Μηνύματα απόλυτου συντονισμού έστειλαν Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

Τον απόλυτο συντονισμό Κύπρου και Ελλάδος για τα μεγάλα και μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην παρούσα φάση, επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες καθόρισαν την ατζέντα της σημερινής του συνάντησης, ενώ αναφέρθηκαν στη δωρεά του προεδρικού αεροσκάφους από την ελληνική κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και τη δωρεά για την ανέγερση του πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακα.    

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έκανε λόγο για την άψογη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενώ συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την τουρκική πολιτική.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε, «είναι με ιδιαίτερη χαρά που σε καλωσορίζω σε μια στιγμή που ο συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι επιβαλλόμενη. Αν και μέχρι σήμερα σε κρίσιμη ή μη κρίσιμη καμπή η συνεργασία μεταξύ μας ήταν άψογη, έχουμε μπροστά μας το χρέος να λειτουργήσουμε κατά τον ωφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του, για τη διαχείριση όπως είπε, «της ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική ρητορική, η οποία είναι τέτοια που αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που κάποιοι με αναθεωρητικές σκέψεις έχουν».

«Το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε είναι η προστασία μας και βεβαίως οι συμμαχίες και η παρουσία μας στην ΕΕ. Αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα μας απασχολήσει στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά μηνύματα για αποφυγή των προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα Κύπρου και Ελλάδας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τη γενναιόδωρη, όπως την χαρακτήρισε δωρεά του πολιτικού αεροσκάφους το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Προέδρου και των υπουργών της Κυβέρνησης για τις μετακινήσεις τους. «Είναι κάτι  που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία που αφορά τις μετακινήσεις. Και χαίρομαι γιατί συμβαίνει σε μια στιγμή που βρίσκομαι στο τέλος της θητείας μου και δεν μπορεί κανείς να μου αποδώσει άλλα κίνητρα», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη δωρεά 650 χιλιάδων ευρώ για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στις περιοχές της ορεινής Λάρνακας που κάηκαν πέρυσι στην μεγάλη πυρκαγιά.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη σημερινή του επίσκεψη, «ως μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε μεγάλο βαθμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να συντονισμό τη δράση μας στην αναταραχή που συμβαίνει τελευταία στην αν. Μεσόγειο».

Η άμυνα μας, πρόσθεσε, «είναι το διεθνές δίκαιο, οι συμμαχίες και η ευρωπαϊκή οικογένεια και με ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες τις διπλωματικής τακτικής. Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγιση μας είναι ορθή και σύντομα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Θα έχουμε την ευκαιρία, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «να συζητήσουμε τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στις οικονομίες. Κύπρος και Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ανατολικής μεσογείου. Οι καλές αποδόσεις των οικονομίων μας είναι το καλύτερο εχέγγυο. Χθες ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα για τί το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας».

«Δυστυχώς σε εμάς κράτησε περισσότερο, από ότι στην Κύπρο, αλλά κοιτάζοντας το μέλλον μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία και ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Κύπρος, σημαίνει ισχυρός Ελληνισμός», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη δωρεά για ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού και του προεδρικού αεροσκάφους, υπέδειξε πως είναι μια μικρή δωρεά, ως ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά της Κυπριακής Κυβέρνησης για ανέγερση οικισμού στο Μάτι.

Τέλος αποτυπώνεται στην απόλυτη ενδυματολογική μας ευθυγράμμιση. Που σας διαβεβαιώνω πως δεν ήταν προσχεδιασμένη. «Είναι μια μικρή ανταπόδοση να κλείσουμε τις πληγές από τη μεγάλη βοήθεια μετά τις καταστροφικές στο Μάτι. Τώρα πια έχουμε όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών. Για να έχουν οι ευπαθείς συμπολίτες μας να έχουν μια μόνιμη κατοικία στον τόπο τους», εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά