Ενημέρωσε την Gminder για Λίμνες, Πουρνάρα και συμβασιούχους αστυνομικούς ο Νουρής

Η χρηματοδότηση του έργου στις Λίμνες καθώς και των έργων αναβάθμισης στο Πουρνάρα, η δημιουργία της μονάδας επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής καθώς και η νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Beate Gminder.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοταχώς για αστυνομικούς στην Πράσινη Γραμμή-Τα κριτήρια και ο τρόπος πρόσληψης

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών αφού ευχαρίστησε αρχικά την Beate Gminder για τη συνάντηση, είπε πως συζήτησαν τα θέματα χρηματοδοτήσεων των διαφόρων έργων υποδομής αναφορικά με το μεταναστευτικό στην Κύπρο. Είπε πως αναφέρεται στο έργο των «Λιμνών», για το οποίο η Κύπρος έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης 72 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση για την κάλυψη του συνόλου της συγκεκριμένης δαπάνης.

Πρόσθετα, είπε, έχουμε συζητήσει το θέμα των αναβαθμίσεων στο Πουρνάρα, το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω του υπερπληθυσμού. Για αυτό το λόγο, είπε, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξήγησε ότι ήδη με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό προχώρησε στην τοποθέτηση εξωτερικώς περίφραξης, βελτίωσης του συστήματος αποχέτευσης στο κέντρο, επέκτασης των οικιστικών μονάδων. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπολείπονται και πολλά άλλα να γίνουν πέραν από το γεγονός ότι με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ολοκληρωθεί η ζώνη προστασίας των ανηλίκων, αλλά και το νέο ιατρικό κέντρο. «Υπάρχουν όμως θέματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης εξαιτίας πάντοτε του υπερπληθυσμού», είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είναι η δημιουργία της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής, για την οποία το Υπουργείο έχει ήδη υποβάλει την πρόταση του για χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας.

Συζητήσαμε επίσης, συνέχισε, «θέματα της νέας πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που συζητείται αυτές τις ημέρες κάτω από τη Γαλλική Προεδρία και βεβαίως όλα αυτά τα θέματα μπαίνουν κάτω από το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης».

Ο κ. Νουρής είπε πως ως χώρα είμαστε ευγνώμονες για όλη τη στήριξη που έχουμε, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας και ανακατανομής των πόρων. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανακατανομή θα είναι τέτοια που δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην παροχή της απαιτούμενης βοήθειας», είπε.

Ο κ. Νουρής καταλήγοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο υπό την κ. Ζαμπάρτα για την καθοδήγηση και τη συνεργασία για την επίτευξη όλων αυτών των συμφωνιών.

Από την πλευρά της η κ. Gminder εξέφρασε τη χαρά της που επιστρέφει στην Κύπρο και σημείωσε πως από την τελευταία φορά που έχει βρεθεί εδώ έχει επιτευχθεί πρόοδος από πλευράς της χώρας μας αλλά παράλληλα, ο κόσμος έχει αλλάξει μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε πως η εισβολή της Ρωσίας έχει δημιουργήσει μια σημαντική ροή προσφύγων από την Ουκρανία και έχει δημιουργήσει επίσης σε όλα τα κράτη-μέλη ένα υψηλό επίπεδο δέσμευσης.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κύπρο αλλά και εσάς που κάνατε όλη αυτή την προσπάθεια να υποδέχεστε τους ανθρώπους που προέρχονται από τον πόλεμο και να τους φροντίζετε», είπε και χαιρέτισε παράλληλα τις πολλές προσπάθειες που κάνει η Κύπρος για να βελτιώσει τις διαδικασίες των επιστροφών στις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και προστασία.

Η Κύπρος έχει κάνει πολλά για να αυξήσει τις διαδικασίες, τη ροή και τη δέσμευση τρίτων χωρών. «Νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να δούμε ότι αναπτύσσετε ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα άλλα κράτη μέλη για το πώς επιτυγχάνεται αυτό», είπε και σημείωσε πως η ΕΕ βρίσκεται σε ένα μόνιμο διάλογο και με άλλες χώρες για τις μεταναστευτικές ροές.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση της πως είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη στήριξη της Κύπρου στην κατασκευή του κέντρου στις Λίμνες, το οποίο θα φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την στήριξη της ΕΕ στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά