Στέλνει εκ νέου επιστολές σε ξένους για το Κυπριακό ο ΠτΔ-Ολοκληρώθηκε το Εθνικό

Τρεις ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση, όλων των κρίσιμων ζητημάτων της επικαιρότητας. Στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου, περιλήφθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό,  όπως διαμορφώνονται με τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Επιπλέον οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» και η άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη για έγκριση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και είναι προαπαιτούμενες για την αξιοποίηση του συνολικού ποσού πέραν των €4 δισ. τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, αναφέρει η δήλωση.  

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος προέβη σε μια εκτενή αναφορά για όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά και από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι νέες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόθεση του, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη των όσων περιλαμβάνονται στο νέο παράνομο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει κατοχικό καθεστώς και Τουρκία, να προβεί σε μια νεότερη ενημέρωση μέσω επιστολών, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους θεσμούς της ΕΕ, τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τις ΗΠΑ και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων που έχουν συζητηθεί.

Ερωτηθείς είπε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στις επιστολές που θα αποστείλει. «Όσον αφορά την άρνηση της άλλης πλευράς για να προχωρήσει η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα επαναλάβω αυτό που λάβαμε από την πρώτη στιγμή που λάβαμε την απόρριψη, ότι ως Κυβέρνηση, ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα σταματήσουμε τις όποιες προσπάθειες μας έως ότου ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί στόχοι.

Ο πρώτος είναι βεβαίως να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και ο δεύτερος, να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν έχουμε αποσύρει και ούτε θα αποσύρουμε τα ΜΟΕ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων δεν είχε ποτέ φύγει από το προσκήνιο. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο παρέμενε και παραμένει το θέμα των κυρώσεων και αναλόγως των εξελίξεων και αφού αναλύσουμε όλα τα δεδομένα, θα πρέπει να αναμένουμε και τις νέες αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αλλά και όσον αφορά ενέργειες που γίνονται για αντιμετώπιση των συνεπειών από τις νέες πληθωριστικές πιέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σε ένα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

«Αναγνωρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα η ανάγκη να αξιοποιηθεί στο έπακρον όλο το ποσό που μας αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά από συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και του  Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών, και αφού τέθηκαν επί τάπητος πολλά θέματα, αποφασίστηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών θα ακολουθήσει μια νέα σύσκεψη», εξήγησε.

Στη σύσκεψη αυτή θα παραστούν και οι πολιτικοί αρχηγοί συνοδευόμενοι από πρόσωπα των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, έτσι ώστε να γίνει μια πιο λεπτομερής συζήτηση, με στόχο πάντα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις νομοθεσίες που τίθενται ως προαπαιτούμενα από τα όσα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «για να αξιοποιήσουμε το συντομότερο ολόκληρο το ποσό που μας αναλογεί».

Και πρόσθεσε πως, «το ποσό θα δοθεί σε δόσεις και αυτό που έχει μεγάλη σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι να προχωρήσει το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των εγγυητών και όχι μόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το αίτημα μας για να λάβουμε την πρώτη δόση».

Σε δηλώσεις του για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, πως, «Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, λαμβάνει αποφάσεις, με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Ερωτηθείς αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια αξιολόγηση νέων μέτρων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ληφθούν.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε - και αυτό πράττουμε ως Κυβέρνηση - στενά την κατάσταση και το πώς διαμορφώνεται και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα δούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ποιες αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν και πώς αυτές θα μας επηρεάζουν», πρόσθεσε.

«Και όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα οικονομικά του κράτους ή τη μελλοντική πορεία του κράτους, θα λαμβάνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να αμβλύνουμε το πρόβλημα κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», κατέληξε.

Κληθείς να απαντήσει για την υπόθεση των καταγγελιών της διεύθυνσης των φυλακών είπε πως, «εχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος κληθείς να αναφερθεί στην υπόθεση της Διευθύντριας των Κεντρικών  Φυλακών».

«Το θέμα παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης, έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θα πρέπει να αναμένουμε, αφού ολοκληρωθούν κάποιες έρευνες, να δούμε τι θα περιλαμβάνονται σε αυτά τα πορίσματα. Και εκεί και όπου πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις εκεί και όπου προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες, θα αποδοθούν», κατέληξε. 

«Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει εποικοδομητικό»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, σε σχέση με τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνεται πως το κόμμα, επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να παραμείνει δημιουργικό και εποικοδομητικό μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα του τόπου, πάντα προς όφελος του λαού και της πατρίδας.

«Για το Κυπριακό, αφού τύχαμε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο για την κατάσταση, επαναλάβαμε την ανάγκη να μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, στη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Το ΑΚΕΛ είχε και έχει τη θέση ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά μας προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Σε μια περίοδο που τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, χρειάζεται να προτάξουμε με συνέπεια και αξιοπιστία την ανάγκη να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη λύση του Κυπριακού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ως προς το Σχέδιο Ανάκαμψης, συνεχίζει η ανακοίνωση, «και τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, υποδείξαμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΑΚΕΛ υπήρξε δημιουργικό, ακόμα και πρωταγωνιστικό, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που πραγματικά υπηρετούν την κυπριακή κοινωνία. Το ΑΚΕΛ τοποθετείται έναντι της όποιας μεταρρυθμιστικής πρότασης με γνώμονα το περιεχόμενο της και όχι τους διακηρυκτικούς τίτλους».

«Το ΑΚΕΛ επέμεινε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας και στην ανάγκη για δραστικά μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης του τόπου. Θέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των μεγάλων εταιριών στον τομέα της ενέργειας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας, οι οποίες μόνο στόχο έχουν να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Τσιμίλλης, δήλωσε πως η συνεδρία χωρίσθηκε σε δύο ενότητες. Η πρώτη ήταν το Κυπριακό και των κυρώσεων που παραμένουν ως στόχος. Συζητήθηκε αυτή η διαδικασία και σε ποιο βαθμό ΜΟΕ έχουν προοπτικές, βάσει της μέχρι σήμερας διαχείρησης. Από την πλευρά των Οικολόγων υπογραμμίσθηκε ότι τα ΜΟΕ θα πρέπει να απευθύνονται προς τους πολίτες, τους Τουρκοκύπριους. 

«Ταυτόχρονα κάναμε ανασκόπηση του επόμενου χρόνου που έχει πράγματα να φέρει, όπως είναι οι εκλογές στην Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσιμιλλής. 

«Το κλίμα ήταν δημιουργικό και συναινετικό, όπως και στη δεύτερη ενότητα που επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας. Αποτιμήθηκε η μέχρι τώρα πορεία και οι εκρεμμότητες και οι στόχοι που πρέπει να προλάβουμε μέχρι το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι», κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές