Μια δασκάλα, μια καθαρίστρια, ένα ταγέρ... Και μια Βουλή καφενές!

Ήταν 16 Νοεμβρίου 2021, όταν η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, παρουσίαζε το όραμά της για τη Βουλή, θέτοντας ως πρώτιστους της στόχους την αναβάθμιση και την εξύψωση του κοινοβουλευτικού έργου σε όλα τα επίπεδα, όπως και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον θεσμό, ο οποίος καταβαραθρώθηκε στον απόηχο του βίντεο του Αl Jazeera, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης και για τον οποίο προκλήθηκε πολιτικός σεισμός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με τη σεξιστική επίθεση Τρυφωνίδη για Ανθούση-Απέσυρε ο βουλευτής

Ένας άλλος στόχος της προέδρου της Βουλής, ήταν η προώθηση σημαντικών κυβερνητικών νομοσχεδίων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων των πολιτών και την απάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, όπως επίσης την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Για να γίνουν όμως κάποια πράγματα, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά γενικότερα στο κράτος, δεν χρειάζονται μόνο στόχοι, αλλά να καταφέρουν και αυτοί που καλούνται να τους πετύχουν, να ξεφύγουν από τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία. Στερεότυπα, τα οποία εν έτη 2022 θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και όχι να αποτελούν στόχο ενός κοινοβουλίου, μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Δυστυχώς όμως, όσες προσπάθειες ή πρωτοβουλίες κι αν αναλάβει η πρόεδρος του Σώματος, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για να επιτευχθούν. Κάτι που οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο δημόσιου λόγου, που παραπέμπει σε καφενείο και όχι στο ναό της Δημοκρατίας, όπως χαρακτηρίζεται η Βουλή.

Οι σεξιστικές αναφορές, ο λαϊκισμός και η υπερίσχυση των φωνών αντί του διαλόγου σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζουν να επικρατούν εντός της Βουλής, σε αρκετές από τις συνεδρίες που διεξάγονται είτε στις επιτροπές, είτε στην Ολομέλεια του Σώματος.

Από τη μια, υπήρξαν αναφορές στο ταγιέρ της Αναστασίας Ανθούση κι από την άλλη βουλευτής επιτέθηκε φραστικά σε μέλος κόμματος, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρίστρια». Αναφορές που επιβεβαιώνουν το χαμηλό επίπεδο δημόσιου λόγου που επικρατεί στις συνεδρίες. Λες και έχει σημασία αν η Ανθούση ή η κάθε Ανθούση φορά ταγιέρ, φούστα ή παντελόνι. Λες και ο οποιοσδήποτε που παρευρίσκεται σε μια συνεδρία της Βουλής, αποκτά δικαίωμα στο να παραθέσει την άποψή του, αναλόγως του ντυσίματος του, του φύλου του κτλ. Κάποιοι φορώντας τον μανδύα του βουλευτή, ίσως ξεχνούν από που ξεκίνησαν. Ξεχνούν ποιος είναι ο ρόλος τους, ξεχνούν πού βρίσκονται και ποιος είναι ο στόχος τους, ξεχνούν πως είναι οι υπηρέτες του λαού και όχι κριτές σε reality show. Ξεχνούν πως ο κάθε ένας, όποια και ειδικότητα και αν έχει, έχει υποχρέωση να σέβεται τον άλλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες Γεάδη κατά Λουκαΐδη-Τον αποκάλεσε «καθαρίστρια» μπροστά σε ξένη αντιπροσωπεία

Ξεχνούν ότι τους βλέπει ο κόσμος, ο οποίος τους κρίνει. Τους βλέπουν οι νέοι που είναι το μέλλον, οι νέοι που πλέον απαξιώνουν τους πολιτικούς, κάποιοι από τους οποίους προσπαθούν να ανακτήσουν την χαμένη τους εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη, η οποία σίγουρα δεν κερδίζεται με δηλώσεις και χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε Μεσαίωνα, αντιθέτως, γκρεμίζουν όποια προσπάθεια και αν γίνεται και στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες πως τελικά «This is Cyprus». 

Όπως για παράδειγμα η σεξιστική δήλωση του Αλέκου Τρυφωνίδη, ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, για το ταγιέρ της υφυπουργού Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, την οποία απέσυρε μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και η οποία ειπώθηκε μπροστά από φοιτητές. Μπροστά δηλαδή σε νέους, στο μέλλον. Σε αυτούς που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τον ρόλο των βουλευτών, των πολιτικών, των κομμάτων. Αλήθεια, στο άκουσμα μιας τέτοιας δήλωσης, τι γνώμη μπορεί να σχημάτισαν αυτοί οι νέοι, για τους εκλελεγμένους από τον λαό εκπροσώπους τους; Τους ανθρώπους που ψήφισαν για να διαχειριστούν σοβαρά θέματα που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον τους...

Πώς επίσης να μην απαξιώνεται το Σώμα, όταν βουλευτής μιλά στην πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με ειρωνεία, χαρακτηρίζοντάς την «δασκάλα από τη Λάρνακα»; Και δεν είναι μόνο ότι μιλάμε για την πρόεδρο του Σώματος. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός, σε οποιοδήποτε άνθρωπο. Σεβασμός στη Δημοκρατία. Σεβασμός στην διαφορετική άποψη, στην ελευθερία του λόγου, στη διαφορετικότητα. Σεβασμός. Τίποτε περισσότερο, τίποτα λιγότερο, εν έτη 2022. Και πάνω από όλα, σεβασμός στους ψηφοφόρους, οι οποίοι σίγουρα δεν εξέλεξαν κάποιον ούτε για να σχολιάζει τα ρούχα της Ανθούση, ούτε για να κρίνει αν η Αννίτα ήταν δασκάλα, ούτε για να αποκαλεί ο Λουκαΐδης τον Γεάδη «καθαρίστρια», ούτε για να λέει ο Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου «είσαι ένα τίποτε». Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 56 βουλευτές για να ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία του κράτους και να διορθώνουν τα κακώς έχοντας που παρεμποδίζουν τη ζωή τους. 

Και όλοι αυτοί θα ήταν καλό να φρεσκάρουν την μνήμη τους, διαβάζοντας ξανά την τελευταία έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ), ο οποίος έδειξε τον θεσμό της Βουλής στα τάρταρα, με τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγριος καυγάς στη Βουλή, «επίθεση» Θεμιστοκλέους σε Ξάνθου-«Δαμαί είσαι ένα τίποτε»

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης