκράτος που αντιδρούν στα νέα τετελεσμένα και τις στενές σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, που πλέον επισφραγίσθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο, την υπογραφή του μνημονίου οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Ακόμα και ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του ανοίγματος του Βαρωσιού, όμως στην πορεία διαφώνησε και εμφανιζόταν ως ο εκλεκτός του Ερντογάν για να διαδεχθεί τον Ακιντζί, διαφώνησε ανοικτά με τις σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Διαφωνεί ακόμα και ο Οζερσάι

Αυτό ενδεχομένως και να συνδέεται με το γεγονός ότι ο Ερντογάν τελικά επέλεξε τον Τατάρ και όχι αυτόν, ωστόσο δεν παύει να είναι μια φωνή που διαχωρίζει τη θέση του από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ψευδοκράτος. Ο Οζερσάι δήλωσε πως οι σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία πρέπει να περάσουν σε υγιή βάση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζερσαϊ ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι όσοι δηλώνουν ότι πιστεύουν σε αυτό το «κράτος» είναι αυτοί που το υπονομεύουν. Η πίστη στο «κράτος» δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αν ήταν ειλικρινείς θα εργάζονταν για να τιμήσουν αυτό το «κράτος», ωστόσο η γενική εικόνα είναι ότι η διεφθαρμένη νοοτροπία που είναι κολλημένη στην εξουσία και εξυπηρετεί συμφέροντα καταστρέφει συνεχώς τη φήμη αυτού του κράτους».

Ο Όζερσαϊ ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τα επιχειρήματα που υπερασπιζόταν τόσο καιρό η Τουρκία και να βλάψει και αυτά που υπερασπίστηκαν μέχρι τώρα οι Τουρκοκύπριοι. Υποστήριξε δε, ότι αυτοί που ικανοποιούνται περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι οι Ελληνοκύπριοι. «Πρέπει», πρόσθεσε, «να μείνουμε μακριά από μορφές σχέσεων που δικαιολογούν τις μειωτικές κατηγορίες που μας απευθύνουν οι Ελληνοκύπριοι».

Ο Λάζαρος Μαύρος και η ΕΟΚΑ

Πάντως από την άλλη πλευρά ο Ερσίν Τατάρ, εκπέμπει πλέον σε ραδιοκύματα που δύσκολα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Με αλαζονικό ύφος και μια υποχθόνια σιγουριά που προκύπτει από την πλήρη στήριξη που του παρέχει η Άγκυρα, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα, αλλά κάθε φορά βρίσκει και κάτι νέο για να πει. Πιο πρόσφατη τέτοια δήλωση του ήταν αυτή της Τρίτης, όπου υποστήριξε μιλώντας στο CNN Turk ότι οι Ελληνοκύπριοι στηρίζουν την τρομοκρατία και βασίστηκε στο γεγονός ότι ο βετεράνος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, για τον οποίο υπενθύμισε ότι ήταν ο κάτοχος του διαβατηρίου που χρησιμοποιούσε ο Οτσαλάν, συμμετείχε σε ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς. Πράγμα που ο Λάζαρος Μαύρος κάνει αδιαλείπτως υπηρετώντας την Εθνοφυλακή. 

Σε μια άλλη εθνικιστική έξαρση ο Τατάρ, αναφέρθηκε και σε εγκλήματα, όπως τα χαρακτήρισε της ΕΟΚΑ, «Δεν ξεχάσαμε τα ματωμένα Χριστούγεννα. Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλά πώς μαρτύρησαν εδώ η σύζυγος και τα παιδιά του Ταγματάρχη Ιλχάν και πώς ο Τζενγκίζ Τοπέλ μαρτύρησε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του. Στην Κύπρο έγιναν πολλές σφαγές και 103 χωριά μας κάηκαν και καταστράφηκαν. Ήταν πολύς ο πόνος. Ήταν η συμμορία της ΕΟΚΑ, με την επιρροή της Εκκλησίας, που μας τα έκανε όλα αυτά. Το 1974, με την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο (σ.σ. πως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή) και την απόβαση του Μεχμέττσικ στο νησί, αποτράπηκαν οι γενοκτονίες και οι σφαγές. Δεν τους ξεχνάμε», υποστήριξε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η όποια προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή και ο τρόπος μέσω του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ή τουλάχιστον να τερματισθούν οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μοναδικό όπλο της δικής μας πλευράς στην παρούσα συγκυρία είναι το διεθνές δίκαιο, η όποια στήριξη μέσω πιέσεων προς την Άγκυρα από τρίτους και ενδεχομένως οι όποιες ευκαιρίες δημιουργηθούν στην προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ακραίο αφήγημα που προωθούν

Το ακραίο αφήγημα που έγινε πλέον η επίσημη πολιτική της τ/κ ηγεσίας, αναφέρει ότι το μοντέλο της «ομοσπονδίας», στην πραγματικότητα ερμηνεύεται από την ελληνοκυπριακή ηγεσία ως πρότυπο που θα συνιστά την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο πραγματικός στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση του στάτους κβο και επιμένουν πως είναι αδιαμφισβήτητο πως σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη, με ξεχωριστά κυριαρχικά δικαιώματα στα εδάφη τους. Τέλος ως προς τη λύση επιμένουν πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία για το νησί είναι η εξίσωση του καθεστώτος των δύο πλευρών πριν από τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή, η αποδοχή και η καταγραφή του γεγονότος ότι δύο κυρίαρχα ίσα κράτη θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

Οι προκλήσεις στη θάλασσα

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο επίπεδο η Τουρκία προετοιμάζεται για να θερμάνει και τα νερά της ανατολικής Μεσογείου με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω νέων παράνομων γεωτρήσεων που θα συμβούν μετά τις 15 Ιουλίου, με τον απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανου που απέκτησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων και θα ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή μας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το σημείο των γεωτρήσεων, ωστόσο αναμένεται ότι θα γίνει σε περιοχή που θα καταπατά, είτε την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είτε την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι νέες προκλήσεις θα έχουν το όνομα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, αφού η Τούρκοι αυτό το όνομα έδωσαν στο τέταρτο γεωτρύπανο που απέκτησε η χώρα. Πρόκειται για γεωτρύπανο έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο έχει μήκος 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών, μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα της χώρας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αναμένεται πως το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι θα κορυφώσουν τις προκλήσεις τους με τη γνωστή συνταγή των παρενοχλήσεων. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν την Τουρκία να προετοιμάζει παρενοχλήσεις των γεωτρύπανων που εργάζονται για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένεται ότι σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιου είδους παρενοχλήσεις, θα υπάρξει έντονη αντίδραση σε συνεργασία με τους ενεργειακούς κολοσσούς και τα κράτη που εκπροσωπούν.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics