«Άνθρωπος των ανθρώπων… Το έργο σου αγαπημένη μας Ζέτα αποτελεί βίωμα όλων»

Πλήθος κόσμου που συνέρρευσε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, είπε σήμερα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, το τελευταίο αντίο στη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Απλός κόσμος, αρχηγοί κομμάτων, πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων, παλιοί συνάδελφοι της, συνεργάτες της στο Υπουργείο Εργασίας, αποχαιρέτησαν την Υπουργό, που οδηγήθηκε μετά την εξόδιο ακολουθία, στην τελευταία της κατοικία στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

To ιερό ναό υποδέχθηκε το πρωί τη σορό της, με όλες τις δέουσες τιμές, άγημα της Εθνικής Φρουράς, υπό τους ήχους των πένθιμων εμβατηρίων της φιλαρμονικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Το τελευταίο χειροκρότημα στη Ζέτα...

Τα συλλυπητήρια εκατοντάδων ανθρώπων δέχθηκαν συντετριμμένοι ο γιος και η νύφη της, τα αδέλφια της.

Στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με εμφανή τη θλίψη και συγκλονισμό του, αναφέρθηκε στα χαρίσματα και γνωρίσματα της Ζέτας Αιμιλιανίδου αλλά και το έργο που άφησε πίσω της ως παρακαταθήκη.

Στη δύναμη της ψυχής της Ζέτας Αιμιλιανίδου, στην ικανότητά της να συνθέτει και να συγκεράζει απόψεις επιτυγχάνοντας συμφωνίες και συγκλίσεις, αναφέρθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι σε αποχαιρετιστήρια μηνύματα στην κηδεία της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας.

«Πώς συνοψίζεις την Ζέτα σε ένα λεπτό; Και πώς διανύεις σε λίγα δεύτερα τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα;» διερωτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στο δικό του μήνυμα.

Μετέφερε εκ μέρους της ΟΕΒ και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας «ένα απέραντο ολόψυχο ‘ευχαριστώ’:  Για τους  θεσμούς που εμπέδωσε, για τους μηχανισμούς που εισήγαγε, τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε, τις στρεβλώσεις που ακύρωσε, τις συμφορές που απέτρεψε, τις διαφορές που επίλυσε πριν μετατραπούν σε σύγκρουση, τα προβλήματα που διευθέτησε πριν εξελιχθούν σε κρίση και που τα πιο πολλά, πλην των παροικούντων, δεν θα τα μάθει ποτέ κανένας».

«Χωρίς ποτέ να βαρυγκωμήσει, χωρίς ποτέ να τα παρατήσει και χωρίς να έχει επιστρέψει, μα ούτε και μια φορά, ανεκτέλεστη την εντολή να βρει τη λύση, ακόμα και όταν όλοι σηκώναμε τα χέρια παραδομένοι στην πνευματική κόπωση και στη φυσική εξάντληση», είπε.

Όπως είπε, ως άνθρωπος είμαι ευγνώμων για την ευλογία της φιλίας της και για το προνόμιο της εμπιστοσύνης της – για την λάμψη που πρόλαβα και είδα. «Από αύριο τίποτε δεν θα είναι ίδιο μα θα συνεχίσουμε με το κομμάτι Ζέτας με το οποίο εμποτίστηκε λογικό και θυμικό όσων πορεύθηκαν μαζί της», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας χαρακτήρισε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ως τον «άνθρωπο των ανθρώπων», λέγοντας ότι η εκλιπούσα έγινε «η Ζέτα του είναι μας, της προέκτασης της δικής μας ανάγκης σε κάθε βηματισμό της ψυχικής μας έντασης».

«Εμπνευστήκαμε από τη θετικότητά σου», είπε, «ως απότοκο της οξυδέρκειας στη σκέψη και της μοναδικής ικανότητάς σου να συγκεράζεις και να συνθέτεις απόψεις, να καταλαβαίνεις το πρόβλημα, να το αισθάνεσαι μέσα από τη βιωματικότητα της ζώσας πραγματικότητας και να το επιλύεις αποτελεσματικά, ανθρώπινα χωρίς δογματικές απόψεις και λαϊκισμούς».

«Το έργο σου αγαπημένη μας Ζέτα έχει αξιολογηθεί από την ίδια την κοινωνία, καθώς αποτελεί ήδη βίωμα όλων όσων των έχουν ανάγκη», είπε ο Ανδρέας Μάτσας και συνέχισε: «Προσωπικά, ως ΣΕΚ και πιστεύω και το σύνολο των κοινωνικών νοιώθουμε την ίδια ευλογία που σε είχαμε φίλη και συνεργάτιδα. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας και για όλα όσα μας δίδαξες όπως βέβαια και για τις παρακαταθήκες που μας αφήνεις. Μαζί διανύσαμε ένα υπέροχο ταξίδι που δυστυχώς τελείωσε πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Είχες Ζέτα πολλά να προσφέρεις ακόμα και από άλλες επάλξεις, μπορούσες και το άξιζες ίσως να το είχαμε και ανάγκη».

Αναφέρθηκε, στην τελευταία μεταρρύθμιση που προωθούσε η Ζέτα Αιμιλινίδου λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, «κρατώντας το δικό σου όνομα ως σημείο αναφοράς, Ζωτικό Εισόδημα Τυπικής Απασχόλησης, Ζέτα, το αξίζεις και το δικαιούσαι, ειλικρινά και αδιαπραγμάτευτα».

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον